Камен Калев за вдъхновението и очарованието на киното
Източник: netinfo
0

Д ни преди премиерата на последния филм на Камен Калев – „С лице надолу“, се срещаме с режисьора, за да ни разкаже за предизвикателствата около новия му проект, вдъхновението и очарованието на киното.

Калев завършва образованието си във френската академия за киноизкуство „Ла Фемис“ в Париж. Дебютният му филм „Източни пиеси“ е представен в престижната селекция на „Петнадесетдневката на режисьорите“ в Кан през 2009 г., печели и наградата за най-добър филм, режисьор и актьор, присъдена на Христо Христов по време на „Токио филм фестивал“. Две години по-късно Калев започва снимките на втория си филм „Островът“, също с премиера в Кан през 2011 г. В него главните роли изиграват френската актриса и топ модел Летисия Каста и датският актьор, известен от „Ангели и демони“ – Туре Линдхард. През 2014 г. режисьорът отново е в Кан с проекта „Мостовете на Сараево“, режисиран от 14 европейски режисьори, сред които Жан Люк Годар, Сергей Лозница, Урсула Майер, Кристи Пую и др. В частта на Калев участва българският актьор Самуел Финци, който играе ролята на Франц Фердинанд.

Ето и цялото интервю на Камен Калев за Vesti.bg:

Предстои премиерата на най-новия Ви филм – „С лице надолу“, вдъхновен от действителен случай. Разкажете ни как се срещнахте с историята?

- Един приятел, свещеник, който работи в малка църквичка в провинцията, ми се обади един ден и ми каза: „Има един чужденец, който се крие в ромското гето от мафията и от полицията. Търси помощ и някой в София, който да го срещне с некорумпирани полицаи, за да може да разкаже за трафика на хора и да получи протекция от тези, които го търсят“. И така се срещнах с него и след редица интервюта записах истинската му история – как е дошъл в България, как са го притиснали да влезе като информатор в мрежа за трафик на хора, по-конкретно за проституция за Западна Европа, и как се запознава с едно момиче (бел. ред. във филма това е героинята на 16-годишната Елка, проституираща във Франция, изиграна от Сехер Небиева).

Двамата се женят, но тъй като е притиснат отвсякъде – мафията го разкрива, че е под прикритие, тези, които са му поръчали от начало тази мисия, постепенно спират да му помагат, и той се оказва сам в България – трябвало е да стане сводник и да извърши доста тежки неща. Когато се срещнахме, той беше загубил момичето – то вече беше заминало по собствено желание. В самата истинска история се съдържаше силна драматургия. А от друга страна бе желанието на този човек да се промени, да изкупи вината си, да помогне на момичето, което се бе превърнало в символ на всички други момичета, станали жертва на сексуална експлоатация. И така се появи идеята и желанието да направим филм по този случай.

Актьорите, с изключение на Мелвил Пупо и Емил Марков, нямат опит в киното и са избирани след продължителни кастинги, предимно из ромските квартали в различни градове в България. Откривате Сехер в кафене в софийския квартал „Надежда“, а в ролята на жената с най-много връзки с трафика на хора е Лидия Колева, работеща по времето на снимките като касиерка. Защо търсехте именно непрофесионални актьори?

- Всеки проект върви със собствените си изисквания и в случая, тръгвайки от тази истинска история, имах желание всички персонажи да са много убедителни, физиономиите да носят точната енергия, гласовете и диалектите да са от съответните места в България. Средата също трябваше да бъде описана по автентичен начин – чалга клубовете, гетата – всичко ми се искаше да е максимално близко до реалността. Знаех, че най-трудно щеше да е самата работа с главната героиня, но така или иначе нямаме професионална актриса, която е на 16 години. И това беше първата крачка в търсенето на хора без опит, но които да носят такава автентичност.

"С лице надолу" на Камен Калев
"С лице надолу" на Камен Калев

С какво Ви впечатли и спечели Сехер Небиева?

- Тя обединява много неща – гласът ѝ, физиката ѝ, енергията, която излъчва. Тя е много комплексна за възрастта си личност, разбираше адекватно сценария и в какво се състои самата ѝ работа. Това, че познава този свят също беше решаващо във финалния избор. Имаше 5 кандидатки накрая и с помощта на Мелвил (бел. ред. Мелвил Пупо се превъплъщава в ролята на главния персонаж – французина Сами), който беше вече избран, ги тествахме конкретно по сценария, за да преценим с коя от тях най-добре ще си паснат. Сехер все едно се беше готвила по метода на Страсбърг и Станиславски, който диктува, че не трябва да играеш емоцията на героя, а наистина да я преживееш. И тя така, без да ѝ говоря нищо, ако трябваше да ѝ е лошо в някоя сцена, на нея действително ѝ ставаше лошо, всички се хващахме за главата какво да правим, а след като снимахме сцената на нея ѝ минаваше като с магическа пръчка.

Разкажете ни повече и за Мелвил Пупо?

- Той е актьор с много богат опит, много интелигентен човек, покрил е много различни образи в кариерата си. В случая обаче, когато ми го предложи френският продуцент, не бях съвсем убеден. Той се разминаваше с моята, малко по-клиширана, представа за гангстер. Същевременно от самото начало винаги съм се притеснявал, че този персонаж може да стане прекалено брутален, негативен и трудно да имаме емпатия към него. Именно с избора на Мелвил този риск беше компенсиран. Неговата вътрешна ранимост и топлина, ми помогна да направим от един злодей персонаж, на който съчувстваме и го разбираме.

А какво послание искате да носи филмът?

- Доверявам се на самата история, която е от живота. Гледал съм да спазя, да уважа историята до края, особено с финала, който ми се щеше чисто човешки да бъде по-различен, но реших да запазя такъв какъвто беше в действителност. Персонажът на момичето носи посланието и чрез нея и нейния свят разбираме причините за съдбата ѝ. Иска ми се зрителят да я разбере и да ѝ прости.

Камен Калев
Камен Калев

След успехите на „Източни пиеси“ и „Островът“, кое според Вас прави един филм добър?

- Това го казват зрителите. Моята работа се разпростира дотам да съм искрен в това, което правя и да нацеля точната тема, която ме вълнува. Искам да правя неща, които ме вълнуват наистина, да задавам въпроси, които ме занимават и в живота. Както е например в „С лице надолу“ – може ли човек да изостави собствените си цели, собствения си интерес и да тръгне да спасява някой друг. Това може ли да съществува реално в живота или не? Това са въпроси, които наистина ме интересуват и смятам, че един автор е успешен, ако се занимава именно с това, което искрено го вълнува.

Кое Ви запали по киното?

- От фотографията тръгнах и после влязох във ВИТИЗ, където открих киното, после киноакадемията в Париж и оттогава се занимавам с кино.

Кое Ви вдъхновява?

- Добрите филми.

Премиерата на „С лице надолу“ е на 13 октомври, а от 16 същия месец филмът тръгва и по кината у нас.

- Да. Искрено се надявам хората да отидат да го гледат на кино. Има тенденция хората да ходят все по-малко на кино заради торенти, заради молове, които са прекалено натоварени, но си мисля, че докато има тази възможност, трябва зрителят да се възползва – преживяването е съвсем различно. Продължава да бъде по-силно заради тази интимна атмосфера. Зрителят е сам с големия екран и добрия звук. Целият процес на филма е замислен и направен така, че да завърши на голям екран и докато все още има такава възможност, аз го препоръчвам на хората.

Казвате: „Докато все още има такава възможност“. Киното ще изчезне ли?

- Все по-рядко такъв тип филми ще стигат до кината. Моловете все повече заприличват на лунапарк, където основната кинопрограма е за деца – анимационни филми и някакви съвсем негледаеми екшъни. „С лице надолу“ се гледа лесно, не е от типичните арт-хаус филми, които ескпериментират дори със зрителя. Може да се каже, че е с класическа структура на трилър. В добрите филми, дори и когато разглеждат тежки теми, има нещо пречистващо. Надявам се и моят филм да действа по този начин на зрителя.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 6 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 7 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 11 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 11 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 12 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 12 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 12 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 12 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 12 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 13 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 13 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 13 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 14 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 14 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 14 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща