Най-полезните автоаксесоари за зимата
Източник: iStock
0

К огато потегляте на път не е достатъчно да имате зареден и изправен автомобил. Често климатичните условия, състоянието на пътя и други непредвидими обстоятелства ни поставят в екстремни ситуации, за които трябва да сме подготвени.

Такива ситуации са чести през зимата, когато лед, сняг и ниски температури правят шофирането много по-трудно.

Независимо дали тръгвате на пътешествие или шофирате по работа през този сезон има няколко автоаксесоара, които  задължително трябва да са в колата.

Във верига магазини за авточасти Avto.BIM.BG разполагаме с богат асортимент от автоаксесоари, които ще ви улеснят при почистването на автомобила и ще ви измъкнат както от преспите сняг, така и от невъзможността на двигателя да запали. При нас ще получите и необходимите препоръки, какво е полезно и подходящо за вашия автомобил както през зимата, така и през другите сезони. Заповядайте в нашите магазини или онлайн на www.avto.bim.bg.

Ако се случи да заседнете в снега или акумулаторът да откаже няма значение колко нова и какъв модел е колата ви. Реално при закупуване  всеки автомобил е оборудван със задължителен комплект за безопасност, помпа, крик за гуми и няколко ключа, което в случая няма да помогне. Ще са необходими няколко неща, които трябва да са под ръка.

Какво ни е необходимо  когато падне сняг?

На всеки се е налагало да почиства автомобила си от сняг. В зависимост от степента на затрупване и достъпа до автомобила ще са ви необходими следните автоаксесоари:

  • Лопата за сняг – тя е незаменим помощник, когато трябва да изкопаете колата си от снега или да посипете пясък при хлъзгав терен. В магазините за автоаксесоари се предлагат лопати за сняг с подходящи за багажник размери или със сгъваеми дръжки. Предлагат се и комплекти от лопата, стъргалка и четка или метличка.
  • Стъргалка за сняг и лед – това е най-използваното приспособление от водачите през зимата. Когато стъклата са заледени с това приспособление лесно и бързо ще ги изчистите. Стъргалките са с различна големина и форма. Често са оборудвани и с гумен ръб за отстраняване на леда и водата от стъклото.

Произвеждат се стъргалки с телескопична дръжка за лесен достъп до цялото стъкло, както и комбинирани с четки  метлички. Съществуват и модели с подгряване, които ефективно се справят с леда по стъклата.

  • Снежни покривала за стъклата –  ако стъргането на лед и почистването на сняг от стъклата ви е омръзнало, едно такова покритие ще ви спести време и енергия. Предлагат се покрития за предно стъкло, за предно и странични стъкла, както и за всички стъкла с тавана на автомобила. Те се захващат здраво с ластици и магнити за купето, като се поставят и свалят лесно и бързо, а автомобилът ви винаги е почистен.
  • Продукти за размразяване на стъклата и ключалките.  Те почистват стъклата и ключалките от лед без да повреждат покритието на купето, уплътнителите и чистачките. Тези продукти се предлагат под формата на спрей или в течно състояние.
  • Вериги за сняг – те са незаменим помощник при преминаване на заледени и заснежени участъци от пътя. Поставят се на автомобила непосредствено преди трудния участък и се свалят, когато той свърши.

Предлагат се метални, пластмасови, полиуретанови, от армирана гума и текстилни вериги за сняг.

Освен това се произвеждат и прешлени и пръстени за сняг, които се прикрепят към гумите. Много удобни са и подложките при боксуване.

Но най-удобни за нанасяне са спрей веригите или така наречените течни вериги за сняг. Те представляват покритие от смоли върху гумите, което увеличава сцеплението .

  • Топли ръкавици – те са задължителни за зимата, каквото и да правите по колата.
  • Добавки за лесно стартиране на двигателя – те не са точно аксесоар, но са много полезни при ниски температури, като предпазват горивото от замръзване (особено дизеловото) и подсигуряват добра работа на двигателя през зимата.

Какво може да ни помогне, ако закъсаме на пътя?

  • Кабели за подаване на ток - често срещано явление през зимата е акумулаторната батерия да откаже. За това способстват ниските температури, при които двигателите стартират трудно и акумулаторите се изтощават. Най-бързият начин да продължите пътуването си  е някой да ви подаде ток. За целта са необходими кабели за запалване.
  • Стартерна станция, която при необходимост може да подаде ток вместо акумулатора и да стартира двигателя. Такова устройство е незаменимо ако сте закъсали, когато няма движение и няма кой да спре да ви помогне.

На пазара се предлагат и стартерни акумулатори и зарядни за акумулатор с функция стартиране. Те също са полезни през зимата.

  • Въже за теглене или твърд буксир. Това е в случаите когато автомобилът е аварирал и състоянието му позволява теглене . За зимата когато пътят е хлъзгав е добре да се използва твърд буксир, така ще е сигурно, че тегленият автомобил няма да удари теглещия в определен момент.
  • Крик, помпа и ремонтен комплект за гуми – да спукате гума е възможно по всяко време, затова изброените неща  задължително трябва да присъстват в автомобила ви.
  • Допълнителна туба с гориво – тя е полезна, ако пътят е непроходим и трябва да прекараме часове в автомобила. През зимата за да ни е топло и да не замръзнем двигателят трябва да работи, а горивото може да свърши. В такъв момент една туба с гориво ще ни спаси.

Какво е добре да имаме в салона през зимата?

  • Качествени водонепропускливи стелки за кола. През зимата са за предпочитане гумените стелки за кола, които не пропускат водата и мръсотията и се почистват лесно. Това ще предпази пода от намокряне и повреда.
  • Подгряващи седалки –  създават допълнителен комфорт като ви топлят в студеното време.
  • Духалки за кола – те също затоплят салона и топят леда от прозорците. А също не позволяват изпотяване на стъклата.
  • Топло одеяло или електрическо такова. То ще ви спаси от замръзване ако заседнете в снега или пътят е непроходим. Въобще през зимата едно одеяло никога не е излишно.
  • Зарядно за телефон  и по възможност допълнителна батерия - вашият GSM трябва да е винаги зареден когато пътувате през зимата. Така ще можете да повикате помощ винаги когато ви потрябва и сте в беда.

Какво трябва да направим преди тръгване на път през зимата?

Зимата е много рисков сезон за пътуване. Лошото време създава опасни и непредсказуеми условия  и е важно да се подготвите добре за всякакви изненади на пътя. Добре е да направите следните неща, преди да тръгнете на път:

  • Извършили сте подготовка на автомобила за зимата: сложили сте зимни гуми, зимна течност за чистачки и сте проверили  антифриза за температурата на замръзване.
  • Проверили сте изправността на автомобила и особено спирачките и акумулатора.
  • Заредили сте резервоара догоре с качествено гориво и сте сипали подходящите добавки.
  • Поставили сте в багажника всички необходими инструменти, аксесоари и допълнително гориво.
  • Проверили сте задължителния комплект за безопасност и сте допълнили аптечката.
  • Взели сте си топли дрехи.
  • Заредили сте се с вода и храна за два дни.
  • Предупредили сте близките си за къде пътувате.

Може да ви се стори прекалена цялата подготовка за едно пътуване. Но оборудвате ли се в началото ще сте подготвени за целия сезон.

Освен това след като закупите необходимите автоаксесоари те ще ви служат години наред. Така с малко усилия и средства ще сте подготвени за всякакви ситуации на пътя, за спокойно и приятно пътуване по всяко време от годината.

 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 5 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 6 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 9 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 10 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 11 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 11 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 11 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 11 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 12 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 12 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 12 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 12 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 12 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 13 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 13 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете