16

П реди четири дни разследващият репортер на Нова ТВ Марин Николов и екипът на предаването „Разследване“ разобличаха поредния случай на търговия с гласове – този път обаче в божия храм и на гърба на религията. Материалът показа как репортер на медията, представящ се за партиен функционер, получава оферта за платена пропаганда от евангелистки пастори в ромските махали на няколко града. Те обещават да организират 100 пастори, които да вербуват над 7000 вярващи да гласуват за определена партия в изборния ден. Така на светло излезе поредната схема за търговия с вот, използвана от реални партии в предизборната надпревара. Колко струва да купиш изборите? Защо опитът за убийство е престъпление, а опитът за търговия с гласове – само опит? Попитахме самия Марин Николов.

Цялото разследване може да видите тук

В последното си разследване показа как пастори търгуват с гласове. Не за първи път вашият екип разкрива схема за търговия с вот. Имало ли е обаче и други случай, в които това се осъществява на гърба на религията?

Работя като журналист вече 10 години, не съм виждал отразяване на подобен случай нито от Нова ТВ, нито от друга телевизия, радио или преса. Това е нетрадиционна форма на купуване на гласове. Бихме могли да кажем, че започва от търговия с влияние – божият човек, който има авторитета сред десетки вярващи, пропагандира за партия, като проповядва. Самият проповедник взима една сума пари, като обявява, че ще я изразходи за организация по набирането на гласоподаватели. От там нататък тези пари отиват по местата с църкви из определени райони в страната – дали ще се обявят на пасторите и вярващите като предизборни, дарения, дали директно ще се плаща за глас сред хората – това си е вид купуване на гласове. Възможно е организаторът от страна на църквите да вземе и голяма част от парите за себе си, а само да обещае на останалите, че ще раздаде дарения. Хипотези много. Говорим принципно, без да изземам функциите на прокуратурата и да обвинявам пряко. Но това е търговия с авторитет. Т.е. да, очевидно има такава схема, която не е нова. Но сякаш е останала далеч от медиите през годините. Искам да уточня, че общностите на протестантското християнство в България се разграничиха от предизборните злоупотреби. И поискаха наказания за всеки, който печели и опитва да печели предизборно от партии на гърба на вярата. Още повече, че проповедниците в ромските махали по идея възпитават сред жителите им усещане за морал и ред.

Показахте как ваш човек се представя за партиен функционер и получава оферта за пропаганда. Първо искат дарение за църквата, а след това и 50 хил. лв, нали така? На каква стойност трябва да бъде дарението за църквата и реално, колко възлиза цялата сума, която трябваше да платите, ако бяхте стигнали докрай. И респективно, колко хора се ангажират да вербуват те от своя страна?

Посочената обща сума, в която влиза всичко, беше 50 хил. лв. Чакаха да ги вземат онези няколко пастора, които вече показахме. Те вече са хората, които обещаха да разпределят по райони и църкви, както намерят за добре. Освен това, поискаха и политическа подкрепа за бъдещи услуги и постове. Но пак казвам, престъплението търговия с гласове или търговия с влияние чрез платена пропаганда не бяха осъществени докрай. Ние от екипа на „Разследване” не сме реални партийни функционери, за каквито ни мислеха и нямаме 50 хил. лв. Нито искаме да купуваме гласове наистина.

В цялата схема, която показа, са въвлечени около 100 пастори и 130-140 църкви. Има ли възможност подобна схема да функционира и в други градове и мащабите на тази търговия всъщност да са много по-големи?

Показаните пастори лично ни казаха, че са работили 20 години с различни партии. Пак по техни думи – успоредно и на сегашната предизборна кампания, проповедниците работят с истински партии.

Тази сутрин в „Здравей, България” представителят на ЦИК цитира приблизителна сума от 2000 лв., каквато е глобата за политическа дейност в регилиозно учреждение. Ако направим елементарна равносметка, дори да си платят глобата, въпросните търговци получават много повече. Кой е отговорен да бъдат променени тази глоби, които са, меко казано, смешни?

За да бъдем точни, въпросната глоба е за политическа дейност от страна на църковна общност. Пропагандата за определена политическа сила е недопустима по конституция, а е забранена и от изборния кодекс. Иначе, да – много е малко това наказание. Направо си е нищо. 

Прокуратурата вече се самосезира по случая. Самосезира се обаче и предишния път – при търговията с гласове в Бобов дол... мислиш ли, че ще има някакъв резултат и дали отново няма да се омотаем в думите „няма престъпление, има само подготовка”?

И не само Бобов дол. Направих подобно разследване в пернишките мини още на Евроизборите през 2008 г., където се престорих на миньор и влязох в същата тази схема за корпоративен вот. Опитът за убийство по закон е престъпление, но опитът за търговия с гласове или влияние по закон е само опит. Може би въпросът е не към мен, а към законодателя. И към юристи. В Германия и намерението за търговията с гласове е наказуемо. Радваме се, че по материала на нашия екип на „Разследване” за купуване на гласове във видинско на предишните парламентарни избори започна дело, което вече е в съдебна зала с няколко заседания. Там обаче обвиняемите взеха белязани пари и дадоха списъци с избиратели, които прокуратурата прие като достатъчно твърди веществени доказателства.

Според теб не трябва ли да настъпи промяна в закона и подобни разследвания да разобличават партията, за която се извършват, преди изборите, а не след тях.

Много се ядосвам, че партиите в тези схеми не получават заслуженото си навреме преди изборите. Нещата обаче стоят сложно с този казус. Години наред независимо коя е била партията, Нова ТВ, Би Ти Ви и останалите електронни медии скриват името ѝ преди изборите по една много проста, много основателна според мен логика – ако се споменат имена на партии, но нямат категорични доказателства, че те купуват, т.е. не са заснели партийната централа, не са заснели някой разпознаваем политик да дава парите, а само някакви посредници, които употребяват името им, то тогава има опасност партиите да осъдят медиите за уронване на престиж пред избиратели, нанесло им вреди на изборите. Такъв е законът. Убеден съм, че виновниците за всяка търговия с гласове са партиите, но това е най-трудно доказуемата част в едно разследване за купуване на гласове – както журналистическо, така и полицейско, прокурорско или съдебно. Защото прекият купувач, който дава парите на хората, прекият извършител на престъплението обикновено не е партиец, а обикновен криминален наемник. Въпреки всичко, споменаването на имена от тези търговци на гласове е факт и той не бива да бъде скрит, като част от истината в една история. И затова телевизиите все пак откриват имената на партиите в историите за купуване на гласове след изборите. В една държава, където институциите имат авторитет, би било по-друго – като журналист, без да казваш публично името на партията, сигнализираш за купуване на гласове в МВР, назоваваш това име само пред полицая, те проверяват, разследват, пресичат злоупотребите и съвестта ти е чиста – помогнал си. Но тук не вярваме на никого. А аз много искам да вярвам. И все пак трябва да уважаваме институциите и да сме коректни с тях.

Какви други нарушения очакваш в деня на изборите тази неделя? В кои райони ще следите за търговия с вот?

Всякакви нарушения очаквам. А за районите... ще кажа само, че следващите три дни специално ще следим навсякъде.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@