0
Пи итическото бъдеще на Н.В. цар Симеон II, поредната полицейска издънка и управленската криза в БНР са "трите кита", върху които е стъпила понеделнишката тиражна преса.
За "Демокрация" водещата тема е предстоящото посещение на премиера Костов в САЩ, а за "Пари" - драстичното свиване на пазара за коли "втора ръка". Съботната среща на Н.В. с избрани главни редактори на столични и провинциални медии определено може да се нарече събитието на уикенда. "Пари" съобщава: "Царят направи анонс за участиен във властта" и цитира становището на Н.В., разпространено от неговата пресслужба чрез БТА и връчено на главните редактори по време на срещата. То е по повод решението на Конституционния съд, което отнема на цар Симеон II възможността да се яви като кандидат на предстоящите президентски избори. Пълният текст на това становище можете да намерите на 2-ра стр. във в. "Демокрация". За тези, които все още не са прочели или чули какво е мнението на Н.В. цар Симеон II по повод това съдебно решение, ще цитирам избрани пасажи от него. "Въпреки че лично аз нямам постоянен петгодишен престой в България, съмнявам се, че може да се намери друг човек, който да е бил по-съпричастен с проблемите на страната и на хората. В продължение на десетилетия съм бил не само добре информиран, но и грижите, които съм полагал за моите сънародници, са били част от ежедневието ми".
По-нататък се казва, че решението на КС лишава много наши сънародници, добре запознати със западното ноу-хау, от възможността да се включат в политическия живот на България в един критичен за нея момент. Независимо от всичко, царят категорично заявява, че алтернативата, която той представлява за промяна на политическото статукво в България, остава валидна и тези, които биха желали да гласуват за Симеон II ще получат тази възможност.

Коментарите, изпълнили вестникарските страници са почти на едни и същи политици и политолози. В "Демокрация" по темата четем мнения на Огнян Минчев, Ахмед Доган, Драгомир Драганов и Александър Джеров. Според политолога Минчев, намерението на царя да влезе като депутат в НС деградира достойнството му на монарх и го изправя пред необходимостта да се закълне в републиканската конституция от 1991 г. На противоположно мнение е Ахмед Доган. Според него, влизането на царя в реалната политика, би саздало възможности за формирането на центристка коалиция, която коренно ще промени съществуващото в момента статукво.
Коментарът на Атанас Свиленов под главата на вестника е озаглавен "Гняв и обич" и в него се подчертава фактът, че адресът на царския гняв би трябвало да е не КС, а доминираното от комунистите мнозинство във ВНС през 1991 г., създало конституционния текст, забраняващ на царя да се яви на избори като кандидат за президент. Комунистите са и тези, които са организирали преди повече от 50 години референдума, превърнал го в изгнаник. Затова Н.В. би трябвало да подкрепи онези политически сили, които сега работят за връщането на България в Европа, а не да се конфронтира с тях.

Три "царски" страници е отпечатал в. "24 часа". В анализа на вестника се прогнозират различни варианти за създаване на "царска коалиция", в които се споменават имената на ВМРО, "Гергьовден", ГПБ на Богомил Бонев, ДПС. От краткото интервю с Н.В. разбираме само, че ще пътува за Саудитска Арабия, сменяйки куфарите си в Мадрид.

На 10-та стр. са публикувани мненията на депутата Венцеслав Димитров и политолога Огнян Минчев. Впрочем, мнението на политолога е препечетка от електронния вестник "Медиапул" и го има и в "Труд". Есенцията на това мнение се съдържа в заглавието "Симеон II по пътя на Цар Киро". Според Минчев, намерението на царя да влезе в реалната политика го лишава от ореола му на монарх, обединител на нацията и го легитимира като политик, готов да влезе и през задния вход в парламента. Това го принизявало до равнището на всекидневната политика и не му правело чест.
Венцеслав Димитров остро критикува решението на КС, което заради политическата поръчка да се отреже пътя на Симеон II към президентството, е лишило един милион българи от възможността да се включат активно в политическия живот на страната ни и е направо обидно.

"Новинар" направо обявява, че "Симеон II обединител управлява България до 2005 г.", като не е пропусната благодарността на монарха към редакцията на вестника, който реагирал на решението на КС със заглавие "Царият си остава цар". В анализа се проследяват възможностите за формиране на центристка коалиция под патронажа на Н.В., като финалният извод е, че "царят може да си остане цар, ако е само патрон на съюза "Симеон II Обединител". Впрочем, за съществуването на този съюз все още няма точни сведения. Единственият намек за неговото създаване е направил депутатът Драгомир Драганов и това е източникът на информация за всички днешни вестници.

Другата тема от първите страници - "Пият полицай застреля човек", идва от поредния нелеп инцидент, този път - в гр. Шипка. 30-годишен катаджия от Сливен отишъл в родния си град да празнува Трифон Зарезан и станал свидетел на бой над свой приятел. Отишъл в къщи, взел си пистолета и прострелял побойника със стоппатрон в корема. Пострадалият, за който се твърди, че бил свързан с престъпни групи в града, починал в Казанлъшката болница.
Коментарът на "Новинар" по темата засава риторичния въпрос, какъв ли ще е смисълът от утрешния парламентарен дебат за престъпността, когато отново сме изправени пред смъртта, причинена от полицейско оръжие.

По директорската сага в БНР писмени упражнения са направили почти всички вестници. "Труд" припомня историята на директорските назначения в националната медиа, "24 часа" отпечатва интервю със Светлана Божилова, която обявява НСРТ за военизирана структура, "Новинар" е отделил цяла страница за портрета на Иван Бориславов, окачествен като новия активен борец, а в "Демокрация" можем да прочетем анализа на Любен Лачански, озаглавен "Ефирната симулативност", според който акцията на журналистите е поредната "партийна задача" за повече безконтролност и подмяна на действителните стойности.

За финал ви предлагам и добрата новина - операта "Исус Христос Суперстар" ще оживее на българска сцена. Това четем на 16-та стр. в "Труд", където е обявен фактът, че софийската оперета е сключила най-после договор с Ендрю Лойд Уебър за поставяне на шоуто.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В Косово: Трябва да бъдем готови за война

В Косово: Трябва да бъдем готови за война

Свят Преди 1 час

Бислими посочи т. нар. Руски хуманитарен център

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 4 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 4 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 4 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 5 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 5 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 5 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 5 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 6 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 6 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 6 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 6 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 6 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 6 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души