В САЩ: "Санди" може да убие хора
Семейство се евакуира от жилището си в Бруклин   
Източник: ЕПА/БГНЕС
19
Же елите на североизточното крайбрежие на САЩ не бива да напускат домовете си заради урагана "Санди", а движението му могат да следят в реално време по интернет благодарение на множеството уебкамери в района.

Камери, използвани обикновено за реклама на туристически забележителности, сега заснемат разразяването на урагана до източния бряг на Северна Америка от Вирджиния Бийч в щата Вирджиния до Бруклин в щата Ню Йорк. Няколко камери са насочени към строящите се кули на Световния търговски център в Манхатън.

Граждани също качват в интернет записи на урагана. Но част от камерите в Ню Джърси, където се очаква ураганът да премине през нощта срещу вторник, имат технически проблеми.

Ураганът може да се проследи в реално време и в някои социални мрежи, а интерактивна карта на атмосферната депресия е качена в "Гугъл".

Ураганът "Санди" може да доведе до голям брой смъртни случаи,

може да има катастрофални последици, транспортът и електроснабдяването ще бъдат нарушени за дълго, заяви днес президентът на САЩ Барак Обама.

Президентът призова американците да се подготвят за урагана и да следят предупрежденията на властите. "Това ще бъде голяма и силна буря и мисля, че навсякъде по Източното крайбрежие всички правят нужните приготовления", каза Обама след кризисно заседание в Белия дом.

Обама каза, че е разговарял с губернаторите на всички щати, попадащи в обсега на урагана, и изрази увереност, че съответните служби са готови да се справят със ситуацията. Той заяви, че не се притеснява как ще се отрази Санди на предизборната кампания и на президентските избори на 6 ноември.

По думите му главният приоритет е да се опази живота на хората. Държавният глава изтъкна още, че мислите му в момента са насочени към безопасността на американците, а не към предстоящите избори. "Най-важното послание към обществото в момента би било - моля ви, вслушвайте се в това, което щатските и местните власти ви казват", заяви Обама в телевизионна реч от Белия дом.

"Когато ви съветват да се евакуирате, трябва да го правите", подчерта той на фона на хилядите нюйоркчани, които по-рано днес отказаха да напуснат домовете си.

"Санди" е на 180 км югоизточно от Атлантик Сити, в щата Ню Джърси и на 285 км югоизточно от град Ню Йорк и се очаква да удари американския бряг рано тази вечер (местно време), предаде Ройтерс към 20 ч. българско време, като цитира Националния център за ураганите (НЦУ).

"Санди се придвижва на северозапад със скорост около 44 км вчас. Това ще продължи през следобедните часове и рано вечерта ураганът ще достигне сушата, след което през нощта ще завие на запад-северозапад", гласи бюлетин на НЦУ. Очаква се той да премине в характерен за зимата фронт с ниско налягане, се посочва в бюлетина.

Тази сутрин атмосферното налягане в района спадна до 946 хектопаскала - небивала стойност в тези географски ширини, където обичайното налягане е 1015 хектопаскала, съобщи НЦУ. Центърът прогнозира силни снеговалежи в Апалачите - планински масив на около 300 км западно от североизточното крайбрежие на САЩ. В планините в западната част на щата Вирджиния снежната покривка може да достигне 1 метър, посочва. 

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо обяви, че днес следобед се затварят два от трите тунела на Манхатън заради рисковете от наводнение. Тунелите "Холанд" и "Бруклин батъри" са затворени за движение от 14 ч. местно време (18 ч. по Гринуич). Така трафикът в мегаполиса ще бъде парализиран още повече, след като от вчера е спрян и градският транспорт.

Според Куомо основната грижа на местните власти сега е очакваното покачване на водите, което може да предизвика сериозни наводнения. "Системата на метрото и солената вода не съжителстват добре", каза Куомо. Той добави, че 1000 допълнителни членове на Национална гвардия ще бъдат мобилизирани в щата, след като вчера бяха мобилизирани също толкова.

Мостовете в Ню Йорк ще бъдат също затворени, когато поривите на вятъра превишат 96 км. в ч.

Заради приближаващата стихия улиците на Ню Йорк са пусти, туристическите атракции затворени, градът е тотално парализиран и сякаш се опитва със сюрреалистично спокойствие да посрещне "Санди", отбелязва Франс прес.

Борсата не работи, което е невиждано нещо от атентатите на 11 септември 2001 г.

Милиони жители на града не отидоха днес на работа, училищата и съдилищата са затворени. Из улиците на града сноват само жълтите таксита и няколко автомобили и велосипеди. Хиляди туристи трябваше да променят плановете си заради затварянето на Статуята на свободата и на небостъргача "Емпайър стейт билдинг".

Някои хотели, разположени в зоните, които са с риск от наводнения, бяха затворени.

Общо над 12000 полета, над 7000 от летищата на Ню Йорк, са отменени заради "Санди".

Авиокомпаниите предупредиха, че може да изминат дни, преди да се възобнови нормалният режим на работа.

В Ню Йорк са отворени само малки магазини. Повечето от големите супермаркети се отказаха да отворят врати днес след щурма през уикенда, по време на който жителите на града се презапасиха с каквото може. Най-често купувани бяха генераторите, батериите, фенерчетата, хляба, водата.

Подобно нещо се случи и при преминаването на урагана "Айрийн" през 2011 г.

В града вече подлежат на евакуация 375 000 души, обитаващи най-рисковите зони, но много от тях не искат да напускат домовете си. Само 3000 тази сутрин се бяха подслонили в 76 центъра, обособени като временни убежища в училища.

В южната част на Манхатън водата вече се покачи сутринта с близо метър, но не предизвиква засега паника. Прозорците на някои заведения за покрити с шперплат, а пред вратите има поставени барикади от чували с пясък.

Засега хората са доволни, че има ток и казват, че докатотова продължи, те ще оцелеят. "Докато има ток, ще преживеем", споделя например Дъг Барота и казва, че вчера си е

купил 50 кутии с бира и сега смята да остане барикадиран за три дни у дома,

докато "Санди" се изтегли.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо посочи, че 4000 електроинженери са привикани от енергийните компании, за да отстранят своевременно повредите, причинени от урагана. Допълнителни инспектори ще бъдат изпратени в ядрените централи в пет американски щата, застрашени от "Санди".

Според американската Комисия за ядрено регулиране всички американски АЕЦ могат да устоят на ураганни ветрове и на наводнения. Но в зоните, за които се потвърди, че ще има ураганни ветрове, централите ще бъдат затворени.

Ураганът "Санди" ще причини смъртта на хора в щата Мериленд,

съседен на федералната столица Вашингтон в източната част на страната. Тази мрачна прогноза е на губернатора на Мериленд Мартин о'Мали, цитиран от Франс прес.

Той посочи, че ураганът ще вилнее в щата в продължение на 24 до 36 часа и ще го прекоси от единия до другия край. "Това ще продължи дълго и идните дни ще бъдат трудни. Хора ще загинат по време на бурята", подчерта той и призова автомобилистите да не пътуват до вторник вечерта.

Губернаторът спомена за опасността от много силни ветрове, които ще бушуват през втората половина на днешния ден, за прекъсване на тока и за предстоящи наводнения. Последната опасност е неизбежна заради множеството реки, които се изливат в залива Чесапийк.

В град Оушън сити на източното крайбрежие вече вилнеят бурни ветрове, излива се проливен дъжд, а вълните са огромни. По крайбрежието вече има много големи щети. Градът е евакуиран.

Според експерти "Санди" може да причини щети от 10 до 20 милиарда долара, предаде Франс прес. За сравнение щетите от "Айрийн" от 2011 г. бяха оценени на10 млрд. долара, а тези на "Айк" от 2008 г. на 20 млрд. долара. Смята се още, че "Санди" ще причини загуби на застрахователите, оценявани на 5-10 млрд. долара.
Коментари 19
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

19 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 1 час

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 3 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 6 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 7 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 7 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 7 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 8 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 8 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 8 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 8 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 9 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 9 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 9 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 9 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 9 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете