К онсумирането на голямо количество грейпфрут може да предизвика рак на гърдата, показват изследванията на американски учени от университетите на Южна Каролина и Хаваите.
В проучването са участвали 50 000 жени в периода след настъпване на менопауза.
Резултатите са показали, че при жените, които изяждат по повече от половин грейпфрут на ден, рискът да заболеят от рак на гърдата е с 30% по-голям, отколкото при тези, които въобще не хапват от цитрусовия плод.
Проблемът се състои в това, че грейпфрутът повишава нивото на естроген в кръвта. Този хормон е способен да увеличи рязко скоростта на развитие на злокачествени образования в млечните жлези.
Това е първият популярен хранителен продукт, за който учените установяват неблагоприятни показатели.
Едновременно с това подчертават, че тази теория се нуждае от по-детайлни изследвания, за да бъде потвърдена. Досегашните изследвания са обхванали консумацията на плода, но не и на сок от грейпфрут.
Рак на гърдата е диагнозата, която получават 30% от жените, развиващи злокачествени образования.
Употребата на алкохол и наднорменото тегло са фактори, за които е установено, че биха спомогнали поставянето на подобна диагноза.
Въпреки настоящето откритие, д-р Джоан Лан от Британската фондация по хранене заявява, че са известни редица диети, състоящи се от плодове и зеленчуци, които са популярни като намаляващи риска от някои сърдечни и ракови заболявания.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!