13

О коло 3 хил. души работят в момента в аутсорсинг компаниите, които имат централи в Пловдив и региона, като потенциалът в близките години е работните места да се увеличат поне до 3 пъти, каза Георги Стоев от "Индъстри Уоч" в интервю за Дарик радио (чуй интервюто).

Според него това категорично е индустрията, в която най-бързо се разкриват работни места.

Аутсорсинг индустрията е вход за младите хора на пазара на труда, а оттам пътят за професионалното им развитие е отворен, отбеляза Стоев и допълни, че Пловдив има потенциал да е втората най-развита и атрактивна дестинация в сектора след София.

Разкриването на поне 10 хил. нови работни места в аутсорсинг сектора

е една от целите на община Пловдив в следващите 5 години. Само през миналата година работа в тези компании са започнали над 500 млади специалисти.

Професионалната подготовка на младите хора, така че те да са конкурентоспособни на пазара на труда, е национално отговорна задача, а не проблем на местната власт, която прави всичко възможно да е посредник между университетите и бизнеса, коментира Георги Стоев.

Той отчита обаче негативна тенденция, която се забелязва в България. Тя се отнася до намаляването на дела на техническите специалисти, които веднага, след като завършат висшето си образование, са конкурентоспособни на пазара на труда. За другите най-търсени специалисти в индустрията - тези от IT сектора, е сигурно, че ще трябва да минат години докато заплатите им достигнат нивата на колегите им от Западна Европа.

"Най-много се търсят специалисти, занимаващи се с високи технологии. В момента такива на пазара на труда доста липсват и се стремим да убедим университетите да се фокусират в запълването на тази ниша“, потвърди за Дарик и кметът на Пловдив Иван Тотев.

5 са големите компании до момента, които са избрали Пловдив за разкриване на своите аутсорсинг центрове, като повечето от тях планират да увеличат с над 100% разкритите работни места, в сравнение с първоначално заетите служители от региона.

Създаването на работни места с висока добавена стойност за младите и талантливи висшисти е сред най-големите приоритети на местното управление, зави още Тотев. Инвестициите в сектора позволяват образованите и квалифицирани студенти да останат да работят в града.

Аутсорсинг индустрията е от малкото индустрии, които бележат изключително бърз растеж в България. Впечатлява фактът, че за последните 4 години приходите от аутсорсинг в България са се увеличили с 60%, а броят на заетите в аутсорсинг компании у нас към момента е над 22 000.

След столицата,

Пловдив се нарежда на второ място като предпочитана дестинация за инвестиции в сектора,

коментира и зам.-кметът Стефан Стоянов. Той прогнозира заетостта в IT сектора да нарасне до 2 пъти в близките няколко години, а кадровият потенциал за работа в IT и аутсорсинг индустрията да достигне до 17 хил. души.

Градът има потенциал да се превърне в най-атрактивния аутсорсинг център и заради предвидимия пазар на имотите, на който не се очакват резки промени през следващите 10 години, а в същото време продължава строителството на луксозни офис сгради, отбелязват и от Българската Аутсорсинг Асоциация.

Съчетанието на много университети и достъпните наеми на офис площи, които са с 30% по-ниски от тези в столицата, ни дава сериозно предимство и шанс за бърз напредък в този бранш, обясни Тотев.

Той също потвърди, че централен фокус в сегашното управление трябва да бъде и е превръщането на Пловдив в център на аутсорсинг индустрията. Кметът е категоричен, че развиването на този сектор драстично ще намали младежката безработица в града и региона, защото инвеститорите наемат млади и образовани хора, които може и да нямат още професионален опит.

От министерството на регионалното развитие призовават компаниите в сектора да се възползват и от възможностите, които дава Фондът за иновации, от стимулите, предвидени за разкриване на работни места и Закона за насърчаване на инвестициите. Със средства от бюджета при разкриване на определен брой работни места, може да се възстановяват осигуровки и средства за обучение на работници и служители, да се изгражда инфраструктура.

Изключително бързата интернет връзка, която е една от най-добрите в целия Европейски съюз, също е сред предимствата, които правят голямо впечатление на чуждестранните инвеститори от IT сектора, които искат да развиват бизнес в България, каза зам.-министърът на икономиката Красин Димитров.

Представители на аутсорсинг компании в Пловдив, отбелязват, че проблем все още представлява липсата на редовни и удобни полети, но отчитат, че централите им все пак са само на час път от летище София.

Пловдив и регионът имат голям потенциал за икономическо развитие и градът може да се превърне и в индустриална столица на България, смята изпълнителният директор на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Георги Руйчев. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@