К онсумацията на богати на елемента мед хранителни продукти - от червено месо до морски дарове - може да предизвика развитието на болестта на Алцхаймер, предупреждават американски учени, цитирани от в. "Дейли експрес".
Ново проучване на специалисти от университета на Рочестър показва, че
металът изглежда е ключов фактор в проявата и развитието на деменция.
Медта пречи на прочистването на токсичните протеини в мозъка и ускорява натрупването им.
"Тези неблагоприятни ефекти се дължат на продължително излагане на действието на метала. Важното е да се намери баланса между недостига и излишъка на медта, приемана чрез храненето. На този етап обаче не можем да кажем кое е разумното ниво, но балансираната диета е важна", казва ръководителят на изследването д-р Рашид Дийн.
Медта се съдържа още във водата, витаминните и минерални добавки, ядките, плодовете и зеленчуците. Елементът е необходим за невронната проводимост, хормоналната секреция и развитието на костните и съединителни тъкани.
Данните от настоящото изследване, за целите на което са използвани миши и човешки клетки, обаче показват, че медта може да се натрупва в мозъка и да причинява разрушаване на кръвно-мозъчните бариери.
Това води до натрупване на бета амилоидни протеини - един от отличителните белези на болестта на Алцхаймер, обясняват авторите му.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!