Ислямистите напират към властта в Холандия
Джамията в Ротердам   
Източник: ЕПА/БГНЕС
63

Очертава се ислямска организация за пръв път да участва в избори, организирани в Европа. Партията "За мюсюлманска Холандия" разчита да влезе в парламента още през 2015 г. и кралството да стане първата европейска държава с ислямисти в законодателния орган. Същевременно обаче в Страната на лалетата се засилват ултрадесните нагласи.

Програмата на тази партия не оставя място за съмнения в насоката й. На първо място в нея могат да членуват само мюсюлмани. Поставените цели включват борба срещу абортите, хомосексуализма, обидите към религията и религиозните текстове, дискриминацията от всички видове. Предлага се да бъдат забранени всички наркотици, включително леките. А

висш орган на властта в Холандия да стане шурата (ислямският съвет).

Не допускат съмнения и намеренията й във външната политика. Активистите от "За мюсюлманска Холандия" настояват страната да спре подкрепата за Израел, холандските войски да бъдат изтеглени от Афганистан и от Ирак, а Турция - час по-скоро приета в Евросъюза.

Партийците вече прокарват идеите си чрез общинари в градските управи на Амстердам и Ротердам. В най-големите холандски градове живеят доста мюсюлмани, тъй че "За мюсюлманска Холандия" вече има и солиден електорат.

Някои от исканията й се споделят и от консервативни холандци (все още има и такива). Мнозина местни жители не харесват сравнително свободната продажба на марихуана, еднополовите бракове, кварталите "с червени фенери" - общо взето, всичко, с което е прочута днешна Холандия.

Но темата за дискриминацията и обидите срещу религиозни текстове е вече нещо твърде деликатно. А перспективите за живот под властта на шурата и по законите на шериата едва ли хвърлят във възторг коренното население.

В същото време днес информационните агенции съобщиха, че холандското правителство предвижда

забрана на ислямските була, покриващи цялото тяло - бурка и никаб.

Премиерът Марк Рюте и неговите министри се доближиха с още една стъпка към въвеждането на забраната, за да удържат на предизборното си обещание. Кабинетът прие проект на закон за забрана на обществени места на бурките и никабите, редом с други облекла, покриващи лицето, в това число качулки и маските за ски.

Законът трябва да бъде одобрен от двете камари на парламента. Лидерът на холандската консервативна десница, антиислямски настроеният Герт Вилдерс приветства правителствената стъпка с думите "Това е фантастична новина", публикувани в страницата му в "Туитър".

Ако бъде приета от парламента, забраната ще влезе в сила през 2013 г. в училищата, здравните заведения, обществения транспорт и на обществените места. Нарушителите ще се наказват с глоба до 390 евро. Забраната няма да се прилага във вътрешността на религиозните обекти, както и спрямо хора, принудени да покриват лицето си по медицински причини.

Забраната ще е до голяма степен символична, защото се смята, че в Холандия едва 300 жени носят бурки и никаби и те рядко се появяват на обществени места. Франция и Белгия вече наложиха подобни забрани.

Какви са шансовете на ислямистите за влизане в парламента според руския вестник?

Бариерата на изборите за Генерални щати е 5%. Последователите на исляма в страната са към 1 млн. (от общо 16), или над 6 на сто. Никак не е сигурно, че всички правоверни ще хукнат да гласуват "За мюсюлманска Холандия".

Знаково събитие обаче е дори самото й участие в изборите: никога досега ислямистка партия не е "щурмувала" парламента на европейска държава. А после може всичко да се случи – мюсюлманските семейства се славят с висока раждаемост. И не е далеч часът, когато ислямистите ще грабнат и властта (ако не им се попречи).

Как тъй в една от най-старите световни демокрации изобщо се заговори за ислямска шура?

Холандците за пръв път се срещат с мюсюлмани още в края на XVI и началото на XVII в., щом започват да завоюват огромна Индонезия - предимно мюсюлманска страна. Извозват част от жителите й в Южна Америка, в холандската колония Суринам. След Втората световна война Индонезия получава независимост. А в началото на 60-те последователи на исляма се появяват и в самата Холандия.

Преди половин век Европа се сблъсква с недостиг на неквалифицирана работна ръка. Много държави, включително Холандия, се престрашават да поканят имигранти от азиатски и африкански страни. В началото на 60-те на холандска земя започват да пристигат пришълци от Турция и Мароко. Десет години по-късно в кралството се преселват стотици хиляди жители на Суринам, включително мохамедани с индонезийски корени. После идват кюрди, афганистанци, албанци, босненски мюсюлмани и хора от различни арабски страни.

В средата на 70-те самото правителство започва да финансира строежа на джамии и молитвени домове. В резултат на което

само джамиите с минарета в днешна Холандия са над 400.

Наред с това християнските църкви западат, затварят се и на този фон множащите се джамии особено бият на очи. Нещо повече, от средата на 70-те имигрантите имат право да отварят училища с обучение на родния си език. Лесно се досещаме на какво често учат децата там. Затова напоследък властите ограничават самостоятелността на подобни заведения. В страната обаче все още действат почти 30 частни ислямски училища.

Правителството дълги години насърчава с всички средства създаването на ислямски организации. През 90-те е учредена Холандската ислямска федерация, обединила организациите на трите най-големи мюсюлмански общности - мароканската, турската и индонезийско-суринамската. После възникват още три организации; всички повеждат борба за лидерство и подялба на паството. Има и джамии извън техния контрол, където често се пропагандира радикалният ислям.

През 2003 г. властите в Хага разрешават дейността на Арабската европейска лига. Шефът на холандския й филиал Джамил Джауад веднага заявява, че Израел трябва да бъде унищожен. И

настоява самата Холандия да признае арабския и турския за държавни езици,

да въведе мюсюлманските празници. През 2008 г. жителите на Ротердам избират за кмет мароканеца Ахмед Абуталеб. Той не е замесен в никаква ислямистка пропаганда, но всичко това плаши кореняците холандци.

Всъщност има защо. През 2004 г. роден в Холандия човек от мароканско потекло убива режисьора Тео ван Гог, снимал филм за тежкото положение на жените в мюсюлманския свят. Две години преди това загива лидерът на ултрадясната партия "Листа Пим Фортаун" - самият Фортаун, проповядвал пълна забрана на имиграцията от мюсюлмански страни. Макар извършено от кореняк холандец, престъплението все пак хвърля сянка върху мюсюлманската общност.

Основен противник на ислямистите в парламентарните избори след три години ще бъде Партията на свободата

начело с Герт Вилдерс. Тази политическа сила за пръв път влезе в Генералните щати през 2006 г. и получи девет места. След четири години тя вече събра над 15% от гласовете в Холандия и днес има 24 мандата в парламента. До голяма степен благодарение на "свободните" бе приет закон, забранил носенето на хиджаб в учебните заведения.

Стане ли дума за мюсюлмани, Вилдерс (който впрочем има четвърт индонезийска кръв) никога не си подбира думите. "Има умерени мюсюлмани и мнозина мюсюлмани на Запад са граждани, спазващи закона. Няма обаче такова нещо като "умерен ислям". Ислямът е тоталитарна идеология. Аз бих изгонил от страната пророка Мохамед, ако той живееше в наши дни. Казвам ви: спрете незабавно мюсюлманската имиграция.

Ако не спрем имиграцията заради политическа коректност, ще изгубим Европа".

Позиция, която намира все повече привърженици.

Мюсюлманската общност (и не само тя) неведнъж се е опитвала да изправи Вилдерс пред съда. За пръв път - през 2008 г. заради филма "Фитна", в който политикът сравни исляма с нацизма, а Корана - с "Моята борба" на Хитлер. Не бе открит обаче подходящ член в наказателния кодекс.

След година започна нов процес - Вилдерс бе обвинен, че разпалва междуетническа вражда. Процедурата се проточи година и половина, но в крайна сметка политикът бе оправдан.

"Мултикултурализмът се провали.

Холандците вече не се чувстват у дома си в собствената си страна",

заяви миналата година вече не Вилдерс, а далеч по-умереният холандски вицепремиер Максим Верхаген. Присъствието на открито ислямистка партия на политическия небосклон в Холандия всъщност потвърждава извода му. Дори да получи 3% на изборите и не успее да влезе в парламента, това все пак ще е страхотен успех. И крайно сериозно предупреждение за холандското общество. Безспорно обаче участието на партия "За мюсюлманска Холандия" в изборите

ще осигури допълнителни гласове на Вилдерс

 и неговата Партия на свободата. Дори може да ги изтласка на първа позиция. А и другите партии рязко ще свият надясно.

Консерватори, либерали, социалисти или "зелени", те не очакват нищо добро от властта на шурата. Нещата впрочем вече са тръгнали в тази посока. Някои пришълци от мюсюлмански държави също не си падат по шериатските закони. Стотици хиляди от тях вече са изцяло интегрирани в холандското общество. При всяко положение призракът на ислямизма витае вече в Холандия и този път не е изникнал отдолу, а се надвесва и тегне отгоре - от голямата политика.

Коментари 63
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

63 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Порои превърнаха улици в Турция в реки (ВИДЕО)</p>

Порои превърнаха улици в Турция в реки

Свят Преди 10 минути

Десетки съобщиха, че фасадите на къщите им са пострадали

САЩ ще гласува дългоочакваната военна помощ за Украйна, Израел и Тайван

САЩ ще гласува дългоочакваната военна помощ за Украйна, Израел и Тайван

Свят Преди 18 минути

Вчера Камарата на представителите придвижи за гласуване законопроекта с 316 срещу 94 гласа

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 1 час

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Любопитно Преди 1 час

Ето къде да наблегнете повече при почистването вкъщи

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 2 часа

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 2 часа

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 3 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 3 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 4 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 4 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 4 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 5 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 5 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 5 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 5 часа

Причината за инцидента е отнето предимство