1

П редседателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и още над 20 души бяха задържани вчера в рамките на спецоперация за разследване на корупционни практики в агенцията.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев потвърди ареста на председателя и на главният секретар на Агенцията, но отказа повече информация заради разследването.

Задържаха шефове на агенцията за българите в чужбина

"Ако се направи проверка назад във времето за издаването на документи за български произход, тя не може да докаже категорично нарушения, защото няма разработени критерии, по които този произход да се удостоверява”. 

Това коментира в студиото на "Здравей, Бългалрия” бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Райна Манджукова. 

Манджукова посочи, че заради националната сигурност този въпрос трябва да бъде решен не със спецакции, които се правят на няколко години, а да бъдат разработени критериите, по които да се удостоверява българският произход, за да няма такива съмнения.

"ДАБЧ има задължение да издава удостоверения за български произход едва от 2000 година – това е 7 години след нейното създаване. Преди това такъв документ не е съществувал. Преди това се е изисквал документ за български произход, издаден от държавата, от която е лицето. Българите от бившия Съветски съюз, родени преди 1990 година, имаме този късмет в нашите актове за раждане да пише националността на родителите. Това задължение да се издава подобно удостоверение беше вменено на агенцията поради факта, че държавните институции не можеха да се оправят с цялото разнообразие на български общности зад граница и документите, с които те разполагат”, обясни обаче Манджукова. 

През 2014 година са проверени 1500 удостоверения за български произход, като половината са без доказателства за българска връзка. Общо 90% от проверените удостоверения за предните три години също за издадени без документи за наличие на възходящ българин, накрая имаме 1646 души от Албания и Косово, които имат удостоверение за български произход до началото на 2014 г., коментираха в студиото на телевизията.

Кой е арестуваният Петър Харалампиев?

Той е начело на Агенцията за българите в чужбина от миналата година. Харалампиев е бил изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация "Българе” при създаването й през 2004 до 2006 година. От декември 2014 до май 2017 е зам.-областен управител на София. Петър Харалампиев управлява Държавната агенция за българите в чужбина от май 2017 г. За поста е номиниран от гражданската квота на "Обединените патриоти”. Той е председател на Национално движение "БГ патриот”, което подкрепя патриотите. В края на миналата година Харалампиев беше заснет с тениска, на която пишеше "Wehrmacht” - името на въоръжените сили на нацистка Германия по времето на Хитлер. Тогава вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов го защити, като обясни, че тениската е на музикална рок група, а не фашистки символ. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@