67
Па а Бенедикт Шестнайсети се извини днес на жертвите на сексуален тормоз от ирландски католически свещеници, изтъквайки, че чувства "срам и угризения".

Вие сте страдали тежко и аз наистина съжалявам, посочва Светият отец в безпрецедентно писмо, посветено на сексуалното малтретиране на малолетни в Ирландия от свещеници педофили.

В писмото Бенедикт Шестнайсети обявява, че Ватикана ще разследва официално ирландските диоцези, семинарии и религиозни ордени, засегнати от скандала.

Той отбелязва, че би желал да се срещне с жертвите, за да признае страданията им лично пред тях.

Обръщайки се към свещениците и други религиозни фигури, посегнали на деца, папата изтъква, че те са излъгали доверието на невинните млади хора и на техните родители.

"Ще трябва да отговаряте пред Всевишния за деянията си и пред съответни трибунали", добавя папата.

Той обаче не конкретизира дисциплинарни мерки срещу епископи и други духовници, които бяха обвинени, че са прикрили случаите на педофилия.

Главата на Римокатолическата църква, която напоследък бе разтърсена от скандал за сексуално насилие над деца от свещеници в Ирландия, Германия, Австрия и Холандия, каза също, че се надява писмото му да "помогне за покаяние, изцеление и възраждане" на Ирландската църква.

Жертвите на сексуален тормоз от свещеници са дълбоко разочаровани от писмото

на папа Бенедикт Шестнайсети, заяви днес група, представляваща ирландските жертви на посегателствата.

"Ние смятаме, че писмото изобщо не отразява интересите на жертвите", заяви изпълнителната директорка на групата "Една от четири".

Тя допълни, че писмото на папата е фокусирано прекалено много върху ирландските свещеници с нисък сан, без да признава отговорността на Ватикана.

Освен това в писмото не се съдържа призив за оттегляне на примаса на Ирландската католическа църква, кардинал Шон Брейди, за което настояват жертвите.

Кардинал Брейди на свой ред заяви, че писмото на папата може да доведе до "възраждане" на ирландската църква, предаде Франс прес.

"Ще се молим писмото на Негово Светейшество папата да бъде началото на голямо възраждане и надежда за нашата църква под покровителството на Светата Дева", обяви кардиналът в края на литургия в църква в Армаг, Северна Ирландия, по време на която прочете писмото.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@