0
680-та година, след дългия уморителен преход от Кавказ, немощни и изжаднели, прабългарите са на бреговете на бисерна, омайваща и спокойна река. Като никоя досега. Да пият ли от нея или това е заблуда, като всички блата досега? Аспарух, вечният безстрашен водач, я опитва пръв. О, да, водата е сладка, влива се във вените, и те изпълва със сила. Чувствайки мощта й, войниците влизат с радостни възгласи, това е най-ценното им завоевание. Брегът е целият в зеленина, наоколо - огряни от слънцето поляни. Дунав.

След 1 300 години Дунав е все там, бликащ от зелените немски планини, даряващ свежест по пътя си. Онзи Дунав от шалсът на Щраус, носещ спокойствие, „so schön und blau" (толкова ярък и син). Дунав, който свързва Йохан от Виена, Йоаким от Унгария и Йосиф от България. Но дали все така сладък и даряващ сила

2006-та година, замърсявания на река Дунав с нефтени петна. 2008 година - нови сигнали за замърсяване на реката и последващи проверки в българския участък. 2010-та година - опасност от замърсяване на реката с червен шлам. Замърсяването на Дунав се причинява от десетки източници - хвърляне на отпадъци от живеещото в близост население, от предприятия разположени по коритото или в близост до реката, от корабите, плаващи по реката. И така използваме силата на Дунав за собствения си интерес, но по начин, при който не се замисляме за интереса на реката.

Докога? В свят на глобални проблеми, причините и справянето с последиците не са отговорност на едно правителство, една организация или един човек. Промяната започва от всеки един поотделно и от всички заедно. Социалната отговорност трябва да бъде водеща в намирането на решения със замърсяването на реките. Необходимо е да се напомни на обществото, че то е тук и сега, и е това, което е, защото е било веднъж част от природата. И тогава екипажите на корабите, плаващи по Дунав, ще спазват много повече мерките за изхвърляне на отпадъци в специални заплатени депа. Жителите на градовете в близост до реката ще участват все по-често в мероприятия за нейното почистване и превенция, и ще подпомагат административните органи по контрола с препоръки и сигнали.

В момента екологичните проблеми остават на ниво заинтересовани органи и неправителствени организации. Значимите проблеми остават далеч от очите и сърцето на българите, тъй като звучат твърде сложни проблеми, незасягащи конкретно ежедневието ни. Необходимо е това да се промени.  Как да се постигне това? Чрез силен маркетинг за опазване на околната среда. Чрез кратки излъчвания по националните телевизии за значимостта на река Дунав, за нейните изменения, за загубата на дивия свят, който някога я е обитавал. Трябва често да се дават и сравнения между опазването на Дунав в другите страни като Германия, Австрия, Унгария, и нивото на мерките и ефективността в България. Не на последно място -- чрез трансферът на ноу-хау и добрата комуникация между различните организации в отделните държави ще се постигне и големия резултат в решаването на големия проблем.

Вместо да концентрираме усилията си върху предотвратяване на последствията, е по-удачно да се концетрираме върху превенцията. В тази насока, необходимо е да се извършват много по-чести проверки за надеждността на фабрики и заводи, които пряко биха замърсили реката, както и на самите корабоплавателни съдове. Друго решение е по-чест и ефективен контрол върху пречиствателните станции, грижещи се за стабилизиране на нивата на вредни материали преди оттичането им в реката.

Река Дунав, ромолеща бавно и неизменно по своя път към морето, носи надежда за утрото, дарявайки с животворна сила флората и фауната. Тази връзка е днес силно нарушена. Все повече от съществените минерали намаляват, а с това и свойствата на зеления Дунав. Бавно изчезва и някогашното многообразие от растения по бреговете на реката. Изчезва и сребристата риба, плувала волно по реката и прекосявала десетки километри, за да даде началото на нов живот. Кръговратът се разкъсва с непрестанната човешка дейност. Подобно на организациите, опазващи застрашените видове животни и растения, е необходимо да се създадат повече организация, в отговорност за животните и растенията по Дунав. В специални рибарници може да се развъждат видовете риба, застрашени от изчезване, които след това да се пускат във водите на Дунав. Други организации може да следят за баланса на растенията по коритото на реката, и при необходимост -- засаждането на нови. А в подобни инициативи биха се включили и доброволци от организациите за опазване на околната среда.

Веднъж човечеството е получило своя шанс, започвайки да се заселва по реките. Живяло е в унисон с тях, и е настъпил прогреса. Днес реките се нуждаят от нас. А промяната? Тя започва днес и сега, от обединението на Йоаким, Йосиф и Йохан. Промяната ще даде шанс за утре и новия ден. За да продължи Дунав да тече спокойно, да дарява живота по пътя си, и да носи песента за миналото, за големи битки и велики империи, за епохата на Ренесанса, за ерата на технологиите, и през идните вековете на нашите деца.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

пустинята Табернас

Защо пустинята край Саудитска Арабия се покри с трева

Свят Преди 51 минути

Интересни факти за пустинята край Саудитска Арабия четете в следващите редове

й

Ирак и Азербайджан предлагат помощ на Иран в издирването на хеликоптера

Свят Преди 1 час

Вътрешното министерство, Червеният полумесец и други компетентни органи са били инструктирани от иракския кабинет да окажат съдействие

д

Антоанет Пепе каза „да” на Карамански-младши (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Милионерският наследник, който отдавна е поел грижата за трите й деца, реши да предложи брак на красавицата

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Свят Преди 3 часа

„Една от версиите е, че виновникът е бил част от група хора, които са се насърчавали взаимно да извършат престъплението“

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Свят Преди 4 часа

Сега руските сили използват гладиаторни бомби, за да атакуват северния град Харков

Хеликоптер на президента на Иран падна, издирват оцелели

Хеликоптер на президента на Иран падна, издирват оцелели

Свят Преди 4 часа

Повече за инцидента четете в следващите редове

.

Пушенето, алкохолът и кафето увеличават риска от деменция

Любопитно Преди 4 часа

Липсата на сън също вреди на когнитивната функция

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Свят Преди 5 часа

След като Бианка Ченсори се омъжи за Кание Уест, тя започна често да се появява публично в силно разголени тоалети

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Свят Преди 5 часа

На борда на кораба, плаващ под флага на Танзания, е имало 11 членове на екипажа - 9 сирийски граждани и двама египтяни

f

Епископ Арсений е избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

България Преди 5 часа

За него в бюлетините бяха отчетени 26 гласа, като за избор са необходими 22 гласа

д

Експерти: Германия ще претърпи сериозни икономически последици, ако напусне ЕС

Свят Преди 5 часа

Пет години след такава стъпка могат да бъдат закрити и около 2,5 млн. работни места

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

България Преди 6 часа

Вицепрезидентът благодари на нашите сънародници, че предават на поколенията любовта и знанието за България.

Британският министър: По-силните връзки между Китай и Русия застрашават демокрацията

Британският министър: По-силните връзки между Китай и Русия застрашават демокрацията

Свят Преди 6 часа

Лидерите на Русия и Китай обещаха в четвъртък "нова ера" на своето партньорство между двете страни