8

Територията, на която е разположен ваканционният комплекс "Златна перла", който в момента е в процес на събаряне, е включена в обхвата на новия устройствен план на община Царево.

Това каза пред Би Ти Ви директорът на Регионална дирекция за национален строителен контрол за Югоизточна България Георги Георгиев.

По думите му зоната е предвидена за изграждане на вилно селище, което означава, че на мястото на сегашния комплекс може да се появи нов, но с други параметри.

Заповедта, с която е приет устройственият план, в момента се обжалва в съда, уточни той.

Георгиев посочи, че все още там не може да се строи.

Директорът на РДНСК добави обаче, че ако се приеме устройственият план, ще може строителството да се поднови, макар и не в сегашния мащабен вид.

Възможността нов комплекс да замени стария беше потвърдена и от кмета на Царево Георги Лапчев.

Незаконното вилно селище "Златна перла", чието разрушаване започна вчера, попада в чертите на природен парк Странджа. То е разположено на самия бряг на морето.

В коментар на варианта за нов строеж на мястото на комплекса министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна

Павлова заяви, че докато е министър, няма да позволи строителство на мястото

на ваканционното селище "Златна перла". Тя пристигна днес край село Варвара и даде началото на принудителното събаряне на комплекса. Павлова каза, че десетте сгради на вилното селище са незаконни.

За девет от тях има заповеди за събаряне. За пет от постройките е изтекъл срокът за доброволно премахване.

За ден и половина са съборени сграда и половина. От РДНСК казаха, че няма проблем "Краш 2000" да продължи сама да премахва сградите, което ще спести излишно оскъпяване на процеса.

Министър Павлова бе помолена от журналисти да коментира промените за Закона за Черноморското крайбрежие.

Преди два дни на пресконференция кметове на крайморски общини възроптаха срещу тези промени и обясниха, че ще загубят инвеститори, туристи, приходи и дори ще имат проблеми с изграждането на пречиствателни станции.

Павлова заяви, че в 100-метровата ивица от брега не трябва да се строи, а за кметовете обясни, че четели закона като "дявол евангелието".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@