0
к кет със здравето, НДСВ дава на свой човек и здравната каса". Така "Новинар" и "Демокрация" извеждат здравните теми на деня. "3 млн. българи ще трябва да дадат по 2 лв., иначе остават без безплатни лекарства", негодува "Новинар". И се пита откъде накъде хората ще трябва сами да си купуват рецептурните книжки за скъпите лекарства, а в същото време ще се покриват без книжки медикаментите за бронхит, пневмония и ангина. Защо все ние да плащаме, за да няма фалшиви рецепти, пита "Новинар". След което недоумява: кой ще повярва, че 8-странички във формат на школска тетрадка на книжката могат да струват 2 лв. "Демокрация" пък улавя предстоящи промени в закона за здравната каса. Целта била той да не се избира с конкурс, както беше досега, а да се назначава от парламента, тоест от управляващото мнозинство. Предвиждала се и специална поправка депутат да не може да оглавява български лекарски съюз, което пък била поправка анти-д-р Димитър Игнатов.

За таен регистър за доходите пък е узнал "24 часа". Това обмисляло социалното министерство като целта била да се съберат на едно трудовите договори на българите. Притесненията на социалните експерти били, че около 1 млн. българи работят без договори. И като контрапункт на това - икономиката в цъфтеж, твърди "Труд". Но за да е ясен източникът излиза на първа страница със снимка на вицепремиера Николай Василев и допълва, че данните са от неговия отчет. Според вицепремиера индустрията дърпа бързо напред, безработицата намалява, а доходите се увеличават. По данни на статистиката растежът на индустрията за 2001 г. бил 8,4%, а безработните през февруари намалели с 30 000 души.

"На колене пред мащеха България" - така отбелязва обаче в коментарната си колонка "Труд". В България все по рядко се чува детски смях. През 2000 г. родените деца били с 41 000 по-малко от сънародниците ни, пренесли се в отвъдното. Ала как да искаме от майките да отглеждат деца от безработни бащи, пита "Труд". И се сеща за политици, дошли с красивия лозунг "Хората са богатството на България".
А от вътрешните си страници "Труд" коментира и вече оповестеното решаване на социалните и икономическите ни проблеми с думите: "меракът е важен". С нисколихвените царски кредити дотук са получили работа 260 българи, зарадвала се е вчера вицепремиерката Шулева. Какво толкова, иронизира "Труд", остават някакви си 684 000 безработни, ама кой ти гледа.

А иначе пресата продължава да обсъжда договора за митниците на "Краун ейджънтс". "24 часа" цитира изявление на министъра на администрацията Калчев, че имало и други изчезнали стенограми от правителствени заседания, липсвала и тази за затварянето на АЕЦ "Козлодуй", но пък оповестената била автентична. "Стандарт" във водещата си публикация набеждава Иван Костов, че бил унищожил две стенограми от напрегнати заседания на своето правителство. "Труд" обаче е съсредоточен в настоящето и се чуди как скандалната стенограма все пълзи като охлюв по "Дондуков" и още не е стигнала до президента. И освен това Еврокомисията чакала да види договора с "Агентите".
"Монитор" пък отбелязва, че европейско разузнаване ни било натопило за срещата на Ал Кайда в София. Това станало ясно вчера от външния министър Паси на срещата в Букурещ. От свои източници пък "Дума" е узнала, че се готвим да дадем летища за специална натовска атака срещу Ирак.

Не липсват, разбира се, и битовите скандали. От "Демокрация" научаваме, че е уволнен полицейски шеф в Русе, замесен в скандал с проститутки. "Труд" и "Новинар" отбелязват, че сегашният финансов министър Велчев е дал за проверка действия на предшественика си Муравей Радев.
А "Монитор" излиза с водеща публикация, че семейството на кмета Софиянски дължало суми за неплатен ток в размер на 1500 лв. Репортери на изданието явно цяла нощ са стояли пред дома в "Симеоново", защото описват как лампите светели, докато в дома няма никой. Сметката може да се натрупала заради ремонта, е заявил кметът вчера.
"Труд" пък продължава да недоумява как държавата се е разделила с имот като дома на българо-съветската дружба в София с лека ръка, защо той е бил отдаден така набързо на руското сдружение на Леонид Ходкевич и продаден на два пъти за по 800 000 долара. "Използват ме за параван", твърди областният управител на София Росен Владимиров, който е сключил сделката, но признава, че ако излязат още документи, сделката може и да бъде развалена.

След толкова бъркотии и неяснотии как да не повярваме на съвета на американската политоложка д-р Гленда Розентал, която в интервю за "Демокрация" упорито настоява да излезем от клишето на балканска държава.
А пред "24 часа" политологът Евгений Дайнов и социологът Кънчо Стойчев засичат мнение за това какво ни предстои оттук нататък. Според Дайнов царят трябвало да си стяга багажа и да си заминава веднага. Стойчев пък смята, че калният сценарий със стенограмата само бетонирал Симеон. Социологът смята, че с изгонването на Стоян Ганев царят е ударил джакпота и сега трябва да си потърси адекватни сътрудници. Евгений Дайнов обаче е повече от категоричен, че часовникът вече цъка и то за отпътуване. А когато управляващите не чуват това цъкане, тогава, уви, винаги идва ред на паветата.

А "Монитор" и "Стандарт" отново превръщат в герой на броя си министъра на културата Абрашев. "Монитор" му препоръчва да назначи официално съпругата си г-жа Люлина за властелин на стихиите и съкрати всички останали служители в министерството, щом вчера публично е заявил, че му е омръзнало тя да ръководи всички природни и психологически закони. А "Стандарт" е впечатлен не само от познанията му в музиката, но и в археологията. Защото отдавна експерти са опитвали да разгадаят произхода на открито сребърно съкровище у нас. Вчера обаче, без много да се замисля, министърът на културата го обявил пред официална делегация за иранско. Ето това е, твърди "Стандарт" да имаш министър, който наистина живее сред съкровища.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Влязоха и започнаха да стрелят по всички&quot;: Клането в Поклек&nbsp;</p>

Крясъци, паника и изстрели с автомат: Косово си спомня за клането в Поклек

Свят Преди 1 минута

Четвърт век след случилото се, болката се засилва от факта, че справедливостта е неуловима, разказват близки на жертвите

Ето кога ще изплащат пенсиите за май

Ето кога ще изплащат пенсиите за май

България Преди 3 минути

НС реши еднократната сума за великденската добавка да се изплаща на пенсионерите, на които пенсията е в размер до 526 лв.

ж

Заболяваме от коклюш 3-4 дни преди първите симптоми, имунитетът след него не е доживотен

България Преди 16 минути

Най-сигурните мерки срещу болестта са превенцията и имунизацията

<p>&quot;Беше като огнено шоу, всичко се случи толкова бързо&quot;</p>

Последиците от руския ракетен обстрел в най-голямата водноелектрическа централа в Украйна

Свят Преди 27 минути

Спирането на централата означава, че други електроцентрали трябва да работят по-усилено, за да запазят осветлението в Украйна

<p>Парламентарната група на ДПС с нов заместник-председател&nbsp;</p>

Ертен Анисова е новият заместник-председател на ДПС

България Преди 28 минути

Парламентарната група на ДПС има още трима заместник-председатели: Хамид Хамид, Халил Летифов и Йордан Цонев.

Да целунеш 10 мъже💋: Ан Хатауей описа свое "отвратително" прослушване

Да целунеш 10 мъже💋: Ан Хатауей описа свое "отвратително" прослушване

Любопитно Преди 43 минути

Хатауей не уточни за кой филм е било прослушването

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

България Преди 50 минути

Това заяви акад. Николай Денков от ПП-ДБ пред журналисти в парламента

<p>На 7 май приключва&nbsp;сагата с бащинството около жестокото убийство в София</p>

Велико Минков: При съвпадение на ДНК експертизата ще настоявам да отглеждам сина си

България Преди 1 час

ДНК експертизата е само стъпка в съдебния процес, заяви той

Две земетресения разлюляха остров Крит

Две земетресения разлюляха остров Крит

Свят Преди 1 час

Няма постъпили данни за пострадали или щети

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Свят Преди 1 час

Сенатът одобри помощен пакет на обща стойност 95 милиарда долара

<p>&quot;Тренд&quot;: Как щяха да гласуват българите, ако изборите бяха сега</p>

"Тренд“ за електоралните нагласи преди вота: ГЕРБ-СДС със значителна преднина пред ПП-ДБ

България Преди 1 час

Близо 7 на сто от българите декларират, че ще се възползват от опцията "Не подкрепям никого"

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

България Преди 1 час

Наказанието за подобно нарушение е затвор до 3 години и глоба до 1000 лв.

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

Свят Преди 2 часа

Палестинските служби за спешна помощ съобщиха, че са открили масов гроб с 283 тела в местността Насър

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

България Преди 2 часа

Пострадалата е в болница с множество травми

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Той е живял през III век, по времето на император Аврелиан (270-275 г.)

Силни експлозии разтърсиха Одеса

Силни експлозии разтърсиха Одеса

Свят Преди 2 часа

По предварителна информация има улучени обекти в града