0
л ед втората вълна на атентати в Истанбул, България е под заплаха, не крие тревогата си днешната преса. България също е цел на тероризма заради подкрепата си за САЩ, пише вестник "Сега". И отбелязва: чужди антитерористи вече съветват МВР в София, британски експерт предупреди, че може да ударят летище Сарафово.

2 камикадзета проникнали у нас, предупредени сме от западни служби, твърди "Новинар", позовавайки се на специзточници от МВР. Не се знае обаче дали фанатиците са български граждани или чужденци. Плановете им били да взривят 2 цели, вероятно в София, продължава "Новинар". Нашите служби непрекъснато получавали и проверявали сигнали, положението е тревожно, коментира офицер от НСС.

А ето и един от сигналите: откриха бомба до джамия в Никопол, съобщава вестник "Виж". За "взрив до джамия в Никопол" говори във водещото си заглавие и "24 часа" и дава подробностите. Случаен чистач открил 300 грама амонит до градската джамия, увити в найлонов плик.

Новината паникьосала Никопол след новините от Истанбул. Полицейски експерти се заели с находката и установили, че взривът и останалите елементи не са били свързани и в този си вид бомбата не може да бъде взривена.

Амонитът се използва в строителството, пише "Виж", затова полицията работела в тази насока. Според друга версия, пише "24 часа", той принадлежи на местни хора, които ловят по този начин риба в Дунава, но не е ясно защо пликът се е озовал до джамията преди предстоящите мюсюлмански празници.

10 посолства в София са под свръхспециална охрана, пише "Монитор". Става дума за посолствата на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Испания, Италия, Русия, Израел, Турция и Холандия. Засилена е и полицейската охрана в НДК, халите, Централна гара и на други места, където се събират много хора. Масово отказват екскурзии в Турция, пише "Стандарт". Хората се паникьосаха от атентатите, жалват се туроператори.

Специален щаб ни пази от терора, допълва "Труд". Усилва се граничния контрол, от вчера около АЕЦ Козлодуй имало специални КПП-та. На аерогара София вече се изпълнява специален проект, наречен "Идентификация по биометрични показатели". Тези показатели са уникални, както отпечатъците от пръсти.

Друг е въпросът, споделят криминалисти, че всеки може да си спретне кола бомба: достатъчно е да си купи от пазара 2-3 чувала амониева селитра, да ги комбинира с капсул-детонатор или шашки, крадени от някоя мина. После да ги натовари в стар пикап и да го паркира в гъстонаселения център на София.

А ние също се въоръжаваме. Но срещу кого?, пита "24 часа" в съботния си очерк, след което прави сметка. А тя наистина стряска: 65 000 оръжия имат в себе си хора от армията и полицията; 4 300 са регистрираните пушки и карабини; 150 000 са ловците в България; 125 000 са личните оръжия на гражданите; 10 000 са колекционерите; 50 000 са (поне) необявените оръжия. Което прави, пресмята "24 часа", над 400 000 оръжия сред населението. В парламента пък 3 часа се караха как да се спре престъпността, констатира "Новинар". Накрая 121 депутати от НДСВ и ДПС задължили премиера с декларация да представи актуална стратегия срещу престъпността.

Президентът и парламентът обаче чакаха 2 часа Симеон да дойде, пише "Труд". От НДСВ давали почивки и отлагали дебата, опозицията се разгневила. И когато премиерът най-сетне се появил, депутатите от БСП скочили и го бойкотирали, напускайки залата.

200 присъстващи депутати го посрещнаха с "е-е-е", пише "Монитор". Г-н Сакскобургготски обаче се извинил с думите, че имал предварително уговорена среща с еврокомисаря по земеделието Франц Фишлер, който не можел да чака. Според "Монитор" еврокомисарят обаче ни отрязал от надеждите, че можем да получим повече пари по програмата САПАРД.

"Новинар" цитира обясненията на премиера. Първото от тях гласи: "имам ангажименти, на две места ми е невъзможно да се намеря". А второто (относно борбата с престъпността) гласи: "Няма да почина, докато не намерим решение на настоящите промени".

Магията "Симеон" обаче вече не работи, коментира от вътрешните си страници "Труд". И припомня обръщението му към народа от четвъртък, което започваше така: "Решителният етап на модернизацията на страната изисква да изразя мнението си по някои основни въпроси".

Това изречение - нищо незначещо, та чак пародийно - е подходящ увод към баналните констатации и нравоучения, с които премиерът угости тв зрителите и вбеси повечето политици. Но нищо не обяснява, коментира изданието, защо точно на 20 ноември 2003 г. беше нужно това слово".

"Симеон се изказва в скоби", твърди в своя анализ "Новинар". Като все пак не крие недоумението си как в деня на атентатите в Истанбул българският премиер не намери време да вмъкне няколко фрази, за да отправи съчувствие към турския и да успокои българския народ.

Няма да ям, докато Симеон не си тръгне, описва в репортаж "24 часа" действията на 49-годишния варненец Росен Марков, който от четвъртък протестира пред паметника на Царя Освободител в София. Той прави гладна стачка, защото му било писнало, затова протестирал срещу "лъжата и хаоса, в България нямало мир, а той не искал да живее в страх".

Няма мир и по пътищата - двама загинаха, 13 бяха тежко ранени в катастрофа, Добрич е в паника, пише "Монитор". От снимката на първа страница в "Новинар" виждаме преобърнат ТИР в дере на магистрала "Тракия". Черната серия продължава и с ранено дете на необезопасения бул. "Ал.Малинов" в София.

А първият коледен подарък дойде, пише "Новинар", донесе ни го БТК от 1 декември. Аналоговите телефони се изравниха с цифровите, съобщава и "Виж". Вече плащаме по 10 ст. за едно "ало", без да е подобрено качеството. И пресата пита: защо?

А сме първи по компютри в Европа, ликува "Труд". Наш програмист, 15-годишният Йордан Кацаров, изумил света, като грабнал наградата за "най-добър млад програмист" за Европа, Близкия Изток и Африка на престижната компютърна академия "Сиско системс".

Добри сме в компютрите, добри сме и в щангите, пише "Труд". И пита: не е ли този народ за Европа, но подчертава предварително: отговор не искаме.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 56 минути

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 1 час

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 2 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 2 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 2 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 2 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 2 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 3 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 3 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 3 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 3 часа

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 3 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 4 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 4 часа

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

България Преди 4 часа

Към 31 декември 2023 г. населението на страната ни е 6 445 481 души, което представлява 1,4% от това на ЕС