„Тайната“ да създадеш успешен български продукт
Източник: Георги Димитров, Нетинфо
19

1999 г., България: Компютрите са все още само десктоп, с големи тежки монитори с малък екран. Интернет, където го има, е слаб, с ниска скорост, почти немислимо е да зареди картинка или снимка. Домашни телефони (всяко семейство имаше вкъщи) често дават заето с часове, защото е включен модемът за интернет. Недостъпните доскоро мобилни телефони започват да поевтиняват и все повече хора си купуват.

По света: Google e основан преди 3 години, но до появата на Gmail има още 5 години. Пощите с най-много потребители са Hotmail и Yahoo. Все още ги няма социалните мрежи. Чатът набира популярност чрез mIRC.

В тази среда през декември 1999 г. се появява българската поща АБВ, продукт на създадената година по-рано дигитална медийна компания Нетинфо.

Защо поща?

Виктор Пенев
Виктор Пенев Източник: Георги Димитров, Нетинфо

„Пощата АБВ не се появи случайно. След като с Любен (Любен Белов) основахме Нетинфо стратегията ни бе да идентифицираме неща, които ще бъдат ежедневието на хората в интернет, и да бъдем номер едно в България в тях. Идентифицирахме три неща – новини, мейл, търсене“, разказва Виктор Пенев, съосновател на Нетинфо. По това време Виктор работи в Ню Йорк, Любен Белов е изпълнителен директор и ръководи Нетинфо на оперативно ниво.

Любен Белов
Любен Белов Източник: Георги Димитров, Нетинфо

Защо АБВ?

Екипът дълго мисли логото, името. Къщичката, като символ на дома, е лого на АБВ поща от създаването й до днес. А името – за избора му се минава през целия процес – първо се обсъждат 10-ина предложения, но много бързо целият екип се обединява около АБВ – кратък запомнящ се домейн, който се асоциира с българското слово. Константин Павлов си спомня, че името АБВ измислили двамата с Любен Белов в заведението „Чоко“ под моста на НДК.

Детелина Атанасова
Детелина Атанасова Източник: Георги Димитров, Нетинфо

Правехме поща за българите, изцяло на български, каквато нямаше до този момент. Имаше вече българска поща, но създателите й бяха ползвали готов интерфейс, а той беше на английски, докато при нас целят софтуер беше създаден в компанията. Много внимателно обмисляхме всяка дума, всички работеха много ентусиазирано, разказва Детелина Атанасова, автор на първия дизайн на АБВ поща. В екипа тогава са и програмистите Любомир Иванов, Веселин Малезанов, Димитър Серафимов и Тодор Митов.

Константин Павлов
Константин Павлов Източник: Георги Димитров, Нетинфо

Константин Павлов: „Наложи се да измисляме цялата терминология за електронна поща на български от нулата. Целта ни беше да нямаме надписи на английски или на латиница никъде в страницата, за да е по-достъпно за потребителите.“

„На 1 януари 2000 г. бяхме в Прага, отидохме на паметника на Кирил и Методий на Карловия мост, след това се качихме в кулата, където имаше книга за посетители и написахме: „Тук бяха Любен Белов, Богомил Илиев и Константин Павлов, ние пуснахме първата българска поща АБВ“. Върнахме се в София и имаше регистрирани вече 1000 души, не можехме да повярваме“, спомня си Богомил Илиев.

Бизнес моделът

От самото начало бизнесмоделът ни е безплатна услуга, удобна за хората, максимален брой потребители и монетизация, казва Любен Белов, съосновател на Нетинфо.

Виктор Пенев си спомня, че 2-3 седмици след пускането на АБВ във вестниците вече много от рекламите на различни бизнеси посочват за контакт мейли в АБВ.

Веселин Малезанов
Веселин Малезанов Източник: Георги Димитров, Нетинфо

Седяхме, през пет минути проверявахме статистиката и не можехме да повярваме колко бързо нараства броят на регистрациите, разказва Веско Малезанов, програмист. На всеки две седмици потребителите се удвояваха, много бързо се увеличаваха, допълва Константин Павлов.

Любен Белов разказва, че броят на потребителите расте толкова бързо, че в един момент има повече юзери, отколкото могат да поемат сървърите. „Нямахме пари за сървъри, успях да се уговоря да получим сървър на разсрочено плащане и продължихме“.

Според създателите на АБВ поща няколко са причините за силния старт – в края на всеки изпратен мейл се генерира подпис с линк към АБВ поща, което бързо я популяризира. Екипът предлага и нова за България услуга – SMS известяване за всеки нов получен мейл, за успеха допринася и порталът Гювеч, на който също е качена пощата.

Любомир Иванов
Любомир Иванов Източник: Георги Димитров, Нетинфо

Кабелите и хладилника

Както при всяко начало, и тук не всичко върви гладко. Случват се и гафове, но в подобни ситуации винаги се мисли за потребителите. Научихме урока, че само ако сме открити, ще спечелим доверието на потребителите, казва Любен Белов.

Една от забавните случки, които помнят е как веднъж телефоните започват да звънят и потребители сигнализират, че АБВ не работи. „При нас в офиса всичко работи нормално и ние се чудим какво става. Проверихме сървъра и се оказа, че е изключен от кабела. Сетихме се, че вероятно това е станало, докато чистачката е чистила. Питаме я и тя ни казва: „Нищо не съм пипала, само от хладилника стърчаха едни жици и аз ги дръпнах“, разказва Константин Павлов. С усмивка от екипа си спомнят, че сървърът не само бил разположен в кухнята, но наистина приличал на хладилник.

Тодор Митов.
Тодор Митов. Източник: Георги Димитров, Нетинфо

Успехът - продукт, ориентиран към хората

За Любен Белов има няколко фактора за успеха на АБВ поща: предложили са нещата, които в този момент са нужни на българския пазар - силен домейн, български език, денонощен съпорт, СМС нотификации. „Никога не сме си мислили, не сме допускали, че ще бъдем номер две, никога.“

Днес всички в екипа са категорични, че още от началото, преди 20 г., са били напълно убедени в успеха.

Богомил Илиев
Богомил Илиев Източник: Георги Димитров, Нетинфо

Богомил Илиев: „Направихме български продукт, на български, за българския пазар. Голямо предимство ни даде и това, че направихме функционалност да обръща шльокавицата, тогава много се използваше, защото не всички компютри имаха кирилица. С това изпреварихме Hotmail и Yahoo“.

„Всеки ден четяхме фийдбека, в един момент спряхме да гледаме какво правят конкурентите и гледахме само фийдбека – какво искат хората“.

Константин Павлов: „В началото Веско (програмистът Веселин Малезанов) четеше цялата обратна връзка и отговаряше на всички въпроси и забележки. В един момент, когато се оказа че почти не му остава време за програмиране, наехме втори човек, който да отговаря на съобщенията на потребителите.

Цветелина Христова
Цветелина Христова

В развитието си през 20-те години АБВ поща залага непрекъснато на иновациите. „През 2003 г. пуснахме много иновативна за времето си услуга. Тя позволяваше на потребителите на ABV да заявят онлайн издаване на ко-брендирана дебитна карта ABV Maestro, официално одобрена от Master card, работехме заедно с една от големите банки Така потребителите се включваха в лоялната програма Club ABV за отстъпки в търговски обекти. Аз като Мениджър Бизнес Развитие ръководех проекта. Бяхме едни от първите в България, които направихме издаване на дебитни карти онлайн. Ангажирахме и най-различни обекти, които даваха отстъпки на тези карти, така помагахме и за развитието на финансовата култура в България“, разказва Цветелина Христова.

Виктор Пенев за началото: „Много ни вдъхновяваше това, че сме започнали нещо съвсем ново за България, а аз бях работил по един проект в Латинска Америка и видях, че има успешен модел, модел, който работи. За мен това са трите фактора на успеха в случая – имаше пазар, имаше успешен модел, който вече е сработил някъде, и бяхме млади, аз бях на 28 г., морето ни беше до колене“.

Димитър Серафимов
Димитър Серафимов Източник: Георги Димитров, Нетинфо

На въпрос, ако днес реши да започне нещо ново или да даде съвет на млади предприемачи, какво би им казал, Виктор отговори:

„Всеки трябва поне веднъж в живота си да започне бизнес. Не вярвам, че е за всеки, но всеки трябва да пробва. Това е двигателят на прогреса, дори и на социалното развитие, другото е стагнация. Бих ги насърчил да гледат към неща, които са адекватни към днешното време – дали биотехнологии, екология, изкуствен интелект, да гледат кое ще бъде адекватно за следващите 10 – 20 години.“.

АБВ поща в цифри:

 • Рождена дата 01.12.1999 год .
 • В началото пощенската кутия е с 3 МБ дисково пространство, днес е 15 G (mail + dox)
 • Днес - 2 200 000 активни потребители на месечна база , в края на 2000 са били около 70 000
 • АБВ съхранява на сървърите си над 5 милиарда писма на потребителите, което заема 3 пета байта
 • На мейл сървърите за ден идват над 40 милиона писма. Повече от 50% са разпознати като Спам и въобще не достигат до кутиите на потребителите.
 • АБВ поща печели първо място на БГ Сайт 2000 в категорията електронна поща
 • 2005 г. е пуснато icq*abv
 • 2006 г. стартира мобилната версия
 • 2009 г. функцията ‚Чекмедже‘ се трансформира в отделен продукт ‚Докс‘ – услуга за съхранение и споделяне на файлове.
 • 2015 г . АБВ поща вече има и мобилно приложение
Бисер Григоров
Бисер Григоров Източник: Георги Димитров, Нетинфо

„Има доста нещата, които могат да се кажат и разкажат за АБВ.бг . Продуктът без съмнение е уникален и е един от най успешните за българското интернет пространство. Факторите зад успеха на продукта са много - подходяща идея, реализирана в подходящия момент, на подходящото място , от чудесен екип.  Според мен магическите съставки в целия пъзел на успеха са високо поставената цел, както и желанието и вярата на екипа, че тази цел може да бъде постигната. Без вярата за успех, думата ‚подходящ‘ щеше да отсъства и магията нямаше да се случи. Има естествено и попътен вятър 😊.

Днес продуктът се конкурира успешно, на българска територия, с известни глобални конкуренти. АБВ поща има история, има настояще, аз лично вярвам, че има и бъдеще!“, обобщава Бисер Григоров, продуктов мениджър на АБВ поща.

Източник: Георги Димитров, Нетинфо

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

 

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 19
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

19 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

 1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
 1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гонят чуждестранните студенти от САЩ при дистанционно обучение

Гонят чуждестранните студенти от САЩ при дистанционно обучение

Теми в развитие Преди 6 часа

Няколко престижни университета се обърнаха към съда в Бостън с молба да блокира решението

Венецуела: Свалихме американски самолет

Венецуела: Свалихме американски самолет

Свят Преди 7 часа

Съобщението е придружено от снимки на горящ самолет

Иван Гешев

Гешев: Знаем откъде идват хибридните атаки

България Преди 10 часа

Иззеха голям брой монети от жълт метал, от имот, собственост на Илия Златанов

Откриха убито тригодишно мече

Откриха убито тригодишно мече

България Преди 11 часа

Образувано е досъдебно производство

Пада задължителното носене на маски в Гърция

Пада задължителното носене на маски в Гърция

Теми в развитие Преди 11 часа

Носенето на маски остава задължително за обслужващия персонал

Румен Радев

Радев: Нека ми се възстановят правомощията за НСО

България Преди 12 часа

Янков: Щом казваш, че не е необходима охрана, кажи защо не е необходима охрана?

<p>Топ 10 на най-продаваните марки уиски</p>

Топ 10 на най-продаваните марки уиски

Любопитно Преди 12 часа

За ценителите няма нищо по-възвишено и по-истинско от едно добро уиски

Технологична платформа подпомага борбата срещу Covid-19

Технологична платформа подпомага борбата срещу Covid-19

Теми в развитие Преди 12 часа

Ползването на платформата е безплатно за правителствата от цял свят

Агенцията по храни и лекарства на САЩ даде разрешение IQOS да се предлага на пазара като тютюнево изделие с модифициран риск

Агенцията по храни и лекарства на САЩ даде разрешение IQOS да се предлага на пазара като тютюнево изделие с модифициран риск

Свят Преди 13 часа

IQOS е първата и единствена електронна система за нагряване на тютюн, която получава разрешение за продажба в САЩ

<p>Километрични задръствания в София</p>

Авария на водопровод в София предизвика километрични задръствания

България Преди 13 часа

Заради аварията са въведени промени в движението на градския транспорт

Каназирева за коронавируса: Ситуацията се усложнява

Каназирева за коронавируса: Ситуацията се усложнява

Теми в развитие Преди 14 часа

Нови регистрирани случаи на абитуриенти, били в дискотеки

Русия настъпва в Арктика, строи най-мощния ледоразбивач в света

Русия настъпва в Арктика, строи най-мощния ледоразбивач в света

Свят Преди 14 часа

Според правителството проектът си струва разходите

Херо Мустафа: Купуваме българското (СНИМКА)

Херо Мустафа: Купуваме българското (СНИМКА)

България Преди 15 часа

Американският посланик обяви, че подкрепя българските производители

<p>Защо още не знаем как се лекува коронавируса</p>

Защо още не знаем как се лекува коронавируса

Теми в развитие Преди 16 часа

Десетки хиляди лекари и пациенти се втурнаха да използват лекарства, преди още да се докаже, че те са ефикасни и безопасни

Проверяват кмета на "Възраждане" за конфликт на интереси

Проверяват кмета на "Възраждане" за конфликт на интереси

България Преди 16 часа

Според медийна публикация общинските служители са похарчили неправомерно средства, първоначално предвидени за деца в риск

Съдът остави в ареста Кристиан Николов, причинил смъртта на Милен Цветков

Съдът остави в ареста Кристиан Николов, причинил смъртта на Милен Цветков

България Преди 16 часа

Николов поиска от съда мярката му за неотклонение да бъде изменена и настояваше да бъде освободен от ареста