0
Ця ят каза и замина, държавата му скочи - лаконично извежда в челно заглавие "24 часа" последвалите от царското обръщение политически реакции. Властта откри нов фронт срещу царя коментарно в този смисъл е и заглавието на "Стандарт". Иван Костов 3 пъти на срещи с избиратели нападна тезисите на Симеон Втори. В тях имало социализъм, затова Първанов им се радвал. Самият Първанов се обяви против царските идеи. Главният преговарящ с ЕС и управителят на БНБ обявиха, че идеите са опасни. Предупреждението на управителя на банката Гаврийски - "Безлихвените кредити са мит", е водещата тема за "Демокрация". Никой с административни мерки не може да задължи банките да раздават кредити. Това е минало и знаем какви са резултатите, припомня Гаврийски. Ако се обещават нисколихвени или безлихвени кредити това означава, че при тях лихвата трябва да се плаща или от държавния бюджет, или за сметка на данъкоплатците в държавата, обяснява пред вестника управителятна Централната банка.

Има ги парите за идеите на царя опонира на страниците на "24 часа" Милен Велчев, водач на царското движение в Пловдив и вицепрезидент на "Мерил Линч". Според него Симеон Втори има искрено желание да помогне на обикновения човек и този негов стремеж е естествено атакуван за популизъм. Банките и бюджетът ще играят само поддържаща роля, казва Велчев. Парите биха дошли основно от предприсъединителни фондове на ЕС, от Световната банка, от Европейската банка за възстановяване и развитие и други донорски и по-търговски ориентирани източници. "Аз съм от 50 години цар. Моята основна цел е да мотивирам колкото се може повече хора да дадат своя глас на 17 юни, казва Симеон Втори в интервю за "Стандарт". След 800 дни ще избираме не само кметове, но и цар. Премиер или монарх - това е актуалната хамлетова дилема за Симеон Втори, констатира "Новинар". Изданието публикува за първи път факсимиле на грамотата, с която през 1994 година кметът на Лос Анджелис награждава "Симеон Втори на република България" и която той пази в Мадрид, и досега му служи за талисман.

Неучастието на царя в кандидатдепутатските листи нито де юре, а още по-малко де факто не е пречка Симеон Втори да бъде бъдещия премиер, смята "Новинар". В тази връзка "Монитор" отива по-далече.
Доган и Царят правят кабинет, гласи водещото заглавие на вестника. "Националното движение Симеон Втори" и коалицията на ДПС заедно могат да разчитат на 122 депутатски места в 39-тото Народно събрание, пише "Монитор" като се позовава на последното представително проучване на социологическата агенция "Сова-Харис". Представителното й проучване, проведено от 23 до 31 май, сочело, че царската формация печели подкрепата на 32,6 на сто от гласовете на всички избиратели. Резултатите обаче от анкета на "Монитор" дават по-скоро негативна оценка на евентуален кабинет между НДС II и ДПС. Преобладаващите отговори са - Едва ли ще се получи нещо, няма да има никакъв синхрон, едва ли кабинетът ще бъде работещ. "Сред най-сериозните подводни камъни на движението е хетерогенността на представителите му", казва социолога Боряна Димитрова от Алфа-рисърч пред "Труд". През последните десетина години около 1 млн. и 200 хиляди души у нас променят вота си от избор до избор. Това е огромна маса хора, констатират социолозите.

Над 60 000 българи в чужбина ще гласуват, научаваме от "Монитор". Българите в Либия няма да гласуват. 290 000 лева са разходите за вота в чужбина, добавя "Труд". Отпечатването на бюлетините няма да започне преди 9 юни, тъй като се изчаква партиите и коалициите да заменят уличените за агенти на държавна сигурност кандидати за депутати, обяснява "24 часа". Звезди пеят и говорят без умора до изборите, отбелязва "Демокрация". Водещите на двете популярни шоу-предавания Слави Трифонов и Камен Воденичаров ще направят изборно шоу тази година, разкрива "24 часа". Слави ще предава от зала "Мати", която ще се превърне във второ студио на BTV , а Камен в компанията на Кирил Маричков ще бъде в студио "Нова" на Гарелов по "Нова телевизия".

Над 1200 души всеки ден посещават страницата на СДС. Около 700 уникални потребители кликват всеки ден на електронната страница на БСП. Другата най-често посещавана страница в мрежата е на тази на "Гергьовден", а царската централа е без достъп до Интернет, научаваме от "Труд". Основната причина е, че хора от движението ни обвиниха в непочтеност и че саботираме работата им. Това, че имат Интернет страница и тя е калпава, не е мой проблем, гневи си пред "Труд" шефът на бол.бг Вени Марковски.

"Новинар" тръгва от Интернет и подхваща темата за реалната опасност, надвиснала над Зографския манастир. В чуждите манастири има Интернет, в "Зограф" се хвалят само с телефон и ток. Първопричина за проблемите в Атон е твърде малкия брой български монаси. Интриги и лоши условия пропъждат монасите ни от Атон, твърди изданието. "Няма страшно за българщината на "Зограф", успокоява на страниците на "Демокрация" архимандрит Амвросий.
"Няма манастир в България с толкова много хора като при нас в Зограф. Трима-четирима са руските братя на Атон. Иначе идват много братя от Русия, които предпочитат нашия манастир", казва архимандритът.

Най-после истината!, но на въпроса защо българинът купува най-евтиния газ в Европа. България получава руски природен газ на най-ниска цена и взема най-високите транзитни такси за пренос на синьо гориво. Така след 3 години бе признато най-голямото постижение на първото правителство на Иван Костов - битката за природния газ, пише "Демокрация". Русия обаче иска да промени формулата за определяне на цена на природния газ за България по двустранното споразумение от 1998 година, потвърждава пред "24 часа" шефът на "Овъргаз инк" Сашо Дончев.

И накрая ще завършим прегледа на днешната преса с темата, която вълнува най-много вестник "Новинар"- данните от демографското наблюдение на НСИ. Всяко трето новородено е извънбрачно. Повечето от "незаконните" деца живеят с родителите си. Променя се традиционният брачен модел - двойките у нас предпочитат да не узаконяват с подпис в съвета съжителството си. В България продължителността на брака е около 12 години, казва още статистиката. Но естественият прираст е силно отрицателен, т.е. България се топи. Доказателство за това е, че в Лещен, едно уникално българско място, живеят деветима души. А Лещен както пише Галина Красимирова в "Дневник" е не просто сбор от стари къщи, а гъдел - да ти е свободно, широко и леко.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ</p>

Драматични сблъсъци: Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Свят Преди 9 минути

Дадохме ясно да се разбере, че животът в кампуса не може да бъде безкрайно прекъсван от протестиращи, съобщиха от учебно заведение

Бивш ръководител на платформа за криптовалути е осъден за пране на пари

Бивш ръководител на платформа за криптовалути е осъден за пране на пари

Пари Преди 22 минути

След като се призна за виновен, Чжао се оттегли от ръководния си пост

<p>&nbsp;Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност</p>

Румен Радев по повод 1 май: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

България Преди 1 час

"Първи май е олицетворение на просветеното общество", смята президентът

Отбелязваме Деня на труда

Отбелязваме Деня на труда

България Преди 1 час

Синдикати организират празнично шествие и концерт, започва информационна кампания и подкаст за трудовоправни въпроси

По нов стил: Отбелязваме 148 години от Априлското въстание

По нов стил: Отбелязваме 148 години от Априлското въстание

България Преди 2 часа

Честването ще започне с посрещането на главното знаме на Априлското въстание и изнасяне на гирлянд на славата

Звездните прогнози за месец май: Ето какво да очаква всяка зодия

Звездните прогнози за месец май: Ето какво да очаква всяка зодия

Любопитно Преди 2 часа

Именно този месец може да се окаже и много късметлийски за някои хора

<p>Велика сряда е, какво трябва да знаем</p>

Велика сряда от Страстната седмица е днес

Любопитно Преди 2 часа

Вижте кой празнува имен ден днес

<p>Слаба зарядна мрежа в ЕС спира електрическата мобилност</p>

Зарядната инфраструктура в ЕС изостава драстично от нуждите на потребителите

Технологии Преди 2 часа

В Европейският съюз са нужни 8 пъти повече зарядни точки от сега съществуващите

<p>Тези храни са по-здравословни и богати на хранителни вещества&nbsp;</p>

Проучване: Вегетарианските алтернативи имат по-ниско съдържание на наситени мазнини и повече фибри

Любопитно Преди 2 часа

Растителните алтернативи могат да бъдат “полезна стъпка” към здравословна и устойчива диета

<p>&quot;Защо ни е нужен свят, ако Русия я няма в него?&quot;: Руската държавна телевизия с ядрена заплаха</p>

"В пълна готовност": Руската държавна телевизия отправи ядрена заплаха към САЩ

Свят Преди 2 часа

Пропагандистите на Кремъл редовно предупреждават за предстояща световна война и ядрени удари от страна на Русия

Вятър, облаци, дъжд: Какво време ни очаква през празничния ден

Вятър, облаци, дъжд: Какво време ни очаква през празничния ден

България Преди 2 часа

Минималните температури ще са между 8° и 13°

Apple ще внедри AI в браузъра Safari

Apple ще внедри AI в браузъра Safari

Технологии Преди 2 часа

Това ще е първата стъпка на компанията в изкуствения интелект

Трима независими кандидати за евродепутати са подали документи в ЦИК

Трима независими кандидати за евродепутати са подали документи в ЦИК

България Преди 9 часа

Матева: Подготовката на ЦИК върви нормално

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване в изборите

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване в изборите

България Преди 9 часа

„Сиела Норма“ ще отговаря и за транспорта на машините

Шеф Ангелов раздаде черните куртки в Hell's Kitchen 6

Шеф Ангелов раздаде черните куртки в Hell's Kitchen 6

Любопитно Преди 10 часа

Хоби готвачката Царина и Китодар Тодоров от Златните напуснаха надпреварата

Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

България Преди 10 часа

Главчев: Няма колизия между двете болници