Нов атентат във Волгоград, този път е взривен тролейбус
Източник: ЕПА/БГНЕС
282

14 души загинаха, а над 20 са ранени при второ самоубийствено нападение във Волгоград в рамките на 24 часа.

В неделя камикадзе се взриви в железопътната гара на града и отне живота на 17 души.  

Тази сутрин в пиков час е бил взривен тролейбус. Атентатът е извършен на ул. Качинцев" в Дзержинския район на Волгоград. От едната ѝ страна се намира пазар, а от другата - гарнизонен универмаг. Наблизо има колеж и няколко професионални училища. В тролейбуса са пътували много студенти и ученици.

Взривното устройство е задействано от терорист самоубиец, а експлозията е свързана с атентата на жп гарата в града.

Това сочат предварителните данни на следствието, съобщил за ИТАР-ТАСС говорителят на федералния Следствен комитет Владимир Маркин. 

Генетичен материал от тялото на атентатора е изпратен за експертиза с цел да бъде установена неговата самоличност. 

Експлозията е отнесла покрива на тролейбуса и е изпочупила стъклата на прозорците в отсрещната пететажна сграда. Мощността на устройството е била най-малко 4 кг тротилов еквивалент, заяви Маркин. 

Според следствието на жп гарата са използвани експлозиви с мощност най-малко 10 кг тротилов еквивалент. И в двата случая устройствата са били натъпкани с идентични поразяващи елементи, което налага извода, че има връзка между двата атентата. 

Следователите продължават да събират веществени доказателства, посочи говорителят. 

По уточнени данни атентатът в тролейбуса е отнел живота на 14 души,

а 28 пострадали са настанени в болници. При вчерашната експлозия на жп гара са загинали 17 души, а над 40 са ранени и пет от тях са в критично състояние. 

Взривът, избухнал във волгоградски автобус на 21 октомври т. г., причини смъртта на 7 души и рани над 40, напомня ИТАР-ТАСС. 

Силите на реда във Волгоград започнаха масови проверки в жилищните сгради, по пазарите, търговските обекти, хотелите и транспортните възли. Те отделят специално внимание на гостите на града. 

Междувременно руският Национален антитерористичен комитет взе решение да активизира дейността на своите поделения във всички региони на федерацията, съобщи източник от тази организация. 

Президентът Владимир Путин възложи на комитета ред задачи за повишаване на сигурността в цяла Русия и по-специално във Волгоградска област, за което всеки ден ще му се докладва. 

Пресата по света информира и коментира двата кръвопролитни бомбени атентата в южния руски град Волгоград –

пред оживена железопътна гара вчера и в тролейбус тази сутрин. "Ню Йорк таймс" подчертава, че тези събития разширяват спектъра на новата вълна тероризъм

само шест седмици преди началото на Зимните олимпийски игри в Сочи. 

Руските власти разработиха едни от най-мащабните мерки за сигурност в историята на съвременните олимпиади, но атентатите във Волгоград за пореден път напоследък показват, че радикалният ислямски бунт в Северен Кавказ сее смърт във вътрешността на Русия. 

Сигурността е основна грижа за организаторите на всички големи международни спортни прояви, особено след бомбените атентати на бостънския маратон през април. Но никога досега страна домакин на Олимпийски игри не е ставала мишена на такава мощна терористична атака непосредствено преди игрите, констатира вестникът. 

Нюйоркското издание цитира бивши и настоящи служители от американски правоохранителни и разузнавателни служби, които заявяват, че

рисковете за сигурността на Олимпиадата в Сочи са много по-високи,

отколкото са били на Летните олимпийски игри в Атина през 2004 г. 

А сега потенциалните нападатели може да са набелязали и други мишени освен руската държава, отбелязват експертите. Освен това те предупреждават, че поради строгите мерки за сигурност в района на Сочи бунтовниците, които искат да попречат на игрите, може да атакуват "по-лесни" цели на други места. 

"Ню Йорк таймс" припомня, че през юли т.г. Доку Умаров, лидер на чеченската терористична групировка "Кавказки емират",

се е заканил да извърши нападения в Сочи и е окачествил игрите като "сатанински". 

Те планират да правят Олимпиада върху костите на нашите предци, върху костите на множество мъртви мюсюлмани, погребани на нашата земя край Черно море, каза във видеоклип тогава Умаров, цитиран от нюйоркския вестник. 

В редакционен коментар под заглавие "Тероризмът в Русия - пътят към Сочи" в. "Гардиън" развива същата теза. Още когато преди близо седем години Русия бе удостоена с правото да бъда домакин на Зимните олимпийски игри през 2014 г., беше вече ясно, че рисковете са големи, пише лондонското издание. 

Първо, с приближаването на игрите Русия може да бъде изложена на натиск от Запада и даже бойкот заради човешките права, както стана преди Олимпиадата в Москва през 1980 г. 

Второ, Сочи е отдалечено място, в което инфраструктурата трябва да се строи кажи-речи от нулата, а това създава представата за проблеми с настаняването, транспорта или оборудването. 

Трето, има риск от терористични нападения, обусловени от чеченските войни, а касапницата в училището в Беслан бе станала едва три години преди кандидатурата на Сочи. 

"Гардиън" припомня, че по първата точка

Владимир Путин направи някои отстъпки,

освобождавайки активистите на "Грийнпийс", членките на пънк групата "Пуси райът" и даже Михаил Ходорковски

Още преди тези ходове на руския президент бе ясно, че бойкот на Олимпиадата няма да има, макар че някои чуждестранни държавни и правителствени ръководители казаха, че няма да присъстват. 

В самия Сочи – въпреки забавянията, непредвидените трудности като защитата от лавини и слуховете за масова корупция – нещата горе-долу вървят в график, пише вестникът. 

Но за съжаление по третия фронт се оправдаха и най-лошите прогнози. 

Волгоград е на над 400 мили от Сочи, но този град е транспортен възел за хората, които пътуват на юг.

Във всеки случай има сериозни основания да се смята, че атентатите във Волгоград са свързани с Олимпиадата – мерките за сигурност в Сочи са затегнати и затова екстремистите се насочват към по-отдалечени мишени, твърди руски експерт по борба с тероризма, цитиран от "Гардиън". 

Президентът Росен Плeвнелиев изпратил съболезнователно писмо до президента на Руската федерация Владимир Путин

по повод на терористичните актове във Волгоград, причинили гибелта на десетки руски граждани. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Подобни прояви на тероризъм и насилие са неразбираеми и не могат да бъдат оправдани по никакъв начин. Българският народ също позна ужаса на подобна нечовешка атака срещу невинни граждани. Република България остро осъжда всеки акт на тероризъм. Вярвам, че наш общ дълг е всички да обединим усилията си и да работим за изграждането на един по-сигурен и мирен свят", се казва в писмото на българския държавен глава. От името на българския народ президентът Плевнелиев изразява най-искрени съболезнования на близките на загиналите и пострадалите, и пожелава бързо възстановяване на ранените.

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин изпрати

съболезнователна телеграма до своя руски колега Сергей Лавров

по повод терористичните актове, извършени на 29 и 30 декември т.г. във Волгоград и причинили гибелта на десетки невинни хора, съобщиха от МВнР.

Особената жестокост на терористичните действия, извършени в навечерието на Нова година и преди светлия християнски празник Рождество Христово в Русия, предизвиква гняв, възмущение и съпричастност към трагедията сред българските граждани, се казва в телеграмата. 

В нея се посочва, че стоящите зад атентатите трябва бързо да бъдат заловени и изправени пред съд.

Министър Вигенин изразява принципната българска позиция, осъждаща категорично всякакви терористични действия, които водят до невинни жертви и материални щети и подчертава необходимостта от общи усилия в борбата срещу това световно зло в различните му проявления.

В телеграмата се изразява увереност, че тероризмът няма да помрачи предстоящото провеждане на едно от най-големите спортни събития през 2014 г. - Зимните олимпийски игри в Сочи.

От своя страна председателят на Народното събрание Михаил Миков написа:

"България решително осъжда кървавите нападения, които са грубо посегателство срещу демокрацията и съвременната цивилизация. Няма и не може да има оправдание за подобни действия срещу живота на невинни хора.

"ези брутални и варварски посегателства за пореден път показват, че световната демократична общност трябва още по-решително да обедини усилията си в безкомпромисната борба срещу тероризма", посочва Михаил Миков. В писмата той изразява своята най-искрена приятелска и човешка съпричастност и солидарност към семействата и близките на загиналите и искрена надежда за скорошно възстановяване на ранените граждани.

Коментари 282
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

282 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 13 минути

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 14 минути

Вдигат заплатите в армията

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 1 час

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 1 час

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 2 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 2 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 2 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 2 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 2 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 2 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 2 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 2 часа

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 3 часа

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 3 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 3 часа

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"