176

"Никоя болница няма да бъде затворена, никой лекар и медицински работник няма да остане на улицата.

Ще бързаме разумно, бавно, премерено, обмислено и подготвено, защото сме безумно закъснели", заяви на първата си пресконференция като министър на здравеопазването Анна-Мария Борисова.

Tрябва да има реформа, в центъра на която ще бъдат пациентът и удовлетвореността му от лекарите, посочи тя и начерта своите краткосрочни цели.

Това са събирането на сведения за моментното състояние на лечебните заведения, проверка дали са покрити критериите за наличието на специалисти в болниците и изготвянето на здравна карта.

Борисова каза, че вече е поискала от експертите да бъдат определени критериите, на които трябва да отговарят специалистите на различните нива в здравеопазването. Относно заплащането им тя заяви, че възнагражденията ще бъдат на базата на конкретни параметри и няма да има таван.

Искам всеки болен да получи най-добрата диагностика, искам подготвени специалисти, които да имат правата да пишат диагнози, посочи министърът.

Основният проблем на здравеопазването е липсата на съдържание

Трябва да направим наложителната реформа и обществото съзрява за това, защото вижда, че не получава това, което му е необходимо, заяви Борисова.

Статусът е лош и ще се работи много трудно. През 2010 г. имаме 414 болници - това е огромно нарастване и всички те черпят обществен ресурс, който е един и същ, каза Борисова.

"Националната здравна карта е определила минималния брой лечебни заведения по региони, но не е определила максималния и те растат.

Много хубави болници се сформират напоследък, но трябва да има регламент за нарастване на броя на лечебните заведения", коментира тя и допълни, че у нас броят им варира между 3,8 и 4,6 на 100 хил. души.

Неравномерно е и обезпечението на болничните заведения със специалисти. Броят на лекарите е намалял, сестрите са половината от това, което ни трябва. Това е катастрофа, коментира министърът.

Ако трябва да се прилага медицинския стандарт, трябва да затворим болниците

добави тя. Анна-Мария Борисова каза, че не е политик и смята политиканстването в здравеопазването за ненужно. Аз съм професионалист и ще направя така, че професионалистите в здравния сектор да се чувстват комфортно, беше категорична тя.

Визията на новия министър за НЗОК е в бъдеще -  най-рано в средата на другата година -  да има няколко здравноосигурителни фонда. Попитана за новата кандидатура за директор на касата, тя заяви, че такава се обсъжда с премиера и има известни спорове, но не посочи имена.

Новият здравен министър обяви, че е категорично "за" тоталната забрана за тютюнопушене на обществени и закрити места. По думите й България трябва да приеме парижкия модел - да се пуши на тротоара.

В отговор на въпрос Борисова каза, че вчера е подписала решение за прекратяване на възлагането на обществени поръчки за апаратура, докато не се изготви инвестиционен план.

Министърът посочи, че първият въпрос, който е решила, е проблемът с ваксините за бебетата.

Анна-Мария Борисова каза, че ще обяви екипа си до десетина дни и отказа да коментира дългосрочните си цели и задачи.