"Ал Кайда" търси турци за джихада
Атентатор-самоубиец се взриви на 31 октомври на оживения
истанбулски площад "Таксим" и рани 32 души
  
Източник: ЕПА/БГНЕС
16
Тц ците играеха незначителна роля в глобалния джихад на "Ал Кайда", но паниката, настъпила в Европа около сигурността напоследък показва малък, но увеличаващ се брой лица в Германия и Турция, които са се присъединили към бунтовническите редици в Пакистан.

Мюсюлмани от различни части на ислямския свят по време на джихада отидоха в Пакистан, за да се борят срещу съветската окупация на Афганистан през 80-те години.

Може би няма нищо ново в това, че турците поемат по този път, но напоследък правят впечатление некролозите по джихадистките сайтове и разказите за подвизите на турски джихадисти.

"Турция представлява вход за "Ал Кайда", през който организацията прокарва фондове и набира хора за операциите си зад граница", заяви Тим Уилямс от консултанска организация в Лондон, изчисляваща политическия и терористичен риск.

"Увеличаващият се брой на турците, които се появяват на сцената на АфПак (в Афганистан и Пакистан - бел. на БТА) е доказателство за това". Турци, завърнали се от Афганистан, бяха замесени в атентатите през ноември 2003 г., по време на които бяха убити 57 души в Истанбул и ранени още стотици в серия от атаки, взели на прицел консулството на Великобритания, банката Ейч Ес Би Си и две синагоги.

"Притеснен съм от засилващия се радикализъм сред турската младеж, не само в Турция, но и в Европа", заяви Зейно Баран, стипендиант в института "Хъдсън" във Вашингтон. Според Баран по-критичното отразяване на Израел и Запада от страна на някои медии втвърдява позициите в едно общество, което става все по-консервативно и по-ислямско.

"Тази пропаганда има силно влияние върху младежите, някои от които изглежда се присъединяват към бунтовническите редици в региона АфПак". Направените изследвания от Религиозния изследователски център във Вашингтон показват, че турците са на еднакви нива на антипатия към САЩ като тези на египтяните, пакистанците и палестинците.

Анализаторът на ситуацията на сигурност, работещ в Истанбул, Гарет Дженкинс посочва, че има увеличение на страниците на турски език по джихадистките сайтове през последните няколко години.

Заради предимно мюсюлманското население от 75 милиона души и голяма диаспора, предимно в Германия, е нормално ислямистките бунтовнически групи да се опитват да си поправят път сред турците.

Турция, със своята демократична основа и ориентация спрямо Запада, не е естествена почва за развитие на ислямистки бунтовнически настроения. Религиозният консерватизъм на премиера Таийп Ердоган, който отваря вратите към ислямския Близък изток, не осигурява място за желанията на "Ал Кайда". Бунтовническите настроения нарастват, но поне засега остават на ръба.

Според анализатори офанзивата преди две години на Израел срещу ивицата Газа е изпълнила с надежда каузата сред някои бунтовници. "Внезапното нападение на Израел в ивицата Газа през 2008 г. имаше силен ефект, който доведе до увеличаване на набирането на турци от "Ал Кайда" и свързаните с нея групи. Вярваме, че броят им се е увеличил драматично след тази операция", заяви Уилямс.

Това е труден въпрос за единствения мюсюлмански член на НАТО. Турски войници служат в умиротворителните контингенти в Афганистан. Официалните представители са предпазливи по отношение на присъствието на турски войници в Афганистан и Пакистан. Според тях националностите на изброените мъченици по сайтовете на джихада не са потвърдени.

Извършените арести в Турция обаче показват, че властите са бдителни. През януари полицията задържа при полицейски акции най-вече в източен и централен Анадол над 120 заподозрени за връзки с "Ал Кайда", въпреки че не излязоха почти никакви подробности от тези арести.

Миналата седмица полицията арестува студент по математика от университет в западния град Измир, който е имал контакт с турски бунтовник, определян за шеф на егейската клетка на "Ал Кайда", понастоящем намиращ се в Афганистан и Пакистан. Извънучебната дейност на студента Абдулкадир Кючюк е включвала правенето на бомби и измислянето на компютърни програми за заглушаване на сигналите на полетите на самолетите, използвани от силите на НАТО в Афганистан.

Други четирима заподозрени за финансирането на каузата също са били задържани. По-късно те бяха освободени в очакване на процес. При следваща операция обаче тази седмица полицията в Истанбул задържа още десетина души.

Висш турски официален представител по сигурността заяви за Ройтерс, че всички турци, които са се присъединили към редиците на "Ал Кайда" в Афганистан и Пакистан, принадлежат към една група. Той продължи с назоваването на техния шеф, както и на командира им Зекерия, на когото Кючюк бе хванат да изпраща електронно писмо.

"Техният лидер се казва Ебюзер, лидерът на всички турци в цялата "Ал Кайда". Зекерия е друг високопоставен лидер на турците там", заяви той.

Фондацията "Джеймстаун", базирана във Вашингтон, идентифицира Ебюзер като Сердар Ербаши, ветеран от втората война в Чечня, който ръководи клетката на "Ал Кайда" в Анкара.

Турският официален представител не назова групата, но офицер по сигурността в Пешавар, основният град в северозападната гранична провинция в Пакистан, я определи като "Тайфатул Мансура", което според корана означава "събрание на победителите".

Информацията за базираната в пакистанския регион северен Вазиристан, известен като крепост на "Ал Кайда" и дейността на талибаните, група "Тайфатул Мансура" се разпространи през последната година на сайтовете на джихада и на антитерористичните блогсайтове. Пакистански официален представител по сигурността заяви, че техните редици са били разбити в сблъсъци и при ракетни атаки, а друга група е разбита преди няколко месеца.

Фракцията се появи от Ислямския съюз за джихад (ИСД) или Ittehad-e-Isslami. Самият ИСД е продукт на Ислямското движение на Узбекистан, движение за джихад в Централна Азия, което подсили връзките си с "Ал Кайда" и набира активно лица в Европа.

Джихадистите, които не се приспособяват лесно към южноазиатските или арабски бунтовнически лагери, се ориентират към групи като "Тайфатул Мансура", която според пакистански официален представител е съставена от турскоезични централноазиатци, както и от турци и европейски мюсюлмани, най-вече от Германия.

"Става въпрос за разнородна група там на север (Вазиристан). Има хора действително отвсякъде, включително и турци", заяви за Ройтерс пакистански официален представител.
Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 7 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 8 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 9 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 9 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 9 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 10 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 11 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 11 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 11 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 11 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 12 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 12 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности