0
ш шите в Либия инквизирани да приемат исляма", разкрива "Труд" от първата си страница. Върху задържаните български медици бил оказван натиск да сменят християнската си религия. Изданието пише, че българите "били инквизирани жестоко". На мъчения не бил подлаган единствено д-р Здравко Георгиев. Той обаче бил най-зле здравословно. "Демокрация" тръби в редакционния си коментар: "Тревога". "Изтезанията над арестанти в Либия за съжаление не са нарушение на закона, а наопаки, негово изпълнение. Затова последните разкрития от Триполи за неколкомесечните жестокости над нашите ни изпълват само с тервога, но трудно могат да намерят противодействие", безпокои се "Демокрация". Междувременно либийската държава прекрати полетите на авиокомпания "Балкан" до Триполи. Премиерът Костов, цитиран от "Труд", заявява, че не вижда никаква връзка с процеса срещу българските медици. Дали това е опасност за българо-либийските отношения? Президентът смята, че "оттук нататък политиката ни трябва да бъде много дозирана и в крайна сметка да не се стига до такава крайност". "Медиците без наш адвокат в Либия", алармира "24 часа" също от първата си страница. Либийските власти забранили обвиняемите да подпишат пълномощните на адвокат Шейтанов. По този начин те обезмислят признаването му за официален защитник. "Медиците в Либия - изкупителни жертви на несправедлив процес?, включва се "Новинар". Българските медици могат да се превърнат в такива, ако не се даде възможност на защитата да докаже невинноста им - с всички доказателства, експертизи и аргументи, доказващи деянията им. България няма да се съгласи с юридически неиздържани и медицински необосновани присъди. Това са думи на зам.-министъра на външното министерство. "Новинар" публикува и интервю с Осман Бизанти, в което на въпроса дали ще поиска ново отлагане на процеса, той сдържано обавява: "Ние ще поискаме, но съдът ще трябва да реши дали да уважи това искане. Отлагането може да е с три, четири или пет седмици". Прогнозите? "Мога да предвидя процес, който става в бяла страна, либийците са нещо много по-различно. Това заявява правосъдният министър Теодосий Симеонов от страниците на "24 часа" .Според него ситуацията около процеса не е такава, че да може да бъде управлявана от българската държава". "Обективен и прозрачен процес - това очакваме всички от либийската Темида, надява се "Демокрация". ..Всички данни засега говорят, че медицинските експертизи и останалите доказателства ще могат да оборят обвинението".

А иначе вчера президентът представи пред парламента аргументите си за 9-месечна казарма за висшистите. Освен мотивите на военните експерти, Петър Стоянов изложи и морални съображения за наложеното вето. Откриваме ги в "Демокрация": "Не бива да спестяваме на висшистите, които с снование считаме за елита на нацията, част от задълженията на останалите граждани. Националният елит не се създава с дипломи, а с формирането на висок морал и мъжки характер и затова този елит не може да има по-малко отговорности и задължения от останалите граждани, а напротив, повече". На това "Дума" реагира така: "Президентското вето като есе за елита". "Президентът Петър Стоянов прилежно и послушно прочете вчера в парламента едно приготвено от някой друг есе, с което раздели младежта на елит и неелит. Главният ефект от пледоарията за връщане на поправките във военния закон бе убеждаването на депутатите, че правилно са гласували казармата да бъде 6 месеца за висшистите и 9 месеца за вички останали, коментира изданието". "Дума" смята, че проблемът е измислен и упреква президента и съветниците му в липса на логика. И се обосновава: "Стоянов знае, че във всеки войнишки набор висшистите не надхвърлят 10-12 на сто. Върховният обаче не знае, че според военната наука подразделението е боеспособно и боеготово при 70 на сто попълване с личен състав и 100 на сто с техника и оръжия. Как тогава 10 процента оказват решаващо влияние върху боеспособността и опасно я застрашават?", пита реторично "Дума". "Труд" вижда във ветото два момента: професонален и политически. Спираме се на втория: "На пръв поглед ветото е лишено от бъдеще. Едва ли парламентарното мнозинство ще склони да се дели на премиерско и пропрезидентско по един толкова несъществен за депутатите въпрос. По-скоро ветото няма да промени нещата и професионалистите в армията ще изнемогват, за да удовлетворят депутатските прищевки в ущърб на националната ни сигурност. По-важното е, че президентът възприе единствено отговорната позиция. Въпреки че подобна постъпка ще наруши политическия му комфорт. С обявеното решение Стоянов показва, че умее да поставя в йерархическа последователност приоритетите си и осъзнава върховенството на отговорностите си по отношение на националта сигурност", заключава "Труд".

Днешната преса се спира и на смъртта на Петър Младенов - първият президент след 10 ноември. Президентът Петър Стоянов разпореди бившият държавен глава да бъде погребан с държавни почести. "Правилно постъпи президентът Стоянов, че се съгласи Петър Младенов да бъде погребан с държавни почести, коментира "24 часа". Това е белег на нарастващо цивилизоване на политическата класа. Защото поругаването на мъртвия враг, хорото върху гроба на неприятеля са все дивашки ритуали. Преди две години смъртта на Живков бе използвана за насъскване на избирателите. Сините не дадоха Живков да бъде честван като бивш държавен глава, а червените организираха позорен митинг, на който оратори бяха странни птици като Румен Воденичаров", спомня си изданието. "Новинар" публикува прозрения на първия президент: "България изостана от другите бивши социалистически страни, защото нямахме своята "Солидарност" като Полша, нямахме 1968 г. на Прага, нито Хавел, липсват ни събитията в Унгария от 1956 г. Освен това нямаме чувството за отговорност, ред и дисциплина". И още: "След 10-15 години България ще има водещо място между малките и средни държави в Европа", казва човекът, който "никога не е бил в междучасие" по въпросите на политиката.

"Не посягайте на Ботев - посягате на България!", припомна ни "Дума" за днешния ден - 2 юни, смъртта на поета. "Голяма част от печата къде случайно, къде нарочно проявява срамно политическо безхаберие към Ботев, укорява "Дума". Хвалбите отиват ту към Петър Стоянов, ту към Богомил Бонев, ту към Иван Костов и други властници. ..Време е нашите ръководни дейци, политиците, депутатите, както и някои журналисти да се откажат от сляпото подражание и послушание на Европа. Време е да се преосмислят и да се поучат от примера на историята ни, посочен от Ботев: Както с приемането на византийската култура ние се оказахме маймуни и достигнахме да бъдем робове на азиатските варвари, така и със сляпото подражание на Европа ние ще достигнем да бъдем робове на сами себе си". "Труд" публикува вместо редакционен коментар стихотворението на Христо Ботев "В механата".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 4 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 6 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 8 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 9 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 10 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 10 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 10 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 11 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 11 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 11 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 12 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 12 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 13 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 13 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 14 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите