0
н нзинът поскъпва", лаконично отбелязва днес "Труд" още в заглавието си. А сякаш, за да съхрани надеждата "24 часа" излиза пък със заглавие - контра-въпрос - "Иде ли по-евтино парно без ДДС?" Само че докато едното е констатация, другото е хипотеза.
Затова нека започнем с фактите. "Литър бензин А-91 поскъпва с 5 ст." пише "Труд", което от вчера било видно по бензиностанциите на "Шел" и "Петрол". Причината била поскъпването на суровия петрол на международните пазари до 30 долара за барел, както и скокът на долара - така от "Лукойл-Нефтохим" обяснили покачването, което пък кара изданието в коментар, озаглавен "има ли гориво в самолета", да се пита как така стана, че благата вест идва все на празник. И защо преди това от "Нефтохим" пошепваха, че цените нямало да се вдигат, а ето че увеличението дойде със зарята за Освобождението, рафинерията излезе в 45 дневен ремонт, а всички ще трябва да караме на нейните запаси. Оказа се, коментира "Труд" че и сериозният руски инвеститор действа по класиката в жанра, написана от монополисти като Нек, БТК и ВиК. Защото да мислиш в България за потребителя не е нито модно, нито изгодно.

А сега нека се върнем към хипотетично добрата новина за парното. Агенцията по енергетика, твърди във водеща публикация "24 часа" усилено се питала как да намали цените на парното. Премиерът Костов поискал от шефа й Иван Шиляшки да преразгледа всички ресурси. Напълно обяснимо, отбелязва изданието, като се имат предвид драстичните сметки за отопление от януари. И възможностите били две - едната да отпадне ДДС за парното, а другата да се договори по-евтин газ зе тецовете. Защото експерти твърдят, че "Газпром" купува от Грузия газ за 50 долара за 1000 кубика, а го препродава на България за сто долара.

Надежда за разбирателство обаче винаги има. Както впрочем показва и вчерашната балканска среща на външните министри, която естествено е в центъра на вниманието. "България събра Гърция и Турция", отбелязва "Демокрация" и пояснява, че срещата е безпрецедентна за трите държави. Защо ли? По думите на външния ни министър, четем в синия вестник, срещата била опит и голямата политика да се преведе на езика на хората. А в."Пари" отбелязва събитието, определяки го така - че "Надежда за Балканите полетя на хеликоптер". Така или иначе, в Антовата къща в Пловдив, в съседство с прочутата къща на Ламартин, тримата балкански външни министри - Надежда Михайлова, Георгиус Папандреу и Исмаил Джем в официално кюмюнике са обявили, че искат да покажат какви отношения може да има между балкански държави, две от които са член на НАТО, а третата е сериозен кандидат за пакта. Трансграничната престъпност и ситуацията в Косово са били другите теми в разговорите. Но в в крайна сметка не се е стигнало до подписване на тристранен пакт за ненападание, защото трите държави са сметнали подобна иницатива за архаична.

Нещо все пак видимо се променя в региона и в геостратегическите приоритети. За това свидетелства и вчерашният форум на българските социалисти. "БСП се открехва за НАТО", научаваме от първа страница на "Дума". Социалистическата партия създавала и съвет за европейска интеграция , а "европейската и евроатлантическа интеграция във всички политически, икономически и военноотбранителни структури" се превръщала в приоритет, било записано в документите на форума. Именно това изречение от платформата е предизвикало разгорещени сблъсъци на вчерашното заседание на висшия съвет на БСП, отбелязва "Дума" и уточнява, че социалистите все още били за референдум преди членството ни в НАТО. Също за промяна в позициите говори и Георги Първанов в интервюто си пред в. "Земя", където отбелязва, че е възможно социалисти да подпишат договора ни за членство в ЕС. Също за мотивиране на хората за интеграция в ЕС се обявава на страниците на "Демокрация" и шефът на икономическата комисия Никола Николов, според когото трябва да реабилитираме предприемача като положителна обществена фигура. За да може да има повече доходи, по-добър живот на децата и достойни старини. Докато сега, отбелязва Никола Николов, у нас все още надделява подходът "дай ми", който имал и политическият израз, гласящ: "наш човек става всеки, на когото сме дали нещо".

Българинът обаче изглежда не губи оптимизма си, отбелязва "Новинар", щом е започнал да тегли все повече кредити. Към 700 000 души за миналата години са взели потребителски или жилищни заеми. Въпреки че всеки знае колко трудно става днес това. А от проучване на вестника ставало ясно, че всъщност само няколко банки - сред тях Банка ДСК, Българска пощенска банка и Тб "Биохим" давали кредити. Следва ли тогава да се чудим, че всичко в България е обезценено, както е отбелязал премиерът Костов пред македонския "Дневник", давайки пример с това, че малък апартамент в България може да се купи за 9000 долара.

И не само това е обезпокояващото. Щом като една трета пък от търговията у нас била нелегална, както отбелязва "Стандарт". Финансовото министерство силно обезпокоено от този факт било решено обаче да вземе мерки и към есента да извади на бял свят подмолната икономика. А колкото повече време изтича, толкова повече подмолни неща излизат у нас - така например "Труд" в свое разследване открива таен меморандум, отложил задълго сделката с БТК. Много неизвестни витаели около сделката, отбелязва изданието, където освен гръцката ОТЕ е имал апетити и американския гигант "Оракъл". В сделката били намесени интереси на Бакърджиев и Божков, а премиерът Костов, отбелязва "Труд", недвусмислено е отказвал да продаде телекомпанията на гърците. Той продължава да призовава холандците за по-активно участие в сделката и намекна на конференцията, че може би в скандала е замесен човек от синия елит.

"Така са нещата в България", твърди писателят Станислав Стратиев в "Стандарт" и обяснява всичко с рухването на вавилонската кула. След нея всички българи гледали на себе си като на вавилонци. И ни разказва притча, в която Паскал и Йеремия отишли на лов и чакали на пусия да мине вълк. А дотогава спорят ли, спорят какви са, дали не са вавилонци. И докато двамата вавилонци се разберът по въпроса, вятърът сменил посоката си, вълкът ги усетил и изчезнал, а те си останали да чакат. Поне време за спорове винаги има.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности