34

П очти всички правителства са начертали планове за борба с глобалното затопляне до 2020 г., което е положителен знак за решаване на редица проблеми по време на срещата на върха на ООН за климатичните промени, която започва в понеделник в Париж, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс,

До момента през тази година

183 от 195 държави са оповестили дългосрони планове за справяне с изменението на климата,

а повече от дузина го направиха през изминалата седмица, включително Южен Судан, Кувейт, Йемен и Куба, предаде агенция Ройтерс.

„Това е радикална новост” заяви Фабиюс на пресконференция, визирайки почтивсеобщото участие, включително на страни като Куба, която е сред малцината, блокирали глобаното споразумение на последната, провалила се, среща на върха в Копенхаген през 2009 г.

Правителствата се надяват, че срещата на върха ще приключи със споразумение, което да маркира повратна точка далеч от нарастващата зависимост от изкопаеми горива от Индуастриалната революция насам и насочване към по-чисти енергийни източници като вятъра и слънчевата енергия.

Десетки хиляди се включиха в протести по цял свят срещу бездействието на световните лидери срещу глобалното затопляне,

информира агенция Франс прес.

Протест в Швейцария срещу бездействието на световните лидери срещу глобалното затопляне
Протест в Швейцария срещу бездействието на световните лидери срещу глобалното затопляне Източник: ЕПА/БГНЕС

Демонстрации се състояха вчера в Австралия, Филипините, Бангладеш, Южна Африка, Великобритания и други държави. Нови масови прояви са планирани за днес в Сидни, Сеул, Рио де Жанейро, Ню Йорк, Киев, Мексико.

Протестите са в навечерието на Парижката конференция, а организаторите ѝ получиха петиция с милион и 800 хиляди подписа с призив за решителни действия.

2015 г. вече беше определена от авторитетни организации като най-гореща в историята на човечеството. Затоплянето и негативният му ефект върху производството на храни се сочат като основна причина за миграционния натиск над богатите държави в Европа и Северна Америка.

Все пак, въпроси като финансирането на развиващите се държави и механизма за прилагане на евентуално споразумение могат да възпрепятстват постигането на компромис между лидерите в Париж, отбелязва агенцията.

В навечерието на срещата, както и след кървавите атентати във френската столица от 13 ноември, мерките за сигурност във Франция са изключително високи. Затегнат е контролът по границите, като мерките ще бъдат в сила до 13 декември. На срещата, която започва в понеделник се очаква да присъстват президентът на САЩ Барак Обама и президентът на Китай Си Цзинпин.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@