0

К акто можем да се досетим, водещите заглавия в родните вестници отразяват решението на Европейската комисия да отложи обявяването на датата за присъединяването на България и Румъния към ЕС.

Според Дневник "България и Европа - на бавен огън до есента". Монитор смята, че "Европа ни остави на кантар". "Европа ни даде жълт картон до октомври", отбелязва Стандарт. "Влизаме, ако..." е заглавието в Дума.

"В Европа сме с единия крак", посочва Труд, а 24 часа приглася: "Европейци на 1 януари. Стегнете се!".

Още вчера можехме да получим точна дата, но комисарите Оли Рен и Франко Фратини се скараха, пише вестникът и пояснява, че окончателното решение за датата на членство в ЕС остава за есента.

Сега също пише: "България на поправителен за Евросъюза през октомври". Подобно е заглавието и в Телеграф: "Европа ни скъса, през октомври на поправителен". Също и в Новинар: "Европа обяви: Поправителен наесен".

Дума цитира премиера Сергей Станишев, който вчера направи обръщение до българските граждани. Вестникът резюмира изказването така: "В България бе свършена огромна работа".

И 24 часа цитира министър-председателя, който предупреждава: "Идват тежки времена за живеещите чрез корупция". Телеграф обаче е критичен към премиера. В коментар вестникът припомня думите на Станишев към европейците: "Ние не сме европейци втора класа. Не се опитвайте да ни унижавате".

Телеграф му връща топката с призива: "Вие не ни унижавайте, г-н премиер" - и обяснява какво има предвид. Основните критики на ЕС към нас са по отношение борбата с организираната престъпност и корупцията.

Унизителното тук е, че въобще се опитват да ни внушат, че има такава "борба". Унизително и това, което се подхвърля на обществото, с цел да се симулира някакво противодействие на корупцията, гневи се вестникът.

"ЕС се плаши да не го окраде нашата мафия", коментира специалният пратеник на Сега в Страсбург. ЕС разкри вчера основния си страх, заради който отложи за октомври решението си за приемането на България - че нашата мафия може да източи фондовете му.

След две тежки заседания преди представянето на вторите мониторингови доклади за България и Румъния Комисията на ЕС даде следните категорични препоръки: "Освен засилване на борбата с прането на пари, измамничеството и организираната престъпност от София се искат спешни действия, които биха гарантирали, че стотиците милиони евро от фондовете на общата земеделска политика няма да бъдат отклонени."

Какво може да направи кабинетът, за да се хареса на Европа, пита се Монитор. Какво иска Европа от нас? Основно да станем по-богати, да има по-малко корупция, по-ниска престъпност и по-малко емиграция.

Това е напълно разбираемо желание, като се има предвид, че всеки предпочита съседът и съмишленикът му да е по-добре материално осигурен, което на езика на икономиката означава пазар с по-висока поглъщателна способност, страната да е по-привлекателно място за инвестиции и хората да предпочитат да живеят в нея, разяснява вестникът.

Ето някои предложения: В България трябва да се въведе практика за оценка на бъдещето въздействие върху обществото на определени нормативни предложения. Освен това да има механизъм за разграничение кои проектозакони биха повлияли позитивно на икономиката и кои не.

Монитор обаче чертае мрачна картина в друг свой коментар. Втори червен кабинет след 1989 г. - втора катастрофа, посочва изданието. Дано не сме прави, но отлагането, или поне предпазните клаузи няма да ни се разминат. Не и с кабинета "Станишев" начело, категоричен е вестникът.

Само че: "Властта видя добри сигнали", както забелязва Дневник. Опозицията обаче тълкува доклада на ЕК като по-скоро негативен и обвини за това правителството и президента като негов архитект.

От СДС са поискали министерски смени, а от ДСБ - пълен ремонт на кабинета. Какво ли мисли министърът по европейските въпроси Меглена Кунева? Блицинтервю с нея помества Дневник.

Евроминистърката изразява задоволството си, че ЕК е употребила много ангажиращ език, с който говори за съвместни усилия и за повече целенасочена помощ. Това според нея дава добра платформа за работа в следващите месеци.

В свой коментар вестникът пише, че управляващите през следващите месеци трябва да покажат, че в правителството няма министри, които привиждат в еврофондовете черни каси на обръчите си от фирми и че партиите от тройната коалиция са готови да живеят със "закона над всичко", въпреки че това означава болезнено да изрежат части от себе си.

Коментарът на 24 часа е озаглавен: "Еврочленството не е конкурс по красота" - и признава, че еврочленството е един от малкото истински национални проекти на българите през последните десетилетия. Ако еврочленството на България би имало акт за раждане, то щяха да бъдат записани четирима бащи и една майка, разсъждава изданието.

"Не всеки може да стреля навреме и по точната мишена", коментира и Труд, като прогнозира, че ни предстои жарко лято и ожесточена политическа есен.

"Поправителният ни ще бъде месец преди президентските избори. Успее ли Първанов, ще успее и кабинетът. А може би и обратното.

Е, на Станишев ще му се наложи да се раздели с някой и друг от своите министри. Въпросът е да удари навреме и по точния човек. Точно това Костов не успя да направи", категоричен е вестникът.

"Нямате много време" - предупреждението е на ръководителя на Делегацията на ЕК у нас Димитрис Куркулас, цитирано в Новинар. Посланик Куркулас представи доклада на ЕК в София. 

Пресата отбелязва и окуражителните оценки в доклада на ЕК за постигнатия висок икономически растеж в България, допълва БТА (BTA.bg). "Властта доволна, опозицията иска нови министри" - така 24 часа обобщава мненията на политическите сили в страната относно доклада на ЕК.

Анализът в броя е на Александър Андреев от "Дойче веле" и е озаглавен: "Еврочленството не е конкурс по красота". В него той изтъква като грешка на българските политици, че са подценили работата по имиджа на България навън.

Така според автора достойнствата и предимствата на страната като богатата култура, ключовото географско място, красивата природа, добрата кухня, вината, туризмът, гостоприемството и жаждата за знания на българите, са останали почти незабележими сред сложната конструкция от глави, законодателство, клаузи и всички останали трудно разбираеми и смилаеми параметри на еврочленството.

САЩ силно подкрепят своевременното присъединяване на България към ЕС, обявил вчера посланикът на САЩ Джон Байърли, цитиран от 24 часа. Русия ще подкрепя инициативите ни в ЕС, извежда от своя страна Дума, позовавайки се на ръководителя на апарата на руското правителство Сергей Наришкину който заявил това пред българския министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който е в Москва.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 минути

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 11 минути

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 44 минути

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 1 час

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 1 час

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 1 час

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 1 час

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 1 час

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 1 час

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 1 час

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 1 час

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 2 часа

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

<p>&quot;Терористи може да пренасят&nbsp;химически и биологични оръжия през границата на САЩ&quot;</p>

Бивш посланик на ООН: Терористи може да пренасят химически оръжия през границата на САЩ

Свят Преди 2 часа

През декември около 300 000 мигранти са влезли в Съединените щати през Мексико

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 2 часа

Огънят е тръгнал малко преди полунощ