0

С ъветниците в Столичен общински съвет (СОС) приеха декларация, с която се изразява съпричастност към трагедията на арменския народ, по повод геноцида срещу него по време на Османската империя.

В декларацията се казва, че унищожаването на милион и половина арменци и масовото им прогонване от родните места, е исторически доказан факт.

Според хуманните традиции на българския народ, СОС изразява своята съпричастност към трагедията на повече от един милион души, се казва в документа.

С 33 гласа против съветниците отхвърлиха предложената от ДСБ декларация, в която арменският геноцид се осъжда.

Арменците по света днес почитат сънародниците си, загинали през 1915 г. по време на геноцида в Османската империя.

По традиция хиляди хора се събират край паметника на жертвите на геноцида в ереванския парк "Цицернакаберд", където гори вечен огън в памет на загиналите 1,5 млн. арменци.

Подобни церемонии се провеждат и в други страни, защото след събитията от 1915 г. арменците се разпръсват по всички континенти.

Усилията за международно признаване на геноцида са обявени като приоритет на арменската външна политика.

В някои страни бяха приети различни документи, свързани с арменския геноцид от миналия век, например САЩ и Франция, която прие специален закон. Това предизвиква остра реакция от страна на Турция.

През 1987г. Европейският парламент обяви 24 април за Международен ден на солидарност с арменския народ по повод геноцида над арменците в Османската империя, започнал през 1915 г.

В нашия дневен ред продължава да стои проблемът за международното признаване и осъждане на геноцида на арменците от 1915 г. в Османската империя, подчерта президентът на Армения Серж Саркисян преди дни.

София стана четвъртият град в страната след Пловдив, Бургас и Стара Загора, който прие декларация за геноцида над арменците.

На 28 февруари Общинският съвет в Бургас прие решение за признаване на геноцида над арменците и определи 24 април като Ден на геноцида срещу арменския народ. Малко след това бе получено писмо от областния управител на Одрин Нусрет Мироглу, в което се казва, че докато то не бъде отменено, всякакви контакти между двете области, които са побратимени, се преустановяват.

В медиите се появиха и информации, че турското правителство отказа да подпише в Бургас Оперативната програма за трансгранично сътрудничество в размер на 32 млн. евро заради решението на бургаските общинари.

Преди две години Народното събрание отхвърли проекторешение за признаване на геноцида над арменците в Османската империя през периода 1915-1922 г., внесено от "Атака".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@