Владимир Каралеев - българското лице в световната мода
Владимир Каралеев - българското лице в световната мода   
Източник: vladimirkaraleev.com
3

Преди броени дни българският дизайнер Владимир Каралеев (VladimirKaraleev.com) показа своята десета колекция на Берлинската седмица на модата.

Владимир Каралеев е роден през 1981 г., а на 19 заминава за Берлин, където учи мода в Университета по приложни науки (HTW).

Още през 2005 г. създава собствен лейбъл с името Vladimir Karaleev, под който излиза концептуалната му дебютна колекция CUT 210.

Oт 2007 г. обаче дизайнерът участва официално в Седмицата на модата и до есента на 2010 г. вече има в портфолиото си девет колекции.

Нови експериментални форми, асиметрични кройки, усложнени детайли - това е основната идея на Владимир Каралеев, който създава необикновените си мъжки и дамски колекции именно под тази концепция.

Повече за него и изкуството, което създава, вижте в интервю с дизайнера за "Вю София" (ViewSofia.com):

- Поздравления за успешното ревю в Берлин! Какво те очаква през следващите седмици, ще имаш ли време за почивка?

- Не, за съжаление. Този сезон по принцип е по-къс от летния и работата се застъпва. До края на месеца трябва да изпратя както моделите от последната лятна, така и новата зимна колекция към Япония, за да пристигнат навреме за Седмицата на модата в Токио.

След това началото на март започва парижкото прет-а-порте, където ще излагам в шоурум. Париж е важен не толкова заради пресата, а най-вече заради купувачите, които се събират, защото всъщност там се продават колекциите. Едва след това ще мога да си позволя почивка.

- Това беше дебютът ти в рамките на официалната програма на Берлинската Седмица на модата. Ти си казвал преди, че си настроен по-скоро скептично към концепцията на шатрата, в която се провеждат ревютата. Защо все пак избра да показваш там?

- При представянето на една колекция голямо значение за мен имат не само дрехите, но и контекстът, обстановката, в които се показват. Това оказва влияние върху начина, по който ще бъде възприета работата ти.

Във всяко нещо има положителни и отрицателни страни. Шатрата на Бебелплац пък е перфектна от гледна точка на пиар. Там идват най-важните модни журналисти. Тя е един вид друго измерение - направена е изключително професионално, имаш на разположение най-добрата техника, осветление, специална платформа за фотографите.

- Контрастът между обстановката в шатрата и в ателието е наистина огромен. Кое е твоето място? До шивашката кукла или на подиума, когато получаваш овациите за свършената работа?

- О не, това за мен е най-ужасният момент (смее се). Разбира се, всеки иска да види лицето зад идеята, но аз се чувствах адски напрегнато на подиума, а и преди самото шоу. Най-добре се чувствам, когато започвам да избирам платовете и да изработвам дрехата, това са истинските моменти, които си заслужават. Те обаче са може би 5% от целия процес, останалото е организация, работа с медиите и т.н.

- Конкретно за колекцията: в актуалната колекция за есен/зима 2011 открихме много вече познати елементи, ясно си личи продължението на предишната ти работа. Какво обаче е новото, развитието от последната колекция насам?

- Като цяло формите не бяха толкова абстрактни. Преди това никога не съм се занимавал толкова много с класически детайли като яки, колани или ръкави. Исках по някакъв начин да постигна нещо като дежа вю, в първия момент виждаш едно класическо палто или сако, чиято яка обаче постепенно преминава в колан, тоест исках да има детайли, които са деплацирани. От тук и името на колекцията - "Принципи на безредието".

- Цветовете на последната колекция отново бяха сдържани, използваш само едноцветни материи. Можем ли да очакваме някога от теб колекция, в която има щампи и принтове?

Не знам, не се чувствам толкова комфортно при принтовете, не ме привличат. Харесвам едноцветни неща. За Япония работя с каре, почти всеки модел излиза в кариран вариант, който правя специално за тях. Там винаги трябва да се напасват размерите и пропорциите, японците не носят нищо под коляното, затова всички по-дълги модели се скъсяват.

- За първи път правиш и обувки. Разкажи нещо повече за тях.

- Ами стана по случайност. Едно момиче се свърза с мен, като предложи на мен и още няколко дизайнера да работим заедно по колекции обувки.

Преди това никога не се бях занимавал с дизайн на обувки, много по-различно е от дрехите. Така аз подготвих няколко скици, които тя пък превърна в технически, после избирахме заедно материали, а производството ще бъде в Италия.

- Ти продаваш в Германия, Япония, а вече и в Италия. Не те открихме обаче никъде в България?

- Не, за съжаление от България още никой не е проявил интерес. При първата ми колекция имах контакт с един магазин в София, но нещата не се доразвиха.

Но виждам, че вече има клиентела, което ме изненада много приятно последния път. В София има няколко магазина, които предлагат по-различна естетика. В тази насока бих работил и аз, вече дори говорих с мои познати от София за възможността да направим магазин. Определено бих се радвал да бъда представен в България.

- Когато реши, че искаш да учиш и да се занимаваш с мода, беше ли ти ясно, че това трябва да се случи извън България?

- Да, без нотка на колебание. Когато завърших гимназия края на 90-те, не виждах друга алтернатива. Първо, тогава нямаше публика, ние бяхме няколко човека, които ходехме по рейв партита и имахме амбицията да правим нещо по-различно, иначе нищо не се случваше.

Модните списания идваха с няколко месеца закъснение. Единственото, от което съм се учил като по учебник, беше списание "Егоист". В тези години модата в България беше най-вече практична, на неин фон всичко, което се случваше паралелно - белгийските, японските дизайнери -- изглеждаше далечно и абстрактно. Липсваше разбиране, а нямаше и от къде да дойде.

- Би ли искал някой ден да живееш и работиш на друго място?

- Ако не се стекат така обстоятелства, по-скоро не. Пътувам много и градовете, които виждам, ми харесват, но винаги адски се радвам да се върна. Тук се чувствам у дома, може би просто, защото съм вече 10 години в Берлин и приятелите ми са тук.

Не виждам смисъл да пожертвам всичко това, само и само за да съм в някакъв голям град, на който може би отдавна му е минала славата, заради някаква кариера... Което съм изградил в Берлин, ми е достатъчно. Мисля, че нещата се развиват от само себе си, бавно, но напред и нагоре...

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 9 минути

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 13 минути

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 1 час

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 1 час

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 1 час

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 1 час

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 2 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 2 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 2 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 3 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 3 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 3 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 3 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 3 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 3 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев