0
Бб би. Тази дума обединява първите страници на днешния печат. Три бомби избухнаха вчера призори в Кърджали. В интервал от 40 минути са взривени лека кола, павилион и ресторант. "24 часа" прави разследване и отсича: "причината за бомбата в павилиона е конкуренция". Той бил притежание на една от преуспелите кърджалийски фирми. Будката вече била палена и били чупени стъклата й. Според бивши спецченгета две от взривяванията са за отклоняване на разследването, а обектът е именно павилионът. Другата версия твърди, че наказателната група е взела повече поръчки и просто ги е изпълнила наведнъж. "Демокрация" смята, че обектът е бил ресторанта, притежание на италианец, "който имал проблеми със законите и с партньорите си". Изданието коментира: "И това само ден след изявлението на вътрешния министър, че положението е под контрол. И за да не си мислим, че трите бомби отразяват нечий интерес (чий ли?) за дискредитиране на вътрешния министър и МВР, местната полиция е длъжна да залови атентаторите веднага! Иначе подозрението е нещо опасно - не по-малко опасно от бомбите, ще витае във въздуха". "24 часа" анализира: "Серията взривове може да значи поне три неща. Първо, че крими-контингентът е почнал да губи респект към полицията, ако изобщо някога е бил "респектиран". ..Второ, че чезне вярата към съдебната власт може да уреди някакви неуредени сметки. Затова те разчистват по законите на улицата. Трето, че групировките, на които уж бе пречупен гръбнакът, още мърдат и даже надигат глава".

За "Златен дъжд с часовников механизъм" пише "Труд". "В мъглата на пролетната умора проби слънчев лъч. От различни краища на света потичат пари. От МВФ, ..от Пакта за стабилност, ..от американски и европейски банки. А народът не се радва и не се радва. ..За тежкото национално черногледство е виновен здравият разум. Златният дъжд от пари се състои основно от заеми, които един ден ще трябва да се връщат. А българите на средна възраст ясно помнят болното благоденствие на 80-те години, социалистическият живот на вересия и колко страшно е един ден да се събудиш при неработеща икономика и цяла планина от външни задължения". Тази мисъл продължава "24 часа" в анализа: "За нуждите на баба Цеца и баба Меца". Тук изданието визира автотунела, който ще се строи за "опазване рахата на мечките", като в същото време няма пари да се изплатят пенсиите на пенсионерите. Всекидневникът обяснява защо не бива да се харчат парите "за глупости". "Сметката е такава: дават ни например 50 млн. евро безвъзмездни помощи, искат от нас да вложим 50 млн. евро в някой европрисъединителен проект. Целта на проекта е да ни снабди с евро-ноухау, т.е. да поканим европейци консултанти и да им платим, за да ни разкажат какви изисквания трябва да изпълним. От общи 100 млн. евро в проекта 80 млн. отиват право в джобчетата на евроконсултантите, а другите 20 млн. - за заплащане на местните разходи по обучението". Изход предлага "Труд": "Преди да се вземат нови пари, трябва да се накажат онези, които лошо са похарчили старите".

Отзвук от приемането на първо четене на "Закона за обявяване на незаконността на комунистическия режим в България" на Георги Панев четем на страниците на "Дума" и "Новинар". В коментара си "Неуместни истини" "Дума" се спира на думите на президента: "Всичко казано в този законопроект за човеконенавистническата теория на комунизма е вярно, друг е въпросът доколко един такъв закон е уместен". "Първо, прави ли той разлика между теория и практика?, пита изданието. Защото и най-върлите антикомунисти ругаят не теорията, а практиката на комунизма в отделни страни... Второ, когато нещо е вярно, то не може да бъде неуместно. Няма неуместна истина. Че нелицеприятните, човеконенавистнически факти не започват от 1944 г. По логиката на заклеймяване на цели периоди от миналото би трябвало да попаднат и годините от 1923-та до 1944-а, ..участитето на България в Тристранния пакт". "Новинар" се включва, като смята, че "станахме за смях на целия свят. От вниманието и хвалбите на Евронюз и други канали и издания се разбра, че малоумните и б-а-а-а-вно развиващите се аборигени в България към 11 години след промяната в световен мащаб и 3 години след като си подпалиха парламента, все пак най-сетне са проумели същността на комунизма. Малко по-информираните чужди коментатори не пропуснаха да отбележат, че е препоръчително да се съсредоточим върху настоящето, което описаха като "драматично с галопираща икономическа криза, с мизерни заплати и пенсии, с корупция по най-високите етажи на държавата и с контрабанда".

План "Подкова", с който Белград възнамерява да прочисти Косово от албанското й население, е във фокуса на "Демокрация". Изданието цитира лондонският "Сънди таймс", според който "планът е бил изфaбрикуван на основата на съдържащи най-обща информация доклади на българското разузнаване". Германският "Ди вохе" твърди, че анализът на българските спецслужби говорел за това как югоармията може да ликвидира албанските партизани и доколко сърбите са готови да водят война с Косово. Германският министър на отбраната Рудолф Шарпинг е кръстил информацията "план" и дори е автор на името му. От НАТО обаче отказват да назоват първоизточника на информацията за "Подкова". Българският външен министър е убедена, че случаят "Подкова" няма да навреди на добрите ни отношения с Германия, а напротив.

А днес се решава съдбата на арестуваните в Либия български медици. "Демокрация" и "Труд" за пореден път припомнят как се развиваха събитията там. Може би най-точни са думите на една българска лекарка, работила пет години в Либия и познаваща добре тази страна. Цитира я "Труд": "Остава само да вярваме, че справедливостта и истината няма да бъдат забравени".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Аварийна пързалка на Boeing се откъсна по време на полет в САЩ

Аварийна пързалка на Boeing се откъсна по време на полет в САЩ

Свят Преди 3 минути

След като прекарва само 33 минути във въздуха, самолетът каца на международното летище "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк

"Множество куршуми в мозъка и сърцето": Труп на делфин намериха край Луизиана

"Множество куршуми в мозъка и сърцето": Труп на делфин намериха край Луизиана

Свят Преди 13 минути

Тормозът, нараняването, убиването или храненето на диви делфини е забранено в САЩ

<p>&quot;Летящи таксита&quot;: Париж обяви мащабни планове за трафика на града</p>

Ще се возим ли на въздушни таксита след два месеца в Париж?

Технологии Преди 55 минути

И дали прословутото Velocity ще дебютира на Олимпиадата през юли

Древна ДНК разкрива мистериозна империя

Древна ДНК разкрива мистериозна империя

Любопитно Преди 57 минути

От едно парченце кост учените могат да извлекат удивителна информация за миналото

Ева Лонгория и съпругът ѝ се местят в Испания

Ева Лонгория и съпругът ѝ се местят в Испания

Любопитно Преди 57 минути

Преместването не е за постоянно

Главчев: Oсновно наше задължение е изборите да бъдат честни

Главчев: Oсновно наше задължение е изборите да бъдат честни

България Преди 58 минути

Важно е да върнем доверието на гражданите в машинното гласуване, заяви служебният премиер

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Любопитно Преди 1 час

Мони Бонбони взе участие в специалния Food Quiz и нека разберем колко добре познава феновете на предаването

Виена

Докъде пътуват българите за Великден и майските празници?

България Преди 1 час

Топ 7 предпочитани дестинации от българите дестинации за празниците

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Свят Преди 1 час

Епицентърът му бил на дълбочина 14 км, на 62 км североизточно от Ираклио

Холера

Масово заразяване с холера на френски остров

Свят Преди 1 час

Идва ли още по-сериозен апокалипсис със здравната обстановка в Европа?

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Свят Преди 1 час

Недоволството им е срещу промените в условията на труд

<p>&quot;Това&nbsp;е национална криза&quot;</p>

Австралийският премиер: Домашното насилие е национална криза

Свят Преди 2 часа

Хиляди протестираха из цяла Австралия, за да привлекат вниманието към смъртта на 27 жени от началото на годината в страната

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 2 часа

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата