28

П ринц Уилям и съпругата му Катрин обявиха името на новородената си дъщеря. Тя се казва Шарлот Елизабет Даяна и към нея ще се обръщат с „Нейно кралско височество принцеса Шарлот на Кеймбридж“.

Момиченцето се роди на 2 май в 8,34 ч. местно време (10,34 ч. наше време), а няколко часа по-късно беше изписано заедно с майка си и бе показано на обществеността.

Още тогава беше ясно, че името няма да бъде обявено веднага.

Защо Шарлот?

Шарлот е женската форма на името Чарлз – както се казва бащата на принц Уилям и престолонаследник на британския трон. Самото име се среща често в кралските и благородническите семейства, но става особено популярно през XVIII в., тъй като така се казва съпругата на крал Джордж III. Именно крал Джордж III купува Бъкингамския дворец през 1761 г. за своята кралица.

Шарлот е и второто име на сестрата на херцогинята на Кеймбридж – Пипа Мидълтън.

Според британските медии принцът и съпругата му са изчакали да представят бебето на семействата си, а след това и

да съобщят името му първо на бабата на принца – кралица Елизабет II.

Навремето беше необходима цяла седмица, за да бъде узнато името на принц Уилям, и цял месец, за да бъде оповестено това на баща му – принц Чарлз. Херцозите на Кеймбридж обявиха името на първородното си дете принц Джордж само два дни след раждането му на 22 юли 2013 г.

Букмейкърите залагаха още на имена като Алис и Виктория
Букмейкърите залагаха още на имена като Алис и Виктория Източник: ЕПА/БГНЕС

В последния момент букмейкърите залагаха на името Шарлот като най-вероятно. Преди това класацията водеше Алис. Напред в предпочитанията при залозите бяха още Оливия, Виктория и Елизабет.

Мнозина призоваваха кралската двойка да кръсти бебето Даяна –

в памет на майката на принц Уилям, починала през 1997 г. в Париж в автомобилна катастрофа.

Запитан за значението на имената, представител на двореца Кенсингтън коментира сами:

„Ще оставим имената да говорят сами за себе си“.

Принцеса Шарлот Елизабет Даяна е на четвърто място в линията за наследяване на британския трон. Начело е престолонаследникът принц Чарлз, бащата на принц Уилям, втори е самият принц Уилям, а трети – неговият първороден син Джордж.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@