ИД привлече с пропаганда хиляди чужденци да се бият за Аллах
Знамето на ИД над част от Кобане   
Източник: Getty Images/Guliver
13

И зминаващата 2014 г. ще бъде запомнена с военните успехи на „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ), която превзе големи части от Сирия и Ирак и обяви създаването на халифат, провъзгласявайки своя лидер Абу Бакр ал Багдади за халиф, на когото всички мюсюлмани по света трябва да се закълнат във вярност.

Радикалната салафитска организация успя да създаде квазидържава, да наложи в нея шериата и да запази донякъде контрола над превзетите територии, благодарение на финансова стабилност, силна идеология и добре обучени, крайно мотивирани бойци.

Експанзионистичните амбиции и жестокостта на „Ислямска държава“ – отвличанията, екзекуциите и убийствата на т.нар. от нея „неверници“ и „вероотстъпници“ – араби шиити, язиди, кюрди, християни, предизвикаха формирането на коалиция от около 60 държави, които подпомагат с въздушни удари, други военни средства и провизии биещите се на терен срещу ИД кюрдски сили, иракски шиитски и сунитски милиции, Сирийската свободна армия и иракската армия.

Успехът на кампанията до този момент е спорен, благодарение на умелата пропаганда на групировката, която привлече в редиците си хиляди чуждестранни бойци, включително между 2000 и 3000 души от Европа, и накара редица държави да предприемат безпрецедентни антитерористични законодателни мерки.

Пиар стратегия, на която водещи световни компании и политици биха завидели

Радикалната салафитска организация овладя до съвършенство социалните мрежи като средство за масова комуникация – когато Багдади има да каже нещо, използва многобройни джихадистки форуми, за да направи невъзможно властите на която и да е страна да му запушат устата, за разлика от Осама бин Ладен, който говореше чрез западни журналисти и телевизии. Хвалейки се с успехите си в „Туитър“, „Ютюб“ и англоезичния си официоз „Дабик“, ИД многократно демонстрира, че не е обикновена въоръжена групировка, а добре смазана машина със стройна организация, с добре структурирано командване, контрол, пропаганда и логистични възможности; организация, доказала, че е способна да завземе и да задържи под контрола си стратегически важни територии в сърцето на Близкия изток.

Да убиеш вестоносеца е древен прийом, използван от кралете, за да смекчат чувството на безсилие, породено от поражение или политически провал, пише Ахмед Рашид в статия за в. „Файненшъл таймс“. Багдади издигна тази практика от древността на ново равнище. В неговите очи журналистите не са вестоносци, които предават информация на външния свят, а натрапници и диверсанти, които помагат на „кръстоносците“ да всяват смут в „дома на исляма“ (дар ал-ислам). Затова трябва да бъдат затваряни, измъчвани и ликвидирани, а ако са американци или британци – да бъдат използвани като политически пионки.

Обезглавяванията на Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф са част от тази политическа игра. Трудно можем да изтрием от съзнанието си видеоклиповете, в които американски и британски граждани коленичат в пустинята, облечени в оранжева затворническа униформа, тип „Гуантанамо“, а маскиран мъж с лондонски акцент отправя политически послания към Барак Обама и Дейвид Камерън, размахвайки нож над главите им. Целта на терористичните групи никога не е самото убийство на нарочената жертва, а политическият отзвук и страхът, които ще предизвика.

Британецът Джон Кантли – друг заложник на ислямистите, отвлечен през 2012 г. в Сирия, имаше друга съдба. Той се появи в смайващо с качеството си видео, от което първите кадри са заснети с безпилотен самолет, летящ над сирийския град Кобане, където от септември се водят сражения между бойци на „Ислямска държава" и бранещите града кюрдски сили. Като олицетворение на джихадисткия репортер – облечен в черно, със специфично оформена брада без мустаци, използвайки стандартната за ИД реторика, Кантли опроверга твърденията на западните медии, че бойците на групировката са почти напълно отблъснати от града на сирийско-турската граница и са дали стотици жертви.

В хода на успешния блицкриг през юни в Северен Ирак отцепилата се от „Ал Кайда“ групировка предприе също толкова ефикасна пиар кампания, разтръбявайки пристигането си по начин, по който маркетинг отделите на големи фирми анонсират влизането им на нов пазар. „Ислямска държава“ привлече стотици активисти с арабскоезичното уеб и Андроид приложение „Зората на благите вести“, позволяващо на потребителите да бъдат държани в течение на най-новите джихадистки новини. В замяна на тази услуга потребителите споделят с администраторите личните си данни и дават на ИД правото да изпраща туитове на личните им акаунти.

След превземането на иракските градове Мосул и Тикрит „Ислямска държава“ наводни „Туитър“ със снимка на въоръжен джихадист на фона на известна сграда в иракската столица, над която се развява знамето на групировката. Заглавието на снимката „Багдад, идваме!“ постигна целта на групировката да сплаши населението на града. Обемът на споделянията бе достатъчно голям, за да излезе тази снимка сред първите резултати при всяко търсене на ключова дума „Багдад“ в социалната мрежа, пише в статия за сп. „Aтлантик“ Джей Ем Бъргър, автор на книгата „Джихад Джо: американците, които отиват на война в името на исляма“.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви в обръщение пред австралийския парламент преди срещата на върха на Г-20 в Бризбейн, че „не бива да позволяваме интернет да бъде неуправляемо пространство“ и че компаниите имат обществен дълг да свалят вредния материал.

Съществува и коренно противоположна логика – службите за разузнаване могат да черпят информация за действия и планове на джихадисти именно чрез тези социални мрежи. Ръководителят на британското електронно разузнаване Робърт Ханиган написа в статия за в. „Файненшъл таймс“, че компаниите в сферата на информационните технологии трябва повече да сътрудничат с правителствата и със службите за сигурност, за да могат те да се справят с предизвикателството да контролират „първата терористична група, чиито членове са израснали в интернет“.

Изглежда Европа бързо забрави за Едуард Сноудън и за неприязънта си към програмата за следене на американската Агенция за национална сигурност. Когато „изневиделица“ се появи заплаха като „Ислямска държава“, западните правителства изведнъж изоставиха аргументите си в полза на неприкосновеността на личния живот и заложиха на добре познатото следене, този път за лов на джихадисти.

Чуждестранните бойци – заплаха за сигурността и катализатор за ислямофобия и антиимигрантски настроения в демократичните страни

Безспорните успехи на ИД на бойните полета в Ирак и Сирия и способността на групировката да привлича чуждестранни бойци от цял свят накараха много страни да бият тревога, опасявайки се, че все повече техни граждани заминават на джихад в Близкия изток и могат да се завърнат, за да извършат терористични актове у дома или в трети страни.

В Сирия и Ирак продължава да се стича поток от чуждестранни бойци, чийто обем е надхвърлил вероятно дори този на чужденците в антисъветското съпротивително движение в Афганистан през 80-те години. След четири месеца въздушни удари срещу „Ислямска държава“ Съветът за сигурност на ООН посочи в доклад на 30 октомври, цитиран от британския в. „Гардиън“, че чуждестранните бойци в двете държави са достигнали 15 хил. От тях повече от 2000 са европейци, сражавали се в редиците на ИД и други радикални групировки.

Стремежът да се попречи на още европейци да заминават на джихад повдига въпроса кога и как страните могат да преследват гражданите си заради участие във военни конфликти в чужбина, предвид трудното намиране на доказателства дали съответният британец, французин или белгиец се бие за „Джебхат ан Нусра“, „Ислямска държава“ или се бие срещу тях, например в редиците на кюрдските милиции пешмерга.

Редица европейски държави, включително Великобритания и Франция, както и Австралия предприеха мерки, с които да спрат потока на бойци към Сирия и Ирак. Някои от тях включват забрана за пътуване в сирийската провинция Ракка, изземане на паспорти и отнемане на гражданство на високорискови лица или такива, за които има доказателства, че участват в терористични организации.

Основното опасение е, че тези хора лесно могат в даден момент да решат да се върнат обратно през Турция или да хванат първия самолет от Ербил за Лондон. Правителствата в Европа, Северна Америка и Австралия се страхуват, че прибирайки се от джихадисткото си приключение, закоравели в боевете техни граждани ще донесат със себе си радикалната идеология и натрупания опит да убиват.

В Канада две последователни атаки, извършени в рамките само на няколко дни от предполагаеми ислямисти, поставиха на изпитание обществените нагласи в космополитната страна. Опасността страната да стане арена на глобалния тероризъм създава рискове за засилване на антиимигрантски чувства и ислямофобия сред иначе известните с толерантността си канадци.

Перспективата радикализирани младежи да се завърнат от бойните полета в Сирия и Ирак предизвика нова вълна от тревоги, особено в демократичните страни, които все по-често си задават въпроса къде е балансът между гражданските свободи и сигурността в епохата на транснационалния тероризъм, как да се справят с високорискови лица у дома, без да предприемат по-широки репресивни мерки, които да отчуждят мюсюлманската част от населението им.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 29 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 45 минути

Те ще играят нестандартна игра на покер

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 1 час

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 1 час

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 1 час

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 2 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 2 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 2 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 2 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 2 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 3 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 3 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 3 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 3 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Вижте каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 3 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната