69

И зползването на русофобия и пещерен национализъм на постсъветското пространство, както и намесата в църковния живот могат да доведат до сериозни последствия, заяви президентът на Русия Владимир Путин на пленарно заседание на Всемирния руски народен събор.

„Виждаме какви усилия се предприемат днес, за да се преформатира светът, да се разрушат цивилизационните ценности и тези културно-исторически пространства, които са се формирали с векове“, посочи руският лидер.

По неговите думи, целта е да бъдат създадени „различен вид безлични протекторати“, защото „разделените народи, лишени от национална памет и сведени до нивото на васали са по-лесни и по-удобни за управление и използване като разменна монета за свои интереси“.

Той изрази съжаление, че с подобни практики се налага да се сблъскват много региони на планетата, включително в постсъветското пространство. При това, подчерта Путин, се използва „пещерен национализъм и русофобия“, осъществява се груба и безпардонна намеса в църковния живот.

Той смята, че подобна политика е опасна и „може да доведе до сериозни последствия“.

Руският лидер също е уверен, че влиянието на едни или други държави в света ще зависи не само от икономическото им развитие, но и от духовния потенциал.

„Днес разбирането за сложността на развитието и цивилизациите служи за фундаментална основа на многополюсния свят, за отстояване на принципите на международното право. Но тежестта и влиянието на полюсите в бъдещото развитие, разбира се, преди всичко, ще се определя от тяхната икономическа, научна, културна, духовна и човешка основа и потенциал“, заяви той.

Затова, по мнението на Путин, са толкова важни „усилията, призвани да обединяват хората,да консолидират работата на гражданското общество и държавата, както и това, което нашите предци са наричали колективен разум, колективен опит“.

Путин: Ако САЩ се откажат, няма да има нищо останало

Тръмп изтегля САЩ от Договора за ликвидиране на ракети

НАТО: Русия има нови ракети, които застрашават Европа

Тръмп се оттегля от договора за ракетите, Путин отговори

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@