В Нигер е извършен опит за преврат срещу президента
Източник: iStock/Getty Images
12

А рмията в Нигер обяви в телевизионно обръщение, че президентът Мохамед Базум е отстранен от власт, както и че всички институции и държавните граници ще бъдат затворени до второ нареждане. Посланието прочете в ефира на националната телевизия полковник Амаду Абдраман, цитиран от агенциите.

„Решихме да сложим край на режима, който познавате, заради влошаването на ситуацията със сигурността и лошото управление. Всички институции временно прекратяват работа. Затворени са всички граници по суша и въздух, въведен е и общонационален полицейски час от 22:00 до 05:00 ч. до второ нареждане“, каза Абдраман по националната телевизия, заобиколен от още деветима офицери.

Военните предупредиха да не се предприемат никакви чуждестранни интервенции и добавиха, че ще гарантират личната неприкосновеност на Базум.

Абдраман каза, че говори от името на Национален съвет за защита на родината. Засега не е ясно дали той и другите офицери от телевизионното обръщение говорят от името на цялата армия.

Завземането на властта от военните, което ще бъде седми пореден преврат в Западна и Централна Африка от 2020 г., може да усложни усилията на Запада да помогне на страните от региона на Сахел (страните на юг от Сахара) да се борят с джихадисткия екстремизъм, който през последните десетина години излезе от границите на Мали и се разпространи и на тяхна територия, отбелязва Ройтерс.

Нигер, бивша френска колония без излаз на море, се превърна в ключов съюзник в борбата с екстремизма за западните сили, които в момента се сблъскват с все по-голяма враждебност от страна на новите хунти в Мали и Буркина Фасо.

Нигер е и важен съюзник на ЕС в борбата с незаконната миграция от Субсахарска Африка към Европа.

Миналата година Франция прехвърли в Нигер войски от Мали, след като отношенията на Париж с временната власт в Бамако се изостриха. Поради подобно напрежение в двустранните връзки Франция изтегли и специалните си сили от Буркина Фасо.

Избирането на Базум беше първото демократично предаване на властта в държава, преживяла четири преврата, откакто получава независимостта си от Франция през 1960 г.

САЩ казват, че от 2012 г. са похарчили около 500 милиона долара за подпомагане на нигерските сили за сигурност. През април Германия обяви, че ще участва в тригодишна европейска военна мисия за подобряване на способностите на армията на Нигер.

„Базум беше единствената надежда на Запада в региона на Сахел. Голяма част от отделения от Франция, САЩ и ЕС ресурс за региона, отиде именно за Нигер и укрепването на силите му за сигурност“, каза пред Ройтерс Улф Лесинг, ръководител за сахелската програма на германската политическа фондация „Конрад Аденауер“.

Той заяви, че всеки преврат открива възможност за Русия и други играчи да разширят влиянието си в Нигер.

Телевизионното обръщение на военните беше направено само няколко часа след като военнослужещи от президентската гвардия блокираха президентския дворец в нигерската столица Ниамей, където задържаха президента и семейството му. В ръцете на метежниците е и вътрешният министър, отбелязват агенциите.

Преди това канцеларията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, съобщи, че ръководителят на световната организация е разговарял по телефона с Базум.

„По-рано днес Гутериш проведе телефонен разговор с Мохамед Базум. В него той му изрази пълната си подкрепа и солидарност с президента на Нигер“, заявиха в Twitter от канцеларията на генералния секретар.

Твърдата си подкрепа за Базум и демокрацията в Нигер обяви и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който настоя за незабавното освобождаване на президента, след като също е разговарял с него по телефона. Американският дипломат номер едно посочи, че бъдещето на партньорството между Вашингтон и Ниамей в сферата на сигурността ще зависи от това дали Нигер ще продължи да се управлява демократично.

„Дали това на практика е преврат или не, не мога да кажа, нека юристите да се произнесат, но несъмнено всичко това представлява опит за силово завземане на властта и нарушаване на конституцията“, каза Блинкън на пресконференция в новозеландската столица Уелингтън.

Великобритания осъди всякакви опити за подкопаване на стабилността и демокрацията в Нигер и добави, че внимателно следи събитията в столицата на западноафриканската държава.

Метежа на военните в Нигер осъдиха още Франция, ЕС, регионалната организация ЕКОВАС и Африканският съюз.

Стана ясно, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш "остро осъжда противоконституционната смяна на правителството" в Нигер, заяви неговият говорител в, след като военните превратаджии обявиха, че са свалили избрания президент Мохамед Базум, предаде Франс прес.

Гутериш е "силно разтревожен" от задържането на президента Мохамед Базум от членове на президентската гвардия, се казва в изявление на неговия говорител Стефан Дюжарик. "Генералният секретар призовава за незабавно прекратяване на всички действия, които подкопават демократичните принципи в Нигер", добави Дюжарик. Армията в Нигер обяви в телевизионно обръщение, че президентът Мохамед Базум е отстранен от власт, както и че всички институции и държавните граници ще бъдат затворени до второ нареждане.

По-късно нигерският президент Мохамед Базум, който бе блокиран в президентския дворец в Ниамей от разбунтували се военни, и външният му министър Хасуми Масуду заявиха, че Базум и правителството му все още са на власт, предаде Франс прес.

Франс прес уточнява, че Базум и Масуду са направили две отделни изявления по този въпрос.

"Това, което постигнахме с голяма борба, ще бъде съхранено. Всички нигерци, които са привързани към демокрацията и свободата, ще го защитават", се казва в изявление на президента Базум в Twitter, публикувано към 05:00 ч. по Гринуич. Изявлението бе публикувано броени часове, след като военни заqвиха по националната телевизия, че свалят от власт президента, който бе демократично избран през 2021 г.

"Ние сме легитимните и законните власти", каза пред телевизия "Франс 24" външният министър Хасуми Масуду.

"Законната и легитимната власт се упражнява от избрания президент на Нигер Мохамед Базум", каза още Масуду, като уточни, че Базум е "в добро здраве".

"Направен бе опит за държавен преврат", но "не цялата армия участва", изтъкна външният министър.

Руската дипломация призова за "конструктивен и мирен диалог" в Нигер и изрази надежда за "бързо освобождаване" на президента на африканската, съобщиха Франс прес и ТАСС.

"Очакваме бързото освобождаване на президента Базум", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Тя призова двете страни "да се въздържат от употреба на сила и да решат всички спорни въпроси чрез мирен и конструктивен диалог".

"Надяваме се на бързо разрешаване на тази вътрешнополитическа криза", подчерта тя.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 7 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 10 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 10 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 11 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 11 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 12 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 12 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 13 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 13 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 13 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 13 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 14 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 14 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 14 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 14 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия