323

А сен Генов, едно от най-познатите лица на протеста срещу кабинета "Орешарски"  и един от най-активните участници в "Протестна мрежа", е бил задържан в Трето РУП в София рано тази сутрин.

Новината съобщи в профила си във "Фейсбук" самият Генов, а по-късно тя беше потвърдена от негови близки.   

Генов е бил арестуван на ул. "Позитано" №20, където той, заедно с още няколко души,

боядисвал със спрей паметника пред входа на централата на БСП.

Общо задържани са шест души - четирима мъже и две жени. 

Четирима от арестуваните са активни членове на ДСБ, съобщиха от партията. Те заявиха своята подкрепа за задържаните и обявиха, че за тях вече е осигурен адвокат. 

"Около 5 ч. тази сутрин автопатрул заварва няколко лица с ръкавици и спрейове. Те са отведени в Трето РУП. 

В зависимост какво ще се установи при проверката, ще се вземе съответното решение какво обвинение да бъде предявено", заяви вътрешният министър  Цветлин Йовчев в студиото на "Здравей, България" на Нова телевизия.

При всички положения това е един вандалски акт,

категоричен обаче беше той.  

От "Ранобудните студенти", окупирали СУ "Св. Климент Охридски", се обявиха за бързото освобождаването на задържаните.

"Научихме, че сутринта са били арестувани двама от участниците в окупацията и блогъра Асен Генов. Заставаме зад тях с пълна морална подкрепа и очакваме МВР да обяви ясни мотиви за задържането им. Настояваме за освобождаването им в най-кратък срок". 

Те посочват, че не искат да дискутират въпроси за образованието с представителите на властта, защото не ги интересува точният начин, по които те мислят да го съсипят. 

Окупацията на университетите ще е устойчива по отношение на кабинета, заявяват "Ранобудните студенти".

Ако блогърът боядиса паметника на проф. Далчев в Сан Франциско

дали американската полиция ще позволи това,

попита в Народното събрание депутатът от "Коалиция за България" Антон Кутев, цитиран от БГНЕС.

Поводът е "шегата или оскверняването - който както иска така да го приеме, на скулптурната група пред централата на БСП на ул. "Позитано", добави Кутев. 

"Смятам, че голяма част от гражданите не знаят кой е авторът ѝ - това е големият ни скулптор проф. Любомир Далчев. Освен на това произведение, той е и автор на редица други, разположени в центъра на София. Подобна на тази група е поставена и в зелените площи между Централния дом на армията (Военния клуб - б.ред.) и църквата "Св. София"- интересно защо не са започнали с нея, негова е творбата на Св. Климент Охридски, която се намира точно в градинката до НС, на Рачо Ковача в Габрово, на част от скулптурите на Братската могила в Пловдив, на скулптурите на Гоце Делчев в Скопие. 

Той е станал световноизвестен доста преди да дойде 9 септември 1944 г., завършил е Художествената академия в България, но е специализирал след това в Рим и Париж. Още преди тази дата той е световноизвестен автор, става и професор в Академията.

През 70-те години на миналия век бяга от България и живее в САЩ, където негови скулптури стоят на ключови места в Сан Франциско и други градове. Този човек умира там през 2002 г. и за мен е между най-добрите представители на съвременното българско изкуство, признат световно", каза депутатът.

Кутев не скри иронията си

към сподвижниците на Асен Генов - "въпросното лице, наречено блогър" - и им пожела "да постигнат поне една стотна част в живота си от направеното от Любомир Далчев". 

Депутатът запита дали, ако съберем пари и командироваме Генов в Сан Франциско, "да порисува върху скулптурата там на Далчев, дали ще го арестува американската полиция". 

Според Кутев почистването на една такава скулптурна група изобщо не е евтино и от централата на "Позитано" ще се заемат да реставрират произведението на проф. Далчев.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@