0
Ве ещата новина от вчера е по страниците на вестниците днес - петима данъчни болни от страх заради бял прах, както обявява "Монитор". Може да се прочете и защо финансовият министър Милен Велчев оттегли кандидатурата си за шеф на МВФ. В "Труд" е публикувано и мнението на Николай Стоянов, според когото България е спечелила както от кандидатирането, така и от оттеглянето на кандидатурата на Велчев за поста.

Експрезидентът Петър Стоянов е бил избран за член на ръководството на престижната Трилатерална комисия, съобщава "24 часа". Основаната от Рокфелер неправителствена организация е известна като световно правителство в сянка заради огромното влияние, което членовете й имат върху световната икономика и политика. Комисията е от 325 души, изпълнителния комитет - от 20 души, а Петър Стоянов е единственият българин там, пояснява още изданието.

В същото време столичният кмет Стефан Софиянски сондирал нов кабинет - информацията е от електронното издание "Медиапул", разпространена от пресата ни днес. Задължително трябва да работим с НДСВ за дясна коалиция при следващите избори, настоява Софиянски, отново в "24 часа". Вестникът посочва и възможните играчи вдясно: Симеон Сакскобургготски, Милен Велчев, Лидия Шулева, Стефан Софиянски, Соломон Паси, Бойко Борисов.

"Софиянски договаря десен кабинет в САЩ" е едно от водещите заглавия и на "Сега". Лидерът на свободните демократи Стефан Софиянски се похвали от Америка, че е поискал и получил подкрепата на Републиканската партия на президента Буш за изграждането на дясна коалиция у нас, в която да влиза НДСВ и която да поеме властта след парламентарните избори, пише изданието.

Ляво, дясно, център и обратно - това е заглавието на анализ в "Пари" по темата за разговора на десните за обединение, започнал още преди редовните парламентарни избори. Основната теза е политическа - да спрем БСП от похода й към властта, пише Лъчезар Бакърджиев. Единствено НДСВ и ДПС имат отворена вратичка освен към дясното и към лявото политическо пространство за следизборни коалиции, но без общ икономически модел десните партии не могат да изградят собствен политически проект, който да живее по-дълго от няколко месеца, смята авторът.

И за това как се живее в България пише пресата днес. Половин милион живеят със 121 лв. месечно, всеки трети пък преживява с пенсия или заплата до 100 лева - данните са на КНСБ. По същите данни месечната издръжка на човек от 4-членно семейство е 320 лв. Но едва 9,2% печелят повече от 250 лв. на месец.

И още за лекарствата в болниците: препаратът сърфактант, жизненоважен за недоносените, е купен - темата е на страниците на "Труд" вече трети ден. В това време обаче болните от рак остават без лекарства заради обжалване на процедурата по доставката на медикаментите. Търгът е приключил преди два дни, но не се знае докога ще продължи делото.

От няколко дни министърът на културата Божидар Абрашев отново е в центъра на внимание на печатните медии. Причината довчера беше спора за помещението на вестник "Култура", което министърът практически отнема от редакцията чрез наложения по-висок наем. Днес обаче културният министър е на първа страница на "Труд" по друга причина: Хотел-галерия мъдрил Абрашев - с това заглавие изданието открива броя си. Галерията за чуждестранно изкуство трябвало да бъде превърната в хотел-базар, сауни и басейни да съжителстват с живописни шедьоври - за това е алармирал Светлин Русев, научаваме от "Труд". Божидар Абрашев вече се бил договорил за проекта с турската фирма MG, а Светлин Русев чул за идеята лично от зам.-министърката Бисера Йосифова, дава подробности "Новинар".

Културният Абрашев мислел за турски хамам в галерия - това е заглавието на "24 часа", а отговорът на проф. Абрашев, публикуван във вестника, е: Ние сме министерство на културата, а не на хотелиерството. Това всъщност бил отговорът, който министърът дал преди година и половина на турска фирма, чието име не помни и която предложила три варианта за петзвездни хотели в центъра на София.

А сега и за матурите: след IV, VIII и XII клас от 2006 г., както знаем от пресата вчера. Родители сърдити на просветното ведомство, защото непрекъснато манипулира обществото за сметка на децата ни ("Труд"). Там намираме и няколко въпроса, които майка на ученик задава:

Образованието до VIII клас е задължително, но какво могат да правят ученици, които са го завършили и не са продължили нагоре? Какви умения имат завършилите XII клас? Защо се сменят само министрите, а експертите, които са автори на недомислени проекти, остават? Защо с моите данъци държавата си прави експерименти с детето ми?

Матурата - врата към Третия свят, е озаглавено мнението на Валери Найденов в "24 часа". Великата идея да се подлагат на матури 10-годишни деца е плод на всеобщия недъг на българското училище - то не може да изпитва, пише авторът, който твърди, че без нов Иречек не може да има образователна реформа.

И още от "24 часа": политологът Евгений Дайнов пише на 80 депутати писмо предупреждение по повод законопроекта за забрана на еднократната доза наркотик. Екстремистките закони разграждат демокрацията, развращават обществото, тласкат го към озлобление и окуражават бандитите, пише там. Според Дайнов законопроектът - или "поправката "Севлиевски", както още е известно предложението - съдържа логиката на фашизма, по силата на която се отнемат човешки права.

Евгений Дайнов напомня, че проектът предвижда вместо да бъдат лекувани, зависимите да бъдат вкарвани в затвора с присъди, по-дълги от наказанията на убийците. Определени хора винаги ще пушат марихуана, без да са престъпници, пише още в писмото си Дайнов.

Няколко страници по-нататък в днешния "24 часа" намираме и отговора на Мирослав Севлиевски: няма да легализираме наркотиците, как ще бъдат различавани дилърите от зависимите е от компетенцията на съда и всеки ще получава справедлив процес, какъвто има у нас.

Ирак: "За разлика от войните, които според гледната точка наричаме справедливи или не и които все някога приключват, та дори и да започнат след време отново, тероризмът представлява поредица от еднократни, пространствено и времево неподредени непредвидими актове на съзнателна деструкция, осъществени с безмилостна жестокост над очевидно невинни групи от хора, предизвикващи, освен преките поражения и широкомащабни социалнопсихически шокове. Крайните цели на тероризма са непостижими най-вече поради екстремизма на исканията, а средствата са абсолютно неприемливи за нормално чувстващи и мислещи хора, което в края на краищата прави терора колкото ирационален, толкова и неефикасен за упражняващите го" - така започва анализът на "Дневник" днес, автор е Станислав Ставрев.

Пак там четем и за намерението на четирима депутати от левицата да поискат парламентът да реши България да се изтегли от Ирак - идея, предизвикала тричасово извънредно заседание на групата на социалистите. Лидерът Сергей Станишев и повечето червени политици били притеснени, че акцията на антинатовски настроените им колеги разваля образа на политическата сила.

"И поляците ще напуснат Ирак?", пита "24 часа"; под формата на въпрос е и заглавието в Новинар. Полският премиер Милер е казал, че възможното напускане няма да е внезапно и ще е договорено с Вашингтон.

Материалите по темата в българската преса са обобщение на новините и коментарите от чуждестранните медии и агенциите, както и статиите за освобождаването на "ядрения Вануну". "На всички, които ме наричат предател, аз казвам: "Горд съм и съм щастлив от стореното. Аз съм символ на свободата", цитира "Дневник" думите на Вануну, който е казал още, че би искал да се засели в САЩ (в Минесота живеят осиновителите му Ник и Мери Еолоф) и да се занимава с история.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Русия обяви, че е превзела още две украински села

Свят Преди 53 минути

През последните месеци Киев изпитва сериозни затруднения да удържи фронтовата линия

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Димитър Главчев: Очаквайте честни и прозрачни избори

България Преди 2 часа

"Ако имаше сигнали за купуване на гласове, щяхте да видите и наши действия", коментира той

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

НАТО се намесва във войната в Украйна, ако Русия прекрачи тази линия?

Свят Преди 5 часа

Ясни са двете червени линии, при чието прекрачване Алиансът е готов за пряка военна намеса

а

Израел призова жителите на Рафах да се евакуират

Свят Преди 6 часа

Перспективата за израелската офанзива предизвика тревога от страна на световните лидери.

Снимката е илюстративна

Как за 4 часа две майки родиха 6 бебета

България Преди 6 часа

Четиримата родители, създали шест нови живота за ден, пожелават щастието си на всеки

Засилен трафик на връщане след почивните дни

Чака се засилен трафик при голямото завръщане след празниците

България Преди 6 часа

Най-натоварени ще бъдат маршрутите по магистралите, както и към граничните пунктове - най-вече от Гърция и Турция.

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

Свят Преди 6 часа

Гергьовден е огромен празник за много страни и култури по света

Военен парад за 6 май

С водосвет на бойните знамена и знамената-светини ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия

България Преди 7 часа

В тържествата ще участва и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев

Слънце

Слънчево време и високи температури на Гергьовден

България Преди 7 часа

От сряда дъждовете отново се завръщат

Тежко обвинение за Google: Унищожава доказателства

Тежко обвинение за Google: Унищожава доказателства

Технологии Преди 8 часа

Според американските власти това е било "нормална" практика за компанията

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 15 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 16 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Свят Преди 17 часа

Според Волошин в момента руските войски се опитват да изземат стратегическата инициатива

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 18 часа

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 20 часа

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Свят Преди 21 часа

През продължилата си близо 50 години актьорска кариера Хил участва в множество филми