Великденските яйца може да са полезни за сърцето, но ако са от черен шоколад.
Едно мъничко на ден е полезно за сърцето и е в състояние да намали кръвното налягане.
Германски експерти по здравословно хранене наблюдавали 19 357 души на възраст между 35 и 65 години в продължение на повече от десетилетие.
Тези, които изяждали 7,5 г черен шоколад дневно, имали по-ниско кръвно налягане. При тях рискът от сърдечен пристъп или инфаркт бил с 39% по-нисък риск в сравнение с хората, които изяждали само по 1,7 г.
Разликата между двете групи била по-малко от едно блокче от нормален 100-грамов шоколад.
Учените обаче уточняват, че изследването им не трябва да служи като извинение на хората, за да се тъпчат със сладкиши.
Браян Буйсе от Германския институт по храните отбелязва, че малките количества черен шоколад могат да помогнат за предотвратяването на сърдечносъдови заболявания, но само ако заменят други богати на енергия храни, за да се поддържа теглото стабилно.
По думите му ако хората на планетата консумират по 6 г черен шоколад на ден, през следващото десетилетие могат да се очаква намаление на инфарктите с 85 на 10 хил.
Той обаче допълва, че са необходими допълнителни изследвания, за да се установи защо това лакомство помага на сърцето.
Предишни анализи сочат, че отговорът може да е в сложните молекули, наречени флаваноли, които непряко помагат на отпускането на вътрешните стени на кръвоносните съдове.
Те се намират в какаото, което е в по-големи количества в черния шоколад.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!