0

Войник за един ден, обявява "Труд". От 1 януари 2008 г., когато падне наборната войнишка служба, голобрадите тийнейджъри ще служат по един ден, пише вестникът на уводно място.

Такава идея имат военното министерство и Генералният щаб. Взели са я от Франция. Всеки младеж, навършил 18 и годен за служба, ще бъде зачислен в мобилизационния резерв на армията.

Преди това обаче юношата ще слуша патриотична беседа, ще гледа филм за родната войска и чуе военната клетва.

След това - насред стаята на някое военно окръжие, ще се закълне пред знамето и ще получи заветната военна книжка. После си отива вкъщи - горд, че е служил цял ден в родната войска, обяснява "Труд".

"Юруш на културата" е уводното заглавие в "Новинар". Суматоха и сблъсъци пред театрите предизвика инициативата на Министерството на културата по повод влизането ни в ЕС.

В Деня на отворените врати всички желаещи могат да влязат без билет, но няколко дни преди това трябва да се снабдят с пропуски. На тях са обозначени местата за сядане, които са ограничени като бройка.

Незапознати с тези подробности, но жадни да гледат театър, счупили стъклата на Народния театър на 12 януари, разкрива вестникът.

"24 часа", отново във връзка с еврочленството ни, обявява: "Пълна амнистия за леки присъди". Специален закон ще даде пълна амнистия на осъдени за леки престъпления.

Той е изработен в правосъдното министерство и вече е представен на премиера. Според проекта пълна амнистия получават затворниците, осъдени за непредпазливи престъпления, за които са получили затвор до пет години и по-леки наказания.

Ще се амнистират и осъдените за умишлени престъпления, за които Наказателния кодекс предвижда до три години решетки. Изключение се прави за получилите присъда за приготовление към убийство или грабеж, склоняване към проституция, както и за сексуалните престъпления с деца под 14 години.

Проектът прави малък реверанс и към лежащите за тежки престъпления, коментира изданието. Тези, които са осъдени за първи път и имат една година да доизлежат от присъдата си, ще напуснат затвора. За рецидивистите условието било да имат шест месеца остатък.

"Труд" също пише по темата под заглавие: "Пускат 1500 затворници в чест на Европа". Подобно е заглавието и в "Сега": "В чест на ЕС властта дава амнистия за затворниците". Само че според този вестник броят им е 1800.

Независимо колко ще са те, факт е, че затворниците са първите, които ще усетят ползата от пълноправното членство на България в ЕС, коментира изданието.

За още промени в законите съобщават вестниците. Не плащаш глоба, вземат ти книжката, предупреждава "Телеграф".

Шофьорите, които не платят наложените им глоби в указания срок, ще бъдат наказани с отнемане на книжката. Това гласи една от промените в одобрения на първо четене Закон за движение по пътищата.

Увеличава се санкцията за шофиране с употреба на алкохол; почти троен скок има глобата за каране с превишена скорост. Бесило за ненормални шофьори иска народът, твърди "Монитор", позовавайки се на свои читатели.

Членството на България в ЕС активизира дипломатическите усилия в подкрепа на медиците в Либия. Кадафи под натиск, отбелязва "Дума". За първи път в текст на резолюция на Европейския парламент се използва квалификацията "европейски граждани" за нашите сънароднички, подчертава изданието.

За първи път се използва и глаголът "анулира" в текст, който призовава либийският ръководител да анулира смъртните присъди, обяснява евродепутатът Станимир Илчев, цитиран от вестника.

"Става въпрос за много деликатен случай, който изисква дискретност от страна на ЕС, без в същото време да се отказваме от твърдостта що се отнася до освобождаването на българския и палестинския медицински персонал, задържан в Либия през 1999-а. Това не означава, че либийските власти могат да забравят, че бъдещето на отношенията им с ЕС зависи от решението на проблема."

Това заявил вчера по време на дебатите в Eвропарламента еврокомисарят по транспорта и зам.-председател на ЕК Жак Баро, цитиран отново в "Дума".

Две от сестрите в Либия настояват да ги защитава Шейтанов, допълва темата "Дневник". Валя Червеняшка и Нася Ненова отново са настояли адвокатите Бизанти и Пламен Ялнъзов да бъдат освободени като техни защитници и на тяхно място да бъде включен Владимир Шейтанов.

Делото в Либия беше една от темите на срещите на италианския премиер Романо Проди с президента Георги Първанов и премиера Сергей Станишев вчера, продължава вестникът.

Ще използваме всички инструменти за постигане на целта - да доведем медиците обратно в България, заявил Проди по време на посещението си в София. Той обаче бил уклончив по отношение на евентуални икономически санкции за Либия.

Акцизът върху ракията може да удари по партиите при избори, коментира пред "24 часа" зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев. Той казва още, че жълтите нямат съмнения, че ще бъдат представени в Европарламента. 

"Сега" публикува интервю с депутата от НДСВ Атанас Щерев със заглавие "НДСВ и БСП имат различни визии за бъдещето на страната". Соцпартията иска да прави социализъм, а ние смятаме, че трябва да има либерализация на икономическите отношения, заявява той. 

Магистратите вече ще имат имунитет само за действията си при осъществяването на съдебната власт, но не и срещу полицейско и прокурорско задържане, е решила на второ четене временната комисия за промени в конституцията, съобщава още "Сега".

Промяната на Конституцията става факт на 31 януари, допълва темата "Българска армия". 

 До 110 лв. повече за изявените учители, информира "Сега". Диференцираните заплати на педагозите ще зависят от оценките на тестовете и отсъствията в училище, пояснява вестникът. 

"24 часа" допълва, че ще се дават допълнителни пари за заплати на най-добрите училища във всяка от 28-те области. Националните критерии за определянето им  щели да се обявят след края на преговорите.

"Труд" помества позицията на бившия просветен министър проф. Николай Василев, според който през първата европейска година на българското просвещение най-накрая ще бъде направен опит за преодоляване на наследената от социализма и дълго търпяна от демокрацията уравниловка.

"Как пенсионерите влизат в парламента на бял кон" е озаглавен материалът в рубриката "Анализи" на  "24 часа".

Според автора пенсионерите трябва да се самоорганизират и, вместо да си губят времето с демонстрации или сбирки, да си направят сериозна партия. Дава се за пример Хърватия, където партия на възрастните е важен играч във властта.

"Натура 2000" ще съсипе курортите ни, заявява пред "Труд" кметицата на Добринище Иванка Бонкина. Няма такава висша екоцел, която да оправдава икономическото унищожение на 3000 души, смята тя.

Протестите срещу "Натура" пак се пренасят в София, съобщава "Сега".

"Кой губи и кой печели  от административното безредие" е заглавието на материал на същия вестник в рубриката "Наблюдател". Неразбориите в началото на годината можеха да се предвидят, но бюрокрацията първо реже, после мери, пише изданието. 

Бюрокрацията - пак с едни гърди напред пред гражданите, пише в аналитичен материал "Монитор".  Вестникът коментира, че със задължението да имат банкова сметка, за да си получат болничните, държавата лишава хората от право на избор.    

Националистите в Европа са риба, рак и щука, казва пред "Стандарт" лидерът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов. Чудя се как Сидеров ще прегърне Вадим Тудор, който иска да ни вземе Добруджа, коментира той по повод създаването на фракция на крайнодесните националисти в Европарламента.

Митко Стоянов пак лепна петно върху България, казва в интервю за "Труд" евродепутатът Кристиан Вигенин, ръководител на българската делегация в ПЕС.

Той коментира още, че каузата на нашите медицински сестри в Либия среща сериозна подкрепа сред европейските политици. Акцията "Не сте сами" е блестящ пример как медиите и гражданските сдружения трябва да участват в новото европейско общество, отбелязва Вигенин. 

"Как ще работим в Европа" е озаглавен материал в "Труд", който  разглежда възможностите за работа в европейските страни. 10 държави ни пускат без уговорки, 15 вече наложиха на българите разрешителни режими за работа през първите две години от членството ни, припомня вестникът.

"Детски градини под обсада" е заглавието на голям материал в "Дневник" Бейби бумът в България "изненада" общините, коментира изданието.

Засега няма да вдигаме месечните такси, казва през "Дневник" зам.-кметът по образованието на София Йорданка Фандъкова.Правим общ регистър за цяла София, информира тя.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Само трима от кавалерите спечелиха последната си индивидуална битка

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

Свят Преди 2 часа

Анализатори очакваха нетна печалба

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

Свят Преди 7 часа

Едното предупреждение е заради продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Свят Преди 7 часа

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 9 часа

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 9 часа

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Свят Преди 9 часа

Противниците на идеята за пълна конфискация виждат риск от създаване на опасен прецедент

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 10 часа

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 10 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 11 часа

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 11 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 12 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 12 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 12 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 13 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 13 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"