0
м меон притеснен от падане на кабинета", "НДСВ провали Милен Велчев" - така "Монитор" и "24 часа" отчитат вчерашните политически трусове, разиграли се на фаталното 13-о число. А основания за известен фатализъм или лоши предчувствия във властта изглежда има, ако се съди по угриженото лице на премиера Сакскобургготски, което личи на фотографиите от летището, малко преди заминаването му за Братислава на срещата на ЦЕФТА. "Явно аз и групите в НДСВ говорим на различни езици", бил казал по телефона Симеон на един от депутатите "бунтари", твърди "Монитор". За да избегне колизията, отбелязва изданието, Сакскобургготски дори обмислял да превърне мнозинството в съюз с трима председатели с равен статут.

Репортер на "Труд" пък решава да е директен и направо пита премиера ще има ли "другарски съд" за Весела Драганова и Тошо Пейков след провалените гласувания в парламента. "Какъв съд?", недоумява Симеон Сакскобургготски, на когото тази формула от близкото соцминало изглежда му е убягнала по технически причини. "Другарски", настоява "Труд". На което Симеон след размисъл отговаря: "Това е много интересна формула. Благодаря ви."

Ала докато той мисли и обмисля формулата, вчера в парламента се разигра истински фарс, твърди "24 часа". Парламентът не гласува сделка по външния дълг поради липса на кворум. 45 царски депутати просто отсъствали, шефът на бюджетната комисия Иван Искров напразно ги търсел дори в тоалетните и молел случайно срещнати депутати от левицата да влязат в залата. Ала уви, от ОДС поискали да се провери кворума и заседанието пропаднало. "24 часа" пише, че се е заговорило за открит бойкот на правителството, финансовият министър Велчев в паника се оттеглил в кабинета на председателя на парламента Герджиков, понеже сделката била спешна. По-рано от правителството, припомня "24 часа", твърдяха, че след сделката България може да намали външния си дълг с 238 млн. долара.

Това си е истински цирк с външния ни дълг, коментира случилото се "Труд", като след това цитира бившия финансов министър Муравей Радев, който заявил в залата, че "мнозинството се разпада необратимо и това е поредната демонстрация на управленска немощ". А "Монитор" се впуска в сложна парламентарна аритметика и изчислява, че "след случайното събиране на случайни хора в случаен парламент, рахитичното по рождение НДСВ просто пропадало".

Ръководството е в паника, диктатът просто не действа, споделя пред "Монитор" Емил Кошлуков. И заявява, че "Стоян Ганев продължавал да е фигура в НДСВ, защото това не е партия, която затваря вратите за свои съмишленици". Ето защо, твърди "Монитор", след срещата на НАТО в Прага през ноември в мнозинството ще има разпад и структурни промени. В ОДС знаели това и вече от месец на "Раковски" 134 работела група от политолози и социолози, която анализирала кризата във властта.

А междувременно, паралелно на разпада във властта, днешната преса - с оглед на 15 септември - не пропуска да се спре и на новостите в образованието. Вече с 1 изпит за всички вузове, обявява "Новинар". От 2003 г. се предвиждало и общо класиране за всички университети. След което, подчертава изданието, ще бъде определена квота за студентите, получили право на държавна поръчка. Всеки от тях ще получи ваучер, който да доказва, че държавата е обезпечила следването му и с него той ще може да се запише във всички държавни университети. А колкото до университетите, които не съберат достатъчно студенти, отбелязва "Новинар", те щели направо да се закриват.

"24 часа" от своя страна съзира друго образователно нововъведение. И то било в това, че учебната 2002-2003 г. щяла да е годината на първолаци с мустаци. "Тази година реформата успя, отбелязва с ирония изданието: учениците ще са повече от отпечатаните буквари. Не достигат читанките например в Русе, оплакали се от регионалния инспекторат. Причината била, че имало неописуем наплив от първолаци роми. Така например 15-годишният Милко Симеонов от варненското село Синдел тръгвал в първи клас. Ако той не се запише, майка му просто ще загуби правото си на социални помощи. Директорите на училища обаче все пак мислели как да отделят изкласилите първолаци от най-малките. Големите няма да пречат на малките, убедена е и шефката на столичния инспекторат Цветанка Звездова, която призовава всички родители да бъдат по-толерантни към всички видове различия.

"Труд" от първа страница съобщава за промени в закона - до 1 г. затвор и 2000 лв. глоба рискува този, който продава алкохол на ученици.

Това добре, отбелязва "Новинар". Но недоумява от друго - защо децата от училищата в Габровско, Пловдивско и Видинско, в които текат ремонти, вместо в клас ще трябва да събират в първите учебни дни шипки или вторични суровини, както са съобщили от синдиката на учителите към "Подкрепа". Тези, които помнят годините на социализма, знаят, че брането на шипки не е от най-приятните занимания, коментира "Новинар". И се пита: какво са виновни децата, та да им измислян наказания? И не е ли по-добре виновните за закъснелите ремонти сами да запретнат ръкави и да тръгнат из драките?

Явно такива ще са новите "Радини вълнения" в родното училище, предполага "24 часа" и разпуска фантазия на сатиричните си страници "24 хъша" под заглавие "Радини уволнения". В нея на препитване министърът на образованието Атанасов влиза в ролята на Бойчо Огнянов и препитва момиченцето Райна по темата "Кой изнамери интернетската азбука?". Въпросът, четем в "24 часа", явно би позатруднил всяко днешно българско детенце. Затова министърът допълва с благ глас: "Нашето окей и кенсъл, Райно, кой го написа?". И тогава, пише "24 часа", детският поглед светва като холограмен стикер и тя безмълвно посочва към "Бил Гейтса, който благосклонно я гледа от едно Пи Си с лицензиран софтуер". Вариации на тема Вазов в интернет епохата на българското образование.

Впрочем, забраняват порното, обявява днес "Дума" от първа страница. И уточнява, че проектозакон забранява всякакви порнотворби със санкции до 1 година лишаване от свобода и глоба да 3000 лв. Хакерството също щяло да се наказва със затвор и солени глоби.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради песен на Тейлър Суифт

Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради песен на Тейлър Суифт

Любопитно Преди 3 минути

43-годишната Кардашиян все още не е коментирала ефекта на песента върху социалните ѝ медии

коклюш

Първи случай на коклюш във Велико Търново

България Преди 7 минути

Диагностициран с болестта е 17-годишен младеж

Порой и ужасяващи бури в Китай

ООН: Азия е най-пострадалият регион от климатичните промени

Свят Преди 29 минути

Основната причина за жертвите и икономическите загуби са наводненията и бурите

<p>Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми</p>

"Вероятно просто ще умра тук": Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми

Свят Преди 35 минути

Беларус започна жестоки репресии срещу опозицията, след като в цялата страна избухнаха масови протести след изборите през август 2020 г.

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

България Преди 45 минути

Радев издаде указ и назначи служебния министър-председател Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи

<p>Автошествие в защита на комплекса &quot;Марица изток&quot;</p>

Миньори и енергетици с протест в защита на комплекса "Марица изток"

България Преди 53 минути

Сборният пункт е на площад "Александър Батенберг"

<p>Революционно - туристите вече ще влизат във Венеция с билети</p>

За първи път в историята - туристите вече ще влизат във Венеция с билети

Свят Преди 55 минути

Целта е да се намали натиска върху италианския град, който се задъхва под тежестта на масовия туризъм

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 1 час

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев

Еминем празнува 16 години трезвеност

Еминем празнува 16 години трезвеност

Любопитно Преди 1 час

Почти фаталното предозиране с наркотици през 2007 г. е било сигнал за събуждане, който го е мотивирал да изтрезнее

104-годишна жена е връзвана в болница във Видин твърдят нейните близки

104-годишна жена е връзвана в болница във Видин твърдят нейните близки

България Преди 1 час

Заместник-директорът на лечебното заведение обясни, че пациентката на моменти, по време на лечението, е била психомоторно възбудена

<p>Великобритания обявява&nbsp;онлайн мрежа&nbsp;за терористична организация</p>

Великобритания обявява "Терорграм колектива" за терористична организация

Свят Преди 1 час

Министърът обяви, че това ще е първата онлайн мрежа, която ще бъде обявена за терористична организация

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Любопитно Преди 1 час

27-годишният актьор се превъплъти в образа на супергероя на Marvel в три филма досега

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Свят Преди 2 часа

В северното подножие на Везувий е открита част от сграда, която според тях е била използвана от първия император на Рим

<p>Кошмарна катастрофа: Шофьор се вряза в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)</p>

Кошмарна катастрофа: Шофьор се вряза в багер на Околовръстното в София

България Преди 2 часа

По сведения на други водачи, станали свидетели на инцидента, колата е профучала с изключително висока скорост

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

България Преди 2 часа

Момченцето, което е на година и 11 месеца е със средна телесна повреда