5

Васил Левски бе избран за победител в кампанията на БНТ (BNT.bg) "Великите българи" (Velikite.bg). Апостолът получи 58 857 гласа.

В оспорваната надпревара за второто място победи Петър Дънов с 19 247 гласа, следван от основателя на българската държава хан Аспарух с 17 631 гласа.

Веднага след челната тройка се нареди цар Симеон I Велики. В първата десетка следват Христо Ботев, Княз Борис I, Кирил и Методий, Стефан Стамболов, Иван Вазов и Паисий Хилендарски.

Със събраните средства от sms-и и телефонни обаждания ще бъде издигнат паметник на определения за най-велик българин.

Зрителите имаха възможност да гласуват и по време на самия финал, но единствената промяна преди и след прякото предаване по националната телевизия бе размяната на последните две места в класацията, като в крайна сметка Дядо Вазов остана девети, изпреварвайки отец Паисий.

В студиото гостуваха по един застъпник на всеки един от великите българи, попаднали във челната десетка, подпомаган от свой отбор, наброяващ 10 души.

Сред помощниците бяха и актьори, пресъздали някои от образите на претендентите - Мариус Донкин, играл Симеон Велики във филма "Златния век", Георги Мамалев, играл младия Стамболов в "Записки по българските въстания", както и наследници на великите - правнукът на брата на Ботев Боян Ботьов, или пък родственикът на Апостола Васил Караиванов.

Основния застъпник за Васил Левски бе доц. Пламен Митев, ученик на големия историк проф. Николай Генчев.

За Симеон Велики се застъпваше директорът на Военноисторическия музей полк. Петко Йотов, подпомаган от началника на катедра "История" във Военноморското училище капитан I ранг Асен Кожухаров.

Проф. Валери Стефанов, декан на Славянския факултет в СУ "Св. Климент Охридски" бе застъпникът за Христо Ботев. За Паисий Хилендарски "агитираше" проф. Кирил Топалов.

Поетесата Мирела Иванова, уредник на музея на Иван Вазов, бе застъпника за патриарха на българската литература. В нейния отбор бяха внуците на Вазов Светослав и Светла Благоеви, наследници на Борис Вазов.

Застъпник на хан Аспарух бе историкът Димитър Стоянович, в чийто отбор имаше и представители от клуб "Багатур" от Стара Загора, известни с това, че се учат да живеят като прабългарите.

"Капитан" в отбора за Петър Дънов бе председателят на Бялото братство в България Андрей Грива, като и десетте представители в отбора бяха последователи на дъновизма.

Застъпник за Кирил и Методий бе директорката на Народната библиотека, носеща името на светите братя, проф. Боряна Христова.

За Борис I Покръстител да дадат своя глас зрителите убеждаваше писателят и драматург Георги Тенев. Режисьорът Явор Гърдев пък бе основната личност в отбора на Стефан Стамболов.

Във финалното предаване между отделните отбори бяха коментирани основно петте критерия според формата на Би Би Си: лидерство, смелост, наследство, състрадателност и гений.

По критерий лидерство най-много гласове е събрал цар Симеон; смелост - Васил Левски; гениалност - Христо Ботев, а Петър Дънов води по състрадание и наследство.

Целта на кампанията не е пренаписване на историята, това не е и социологическа анкета, обясниха от БНТ. Идеята е да се покаже гледната точка на съвременния българин към величието.

БНТ реализира кампанията по формата на британската медия, който се оказа особено популярен както на Острова, така и в други европейски страни, общо над 15 на брой.

Топ 100 на великите българи на базата на зрителските гласове бе обявен на 23 декември, а от средата на януари БНТ започна излъчването на документални филми за личностите от първата десетка.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@