П охапването на повече плодове и зеленчуци намалява опасността от инсулт с близо една трета, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от мащабен анализ на предишни проучвания, направен от китайски специалисти.
Резултатите от него подкрепят препоръките на водещи организации като американския Център за контрол и превенция на заболяванията, които призовават за включване на повече плодове и зеленчуци в менюто.
За да проучат по-добре връзката между инсулта и растителните продукти в храненето, авторите на настоящото изследване от Медицинския колеж към университета Циндао, Китай, са анализирали данни от последните десетилетия за хранителните навици и здравето на стотици хиляди мъже и жени по света.
Анализът включва 20 изследвания и общо 16 981 случая на инсулт сред 760 629 души.
Изследователите са установили, че като цяло за хората, които консумират повече плодове и зеленчуци, рискът от инсулт е с 21 процента по-нисък,
отколкото за тези, които включват в менюто си най-малки количества от полезните продукти.
Ползите нарастват с увеличаването на консумираните полезни продукти. Рискът от инсулт намалява с 32 процента за всеки 200 грама плодове на ден и с 11 процента за всеки 200 грама зеленчуци дневно.
Китайските специалисти са установили още, че най-голяма полза за превенцията на инсулт има от цитрусовите плодове, ябълките и крушите, и листните зеленчуци.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!