Всекидневната консумация на плодове и зеленчуци намалява риска от сърдечносъдови заболявания с 20 процента.
Това пише в. "Дейли експрес" (Express.co.uk), позовавайки се на резултатите от проучване на Световната здравна организация (СЗО).
Процентът на смъртност от болести на сърцето е двойно по-висок сред хората, които включват в менюто си продукти с богато съдържание на наситени мазнини, трансмазнини и сол, отбелязват здравните експерти.
Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смъртност в света.
През 2008 г. са регистрирани 17,3 милиона смъртни случая вследствие на болести на сърцето.
Това са 30 процента от общия процент в световен мащаб.
Освен нездравословното хранене, основните рискови фактори за сърдечносъдови заболявания са тютюнопушенето, недостатъчната физическа активност и злоупотребата с алкохол, припомнят специалистите.
СЗО прогнозира, че ако сегашната тенденция се запази, към 2030 г. от сърдечносъдови заболявания ще умират 23,6 милиона души годишно.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!