8

Е два ли има човек, който не се стреми към щастие. Всеки има моменти в живота, в които се чувства истински щастлив – повишение в работата, деня на сватбата, раждането на дете. Според експертите обаче тези събития дават временно усещане за безмерна радост, но не водят до постигането на пълно удовлетворение, пише Си Ен Ен.

Оказва се, че щастието не е просто емоционално състояние. И науката го потвърждава. Според проучвания по-щастливите хора са по-здрави и живеят по-дълго. Сигурно вече си казвате, че явно постигането на щастие е изключително трудна задача, но не бързайте.

Ето 7 начина да се чувствате по-щастливи:

Променете гледната си точка

Според проучване на университета в Харвард оптимистите не просто са по-щастливи, но и при тях има 50% по-малък риск от развитие на сърдечни заболявания. Какъв е изводът? Не бъдете песимисти! Чашата все пак може да е и наполовина пълна. Оказва се, че с тази проста промяна на гледната точка може да предпазите здравето и сърцето си.

Според данните песимистите са по-нещастни в живота от оптимистите, а и са с три пъти по-висок риск от развитие на здравословни проблеми с напредването на възрастта.

Вземете пример от щастливите хора

От 1973 г. Дания е първа в списъка за най-щастливите страни в ЕС. Същата страна е на първо място и според „Световния доклад за щастието“ на ООН.

Защо хората в Дания са толкова удовлетворени от живота си? Да, неща като дълга продължителност на живота, брутен вътрешен продукт и ниски нива на корупция със сигурност помагат за щастлив живот, но нима е достатъчно?

Оказва се, че хората в Дания се чувстват щастливи, защото са по-щедри един към друг, живеят свободно и могат да взимат самостоятелни решения, а и имат добра система за социално подпомагане, сочат данните от „Световния доклад за щастието“ на ООН.

Работете по-малко

Датчаните явно са намерили златната среда и успяват умело да балансират между работата и личния живот, което също покачва нивото им на щастие. Просто не се преуморяват. Средната продължителност на работната седмица в Дания е 33 часа, а само 2% от датчаните работят повече от 40 часа седмично (което е 8 часа в петте работни дни).

Около 80% от майките в Дания се връщат на работа, след като родят, но пък успяват да подредят така нещата, че да имат и свободно време, и време със семейството.

Фокусирайте се върху преживяванията

Още нещо интересно за щастливите датчани – те не обръщат толкова внимание на вещи и джаджи, а се съсредоточават в създаването на спомени.

Проучванията показват, че хората, които се фокусират повече върху преживяванията, отколкото върху вещите, имат по-високи нива на удовлетворение в живота. Това чувство на щастие трае много по-дълго във времето.

Според специалистите, когато хората се съсредоточат върху преживяванията, те се чувстват по-живи по време на събитието, а и след това. Теси преживявания ни сближават и с околните, което също е важно за щастливия живот.

Бъдете по-социални

Проучванията показват, че при хората, които са по-социални и получават повече разбиране от околните, може да има увеличение на дължината на теломерите.

Теломерите са крайните участъци на хромозомите. Те са важни за генетичната стабилност на клетката и действат като ДНК часовник, който отчита нейната възраст. Когато теломерите станат твърде къси, клетката спира да се дели и умира.

Според учените хората, които нямат приятели, имат по-къси теломери и, съответно, имат по-кратък живот.

Други проучвания също са доказали, че самотата води до по-високи нива на депресия, здравословни проблеми и стрес.

Решението – постарайте се да имате поне един близък и добър приятел. Това ще ви направи по-щастливи и по-здрави.

Бъдете и доброволци

Хората, които помагат на нуждаещи се, са по-щастливи в живота си, отколкото тези, които не участват в подобни инициативи. Според доклада на ООН това също е сред причините датчаните да са най-щастливата нация – 43% от гражданите а страната са доброволци.

Тайната е в удоволствието да помагаш на околните.

Още през 2012 изследване откри, че за децата е по-важно да дават, отколкото да получават. Учените дали на децата лакомства и ги помолили да ги дадат на други деца. Тези, които дали лакомствата си, имали по-високи нива на щастие, отколкото другите, които предпочели да ги задържат за себе си. Според специалистите актът на „саможертва“ се отразява изключително добре на емоционалното ни състояние.

Не е нужно саможертвата да бъде голяма. Според друго проучване, ако дарим дори и 5 долара на нуждаещ се, това отново ще доведе до емоционални ползи за нас самите.

Смейте се

Изследванията показват, че смехът не е просто знак за щастие, той създава щастие. Когато се смеем, хормоните на стреса намаляват, но тези на щастието (ендорфините) се увеличават.

Смехът е много полезен и за здравето на сърцето – намалява риска от инфаркт.

Според други проучвания пък тялото ни не може да различи изкуствения от истинския смях. Ето защо може да се преструвате, че ви е смешно, докато не се засмеете от сърце, а това ще стане, уверяват специалистите. Смейте се в колата, докато пътувате за работа, смейте се под душа – опитвайте се да се смеете по няколко минути дневно, за да сте здрави и щастливи.

Вижте какъв е вашият индекс на щастие

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@