0
Главният прокурор защити професорска титла. Той стана професор в УНСС, където преподава на бъдещи юристи наказателно право, пишат всички вестници.

Вестник СЕГА: "Филчев става професор, докато го атакуват, и опонентите кроят планове за отстраняването му."

"Станков, Филчев и Александров се разбраха за следствието. Ще питат КС за криминалното разследване", извежда пък ТРУД. Проф. Филчев подкрепи Станков за реформата. Главният прокурор, правосъдният министър и шефът на НСлС Александров се разбрали за реформата в наказателното правораздаване, пише изданието.

Станков е поел ангажимент сегашното място на прокуратурата и следствието в рамките на съдебната система да не се променя, пояснява МЕДИАПУЛ. Реформата ще се извършва чрез промяна на част от функциите на следователите и координацията между тях и обвинителите. Половината следователи остават магистрати, другите отиват в МВР.

ТРУД коментира: "Съгласие на годината! Доживяхме!". На страниците на вестника Лилия Христовска пише: "Добре свършената работа е шанс и за посланик Пардю. Вместо само в прокуратурата, той вече може да се вгледа и в парламента. От чийто печат зависи България с достойнство да влезе в ЕС."

Германският посланик у нас д-р Харалд Киндерман казва пред ДНЕВНИК: "Проблемът с правосъдието не е измислен от чуждите дипломати. Ситуацията в правосъдието е нещо, което намира изключително широк отзвук сред българските граждани. Никога досега не съм получавал толкова много писма и мейлове, колкото сега, по повод последните ми интервюта. Времето за тези реформи не е чак толкова много, то изтича."

Съдебната реформа може да ни спъне за ЕС, е признал външният министър Соломон Паси пред студенти. "Имаме право да живеем със самочувствието на златна нация, защото имаме тракийско и олимпийско злато", казал още Паси, цитиран от СЕГА. Министърът заявил, че предпочита да е ястреб на демокрацията, вместо гълъб на Саддам Хюсеин.

Но да се върнем на магистратите. Доскорошният шеф на Върховния административен съд и настоящ конституционен съдия Владислав Славов има впечатляващо перо в декларацията си от публичния регистър, констатира МОНИТОР. Отбелязано е, че през 2003 г. той е получил 109 037,95 лв. от ВАС като трудови възнаграждения и обезщетение.

Анализ в 24 ЧАСА се занимава с това, дали елитът обеднява, както се опитват да ни внушат някои, след оповестяването на публичния регистър за миналата година.

"Тоя регистър не става. Все още има поне пет начина да скриеш пари и имоти, сега го отнасят тези, които чинно ги обявяват", се казва в анализа.

Петият начин бил като вземеш облагите от властта под формата на подаръци, нещо което не можело да се случи в САЩ, Германия, Франция, Гърция, Испания и Великобритания, където политиците са задължени да декларират подаръците.

24 ЧАСА призовава от Закона за публичния регистър да се премахнат петте начина за укриване на доходи на българските държавници.

В интервю за същия вестник министърът на финансите Милен Велчев казва, че нямал лична политическа програма извън тази на НДСВ и че ще обмисли идеята за плосък данък при нов мандат. Според Велчев следващият финансов министър трябва да създаде капацитет за усвояване на три пъти по-големи постъпления от ЕС.

Ежеднедникът пита също какъв е бюджетът за 2005-а, на което министърът отговаря: "Той има ясни приоритети в образованието и социалната политика, устойчив икономически растеж, стабилност и ресурсно осигуряване на влизането ни в ЕС."

Репортер на 24 ЧАСА видял, че вчера премиерът имал 45-минутна среща с президента Първанов. Симеон носел кафява папка и двамата обсъждали намерението на президента да наложи вето върху закона за държавния бюджет 2005.

Попитан дали е убедил държавния глава законът да не бъде връщан, премиерът отговаря на репортерите единствено: "За вас няма ли Коледа и Нова година?"

ТРУД интервюира премиершата Маргарита Гомес-Асебо:
- Каква ще бъде 2005 г. за съпруга ви?
- Аз от политика не разбирам. Не, не, не че не разбирам, но няма да..., не харесвам да...
- Той ще остане ли в политиката и след изборите?
- И аз не знам какво ще прави, щото той тези неща не казва на мене, наистина, не знам (б.ред. намесва се пресаташето й Галя Дичева и моли да не се задават политически въпроси).
- Какво ще пожелаете на българите за новата година?
- Да бъде по-добра от тази, винаги малко по-добре... и би било хубаво така.

Пресата днес цитира няколко социологически проучвания. СТАНДАРТ пише, че НДСВ има големи шансове да стопи разликата с БСП и да спечели втори управленски мандат. Всеки втори не понасял Станишев.

Властта не печели от растежа на оптимизма, корупцията и престъпността изяждат позитивите от подобряването на живота, четем в СЕГА.

Почти всеки втори българин вече притежава GSM, цитира 24 ЧАСА изследване на "Алфа рисърч". Социолозите предвиждат, че появата на третия мобилен оператор ще засили ръста на потреблението с 8%.

"2004 година ще бъде запомнена най-много с ярката победа на шумната дипломация над тихата - пише Светослав Терзиев в СЕГА. И продължава - Възмущението на западните демокрации от хитруванията на родния политически елит се отприщи през декември и ще определя развитието на международните отношения на България не само догодина, но и много години напред."

ТРУД публикува интервю с Венко Александров, председател на парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност:
- Има ли област във външната политика, в която няма консенсус в парламента?
- За щастие противопоставянето беше туширано, и това е главно благодарение на министър-председателя. Той самият е човек на консенсуса и аз се гордея, че съм водач на листа на НДСВ. Спомняте си хубавия девиз "С Бога - за Царя и Отечеството". Много се респектирам от премиера и съм готов да работя винаги за неговата кауза, която е каузата на България.
- Не ви ли е страх, че ще ви обвинят в монархизъм?
- Аз съм монархист по убеждение мога да заявя това пред в. ТРУД в прав текст, без да се притеснявам. Венко Александров зове в България да има конституционна монархия.
- Възможно ли е това?
- Не е изключено.

Международните страници на българските вестници се занимават с въпроса ще идва ли Джордж Буш в България, както и с френските журналисти, които бяха отвлечени в Ирак.

ТРУД пише коя родна поп-звезда къде какви участия ще има по Коледа. Много от изпълнителите ще забавляват богати хора на частни партита, цените са от 5 до 10 хилядарки стига да не се казват Слави Трифонов или Лили Иванова. Защото те струват доста повече от останалите, отбелязва изданието.

Лили Иванова е голямата отличничка в празничните дербита между певците. Примата почти няма ден, свободен от участия. Шоузвездата ще си скъса пантофките от балове по празниците, коментира ТРУД.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности