0

К олумбийският министър на отбраната Хуан Мануел Сантос обяви на пресконференция в Богота, че военните са успели да освободят държаната над шест години в плен Ингрид Бетанкур, която бе похитена от колумбийските Революционни въоръжени сили (ФАРК).

Освободени са още 14 заложници. Сред тях има и трима американци, също държани в плен от няколко години, както и 11 колумбийски военни.

Министърът допълни, че спасените заложници са в относително добро здраве. Той уточни, че заложниците са били държани в таен лагер в джунглата, предаде Асошиейтед прес.

Министърът разказа, че агенти на колумбийското военно разузнаване са успели да проникнат в редиците на ФАРК. Те са убедили охраната на заложниците да ги събере на едно място, защото щели да бъдат транспортирани с хеликоптер. Охраната се съгласила.

Когато заложниците били събрани на едно място, командоси на колумбийската армия и на полицията атакували бунтовниците и ги обкръжили. Те се предали без бой, допълни министърът, цитиран от АП.

Освобождаването на Бетанкур и на тримата американски заложници се смята за голям удар по ФАРК. Те разчитаха точно на тези заложници като на разменна монета в евентуална сделка с колумбийските власти.

ФАРК искаха стотици техни членове, намиращи се в колумбийски затвори, да бъдат освободени в замяна на свободата на заложниците. Президентът Алваро Урибе не се съгласи.

ФАРК искаха също и Урибе да нареди на колумбийската армия да напусне район с размерите на Ню Йорк, където да се проведат преговорите за размяна на заложниците и затворниците.

Урибе не се съгласи отново. Той обаче предложи на бунтовниците преговорите и евентуалната размяна да станат в район под международно наблюдение, където няма да има нито колумбийски военни, нито пък части на бунтовниците, припомня Ройтерс.

ФАРК държаха 44 по-важни заложници. Според колумбийските власти в ръцете на бунтовниците има още 700 по-незначителни заложници.

Ингрид Бетанкур прекара над 6 години в ръцете на похитителите си. Тя беше отвлечена от ФАРК на 23 февруари 2003 г. По онова време Бетанкур беше кандидат президентка за президентските избори в Колумбия. Заедно с нея тогава беше похитена и съветничката й Клара Рохас, която беше и нейна кандидат вицепрезидентка. Рохас беше освободена по-рано тази година.

По време на пленничеството си Бетанкур се опитва да избяга пет пъти, твърди колумбийският полицай Джон Пинчао, който също беше в плен на ФАРК и успя да избяга от бунтовниците през май 2007 г.

Именно той разказа на медиите, че похитителите карали Бетанкур да прави дълги преходи през деня, а нощем я връзвали с вериги. Тя обаче запазила упорития си и смел характер и не искала да се подчинява на пазачите си, разкри полицаят.

Друг бивш заложник на ФАРК, бившият сенатор Луис Еладио Перес, разказа, че той и Бетанкур успели в даден момент да избягат от пазачите си и останали в джунглата цели пет дни. После обаче здравето му се влошило и Бетанкур решила да се върнат обратно при похитителите.

Когато се върнали, двамата били оковани във вериги, а ботушите им взети и така пленниците били изложени на опасност да бъдат ухапани от отровни змии и насекоми.

Бунтовниците изпратиха на колумбийските власти през 6-те години и половина на пленничество на Бетанкур три видеозаписа с нея. На тях се виждаше как здравето й с годините се влошава. Първите два записа датираха от периода 2002 - 2003 г. Последният запис датираше от ноември миналата година и на него Бетанкур изглеждаше много слаба и немощна.

През същия месец майка й Йоланда Пулесио получи писмо от нея. В него Бетанкур признаваше, че бунтовниците са й отнели всичко и че е принудена да мълчи, за да не си навлича повече проблеми.

"Нямам желание за нищо тук. Защото тук, в тази джунгла, единственият отговор, който получавам е "Не", пишеше още Бетанкур.

Разкази на други заложници, които или успяха да избягат от похитителите си от ФАРК, или пък бяха освободени, показват, че постепенно Бетанкур се разболява от хепатит Б, от кожна болест и започва да страда от депресия. В един момент дори имаше слухове, че тя е мъртва.

Бетанкур е дъщеря на бивш министър на образованието на Колумбия, който после беше посланик към ЮНЕСКО. Завършва политически науки в Париж и е била студентка на бившия френски премиер Доминик дьо Вилпен.

Започва политическата си кариера в Камарата на представителите на колумбийския парламент. Активен борец е срещу корупцията сред колумбийските депутати. Името й нашумява, когато преди да стане депутат в парламента, раздава презервативи в Богота като част от кампания под надслова: "Корупцията е СПИН-ът на нашето общество. Нека се предпазим от нея".

Бетанкур остро критикува ФАРК и техните отвличания. Като кандидат президент обикаля най-опасните колумбийски райони, където действат бунтовниците, въпреки предупрежденията да не го прави.

Бетанкур е авторка на книгата "Бяс в сърцето". В нея разказва, че е била чест обект на смъртни заплахи, което я е принудило няколко пъти да живее далеч от децата си. В даден момент първият й съпруг Фабрис Делоа, с когото тя впоследствие се развежда, и двете й деца Лоренцо и Мелани Делоа, са принудени заради заплахите, да заминат да живеят в Нова Зеландия.

Сега Лоренцо и Мелани са на 19 и 22 години. Мелани учи киноизкуство в Ню Йорк. Лоренцо живее в Париж.

Първи на новината за освобождаването на майка си реагира Лоренцо. Той я определи като най-хубавото събитие в живота му.

През годините всички близки на Бетанкур водиха активна кампания за освобождаването й. В нея се включиха децата й, първият й съпруг, вторият й съпруг Хуан Карлос Льоконт, майка й - Йоланда Пулесио и сестра й Астрид.

Кампания за освобождаването на Бетанкур водиха и президентите на Франция Никола Саркози и на Венецуела Уго Чавес

На 1 юли тази година група алпинистки дори поставиха, като част от кампанията, портрета на Бетанкур на връх Монблан.

Международната общност приветства освобождаването на 15-те заложници на ФАРК, сред които е и бившата кандидат президентка на Колумбия, френско-колумбийската гражданка Ингрид Бетанкур, предадоха световните агенции.

В специално обръщение френският президент Никола Саркози благодари на колумбийския си колега Алваро Урибе за успешната военна операция, довела до свободата на заложниците.

Саркози призова ФАРК да сложат край на абсурдната си и средновековна война, предаде Франс прес.

Изявлението си Саркози произнесе, заобиколен от близките на Бетанкур - децата й Лоренцо и Мелани и сестра й Астрид. Със сълзи на очи те благодариха на френския държавен глава за усилията, които той положи за освобождаването на Ингрид Бетанкур. Те заявиха, че откакто Саркози се е заел с досието "Бетанкур", нещата действително са започнали да се движат напред и се е стигнало до освобождаването на заложничката.

Дипломат номер едно на Франция Бернар Кушнер обеща, че Париж ще остане мобилизиран, докато всички заложници на ФАРК бъдат освободени.

Освобождаването на Бетанкур приветстваха Берн, Рим и Мадрид. Берн изрази задоволство, че не е имало жертви при операцията по освобождаването. Италианският премиер Силвио Берлускони и външният министър Франко Фратини нарекоха събитието повратно за историята на Колумбия.

Ватикана определи новината за освобождаването на 15-те заложници, като много добра и като знак, че и останалите заложници на ФАРК ще бъдат пуснати на свобода, а в Колумбия най-после ще се стигне до национално помирение.

Еврокомисарката по външните отношения Бенита Фереро-Валднер и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана също изразиха задоволство и облекчение от освобождаването на Бетанкур.

Американският президент Джордж Буш поздрави по телефона колумбийския си колега Алваро Урибе и го нарече "силен лидер" заради това, че е помогнал за освобождаването на 15-те заложници, сред които има и трима американски граждани.

Президентката на Аржентина Кристина Фернандес определи освобождаването на Бетанкур като победа на живота и свободата.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун приветства също освобождаването на Бетанкур и призова ФАРК незабавно да освободят и оставащите в ръцете им така наречени политически заложници.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 26 минути

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 42 минути

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 8 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 8 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 8 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 9 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 9 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 10 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Свят Преди 11 часа

По-рано днес в Токат беше регистриран по-слаб трус

Русия: Свалихме украински военни балони

Русия: Свалихме украински военни балони

Свят Преди 11 часа

Нито руски, нито украински представители дадоха подробности за т. нар. "балони"

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 12 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 13 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 13 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 13 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 13 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 14 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"