Орешарски: Увеличаването на заетостта най-ефективно бори бедността
Пламен Орешарски   
Източник: БГНЕС
28

З а първи път от последните 5 години бедните не намаляха, а се увеличиха, но няма по-ефикасна борба с това от увеличаване на заетостта и затова в центъра на нашата политика поставихме възстановяване на икономиката. Това заяви днес премиерът Пламен Орешарски по време на дискусия в НС на тема: "Борбата с бедността в България".

В дискусията участват председателят на НС Михаил Миков и социалният министър Хасан Адемов, както и депутати, представители на институции, НПО и експерти. Поводът за дебата е изследването по темата, проведена от Института за икономика и международни отношения и Фондация "Фридрих Еберт".

Редица групи у нас трябва да бъдат подпомагани на принципите на солидарното общество, но не можем да подпомогнем всички, затова сме се съсредоточили към най-уязвимите от тях - подкрепа за децата и семействата, на хората в неравностойно положение, на възрастните хора, посочи Орешарски и изброи мерките и средствата, отделени в бюджета за тях.

След дискусии с икономическите екипи на парламентарните групи, подкрепящи кабинета, както и след консултации с ръководствата на двата големи синдиката възнамеряваме допълнително да предложим схема за данъчно облекчение на най-ниските доходи, заяви Орешарски.

Предвижда се възстановяване на платения данък върху минималната работна заплата. Техниката на този тип данъчен кредит предполага възстановяване на данъка, реализиран след подаване на годишна данъчна декларация в началото на 2015 г., което означава еднократно връщане на всички 12 данъчни плащания, осъществени през 2014 г., обясни премиерът.

По думите му така бюджетът за следващата година няма да се коригира, като ефектът от въведения данъчен кредит ще се планира в бюджета за 2015 г. По този начин реализирахме поне две цели - увеличаване на разполагаемия доход на работещите на минимална работна заплата (мярката ще важи и за работещите на по-малко от 8 часа), без да затормозяваме разходите на фирмите за труд и запазване на тяхната конкурентноспособност.

За съжаление, бедността се разпростира и върху работещите, затова вдигнахме минималната работна заплата на 340 лева, каза той. Бедността заплашва конкурентноспособността на икономиката, увеличава безработицата, продължи премиерът. Ще вземем

специални мерки и за т.нар. "работещи бедни" - ще предложим данъчна схема за тяхното подпомагане,

за тях сме предвидили еднократно плащане с връщане на данък общ доход на работещите с ниски доходи през 2014 г. Споменатите мерки смекчават, но не премахват бедността - ще продължим усилията си в тази посока, заключи Орешарски.

Бедността е рожба на прехода и го съпътства, наблюдава се устойчивост и нарастване на бедността, а през последните 4 години тя се увеличи, посочи в изказването си председателят на НС Михаил Миков. Той напомни, че по Конституция сме социална и правова държава - нещо, което е пренебрегвано, а много политики се реализират без да се отчита факторът бедност.

По думите му е скандално нисък размер на минималната работна заплата, нисък е и размерът на гарантирания минимален доход от 65 лв. на месец, констатирано е нарушаването на Кодекса за социално осигуряване, години наред, особено последните 4 г. не бяха актуализирани пенсиите. Това е политиката, която доведе до днешното състояние.

Днес ние сме призвани да търсим реабилитация на социалната държава,

което стана наша грижа от началото на новия мандат на правителството, подчерта Миков. Той напомни реалните мерки, реализирани на два етапа от днешното управление - изменението на националния бюджет, и на бюджета на НЗОК, спешно повишаване на обезщетението на майки за отглеждането на малко дете до 2 г., увеличаване на кръга на лицата, които имат право на помощ за предстоящия зимен сезон, помощите за първокласниците, насърчаване на заетостта на младите. Вторият етап е свързан с приемането на бюджетите - държавния, на социалното осигуряване и на Здравната каса, при които се увеличиха редица социални разходи. Това по никакъв начин не е достатъчно, констатира Миков.

"Бедността е тема №1 за България, за съжаление. И ще продължи да бъде такава. Смятам, че тази тема е основен проблем и на икономическото развитие на България, на данъчната система и на човешкия капитал, както и на политиките на използване на структурните фондове за реализиране на политиката за борба с бедността", подчерта Миков.

Целта на изследването ни е да помогне за подобряване на икономическите мерки за всички българи. България трябва да изпълни поставените задачи в стратегията 2020, да се включи в насърчаване на заетостта и намаляване на бедността, заяви и социалният министър Хасан Адемов.

Нашата цел е броят на живеещите в бедност у нас да бъде намален с 260 хил. души,

каза той. Имаме стратегия за подобряване качеството на живот на най-уязвимите групи, подчерта министърът. Той се спря на използването на средствата от европейския социален фонд през новия програмен период. За да се насърчат равните възможности на хората и да се избегне дискриминацията.

На фона на застаряването у нас се наблюдава и трайна тенденция за намаляване на населението на България. 1 млн. 400 хил. души у нас са на възраст над 65 г., а редица други са сред маргинализираните социални общности, продължи Адемов. Той се спря на приоритетите на правителството и на някои от оперативните програми за стартиране на сигурни и трайни начини за намаляване на бедността, безработицата и интеграцията, включването на уязвимите групи на пазара на труда. Ще разчитаме и на потенциала на мерките за стимулиране на предприемачеството. Новата оперативна програма "Развитието на човешките ресурси" ще бъде един от инструментите за преодоляване на проблема с бедността, каза Адемов.

Коментари 28
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

28 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности