0

К раят на учителската стачка е основна тема за повечето днешни вестници. "Стачката свърши" са челните заглавия на "Труд" и "Новинар". Тепърва ще се решава колко дни от ваканциите ще бъдат орязани заради бунта на преподавателите, не е ясно по колко урока за 45 минути ще трябва да вземат децата, за да минат учебната програма, пише "Труд".

Според приетата схема, изработена заедно от кабинета и синдикатите, учителите ще взимат средна брутна заплата от 650 лева, сумата трябва да бъде достигната до 1 юли, а още от този месец възнагражденията в системата бяха повишени средно с 80 лева, допълва изданието.

"На училище в понеделник", обявява "Монитор". Той допълва, че педагозите ще останат в стачна готовност. Учителите щели да проведат третия си национален митинг в деня, в който Народното събрание ще обсъжда държавния бюджет за 2008 г.

"Обжалват вота в 100 общини", информира "Труд" Според Илия Божинов от Гражданската инициатива за свободни и демократични избори касиране щяло да има в поне 20-30 кметства. Темата започва от първа страница в "Дума". "Невалидните гласове се оказаха по-малко отпреди четири години.", пише "Сега".

По данни на ЦИКМИ миналата неделя е имало 8,13% недействителни бюлетини за общински съветници, а през 2003 г. те са били 17,95 на сто. За кмет на община т.г. невалидните бюлетини са 6,86%, а преди 4 години - 13,14%. Избирателната активност на първия тур е била 49,65 на сто.

За "Пълната имитация на битка срещу търговията с гласове" разсъждава в материал "Сега". Абсурдни текстове в Наказателния кодекс развързаха ръцете на продавачите на гласове, пише вестникът.

Той дава пример, че преди дни НС е вкарало в кодекса две нови разпоредби по темата - с първата се предвижда наказание и за всеки, който организира купуване на гласове, а с втората - затвор за всеки, който продава гласа си.

Много по-лесно е да се хванат купувачите, ако продавачите могат да свидетелстват без страх от наказателна отговорност, отбелязва вестникът.

Според "Капитал" местните избори са били най-манипулативният и непредставителен вот от зората на демокрацията досега. Още в края на първия тур от местния вот заваляха новините за купуване на гласове, коментира изданието.

Вестникът анализира и къде отива вотът на ромите. Основният извод според изданието е, че с появата на бизнес партиите, които имат ресурс да привличат вниманието на ромите, ромският вот все повече ще се разпръсква.

"Тръгвам сам, с камъни не ме замерят", казва пред "24 часа" Иван Чомаков, бившия кмет на Пловдив, който се отказа да се кандидатира за трети мандат. Политиците и управляващите не са вечни, проява на силна воля е не само да се кандидатираш, но и да можеш да се откажеш, отбелязва той.

"В политиката горчивата чаша се пие до дъно", коментира "Труд". Според автора т.нар. "бунтари в НДСВ" не въстават срещу лидера си, нито срещу лидерския тип на партията, а срещу това, че Симеон Сакскобургготски ги е откъснал от сърцето си и така обрича политическата им кариера.

Те ще вадят кирливи ризи, но това няма да ги спаси, както нищо няма да спаси и оставащите в НДСВ - този проект приключи, а следващите избори само ще подпечатат факта, пише изданието.

"И нашето ФБР ще може да арестува", съобщава "Труд". Новата агенция по сигурността ще може да арестува и да задържа за престъпления до 24 часа, научил вестникът от работната група, която готви поправки в закона преди внасянето му в пленарна зала за второ четене.

Арестът щял да бъде единствената полицейска функция на агенцията. Депутатите са отхвърлили идеята тя да има разследващи функции чрез собствени дознатели. Затова с поправка на Наказателно-процесуалния кодекс са решили следствените действия по разработки на новата агенция, престъпленията на лица с имунитет и извършените в чужбина нарушения да се разследват от прокуратурата и националното следствие.

Депутатите предлагат и ново име за агенцията - вместо Национална агенция "Сигурност" да стане Държавна агенция "Национална сигурност". Промяната се наложила, защото имало доста фирми, в названието на които фигурират думите "национална", "агенция" и "сигурност".

"Костов да мълчи, той натрапи Филчев", заявява пред "Труд" независимият депутат Елеонора Николова. Тя оценява първия парламентарен отчет на главния прокурор Борис Велчев, като отбелязва, че Главна прокуратура и лично Борис Велчев са се отнесли изключително отговорно към ангажимента да отчетат дейността на институцията пред парламента.

"Не очаквах, че ще има проблеми навсякъде", извежда в заглавие извежда "Капитал" от разговор с правосъдния министър Миглена Тачева. Нов наказателен кодекс и реални мерки срещу осъдителните решения в Страсбург са сред приоритетите на министерството, посочва вестникът.

Първите впечатления от действията на Тачева ни карат да мислим, че съдебната реформа в България е на път да получи нещо, което не е имала до този момент - работещ правосъден министър, допълва "Капитал".

"След изборите започва ново поскъпване на хляба", съобщава от първа страница "Сега". Според председателя на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Димитър Людиев цената в момента се задържа изкуствено заради местния вот, но от понеделник килограм хляб от 1,67 лв. без ДДС щял да стане минимум 1,90 лева.

Цените ще се укротят догодина, прогнозира, цитиран от "Труд", премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев. През 2007 г. е имало рекордно поскъпване на храните на световните борси, което няма как да не се отрази и у нас, припомнил той.

Двете най-важни промени в държавния бюджет за 2008 г. са въвеждането на плосък данък и по-голямата финансова свобода на общините, коментира "Капитал". Според него в бюджета на здравеопазването няма мисъл за приватизация и промяна на осигурителния модел.

"2008-а - хазната прибира 40 ст. от всеки лев", изчислява "24 часа". Държавата ще продължава да харчи по 600 лева в секунда, пише вестникът, като се позовава на заложените в държавния бюджет за 2008 г. параметри, пресметнати по методиката на Института за пазарна икономика.

Изданието цитира експерти на финансовото министерство, според които облагането на всички доходи с 10 на сто плосък данък ще остави 180 млн. лева повече в домакинствата.

"Хилд" - пирамида или трън в очите", разсъждава "Труд". Според Комисията за финансов надзор компанията "Хилд-България", която предлага месечен доход на възрастни хора срещу апартаментите им, нарушава законодателството в областта на застраховането, защото предлага животозастрахователен продукт, без да е лицензирана.

От компанията обаче са категорични, че нямат нищо общо със застраховането и се занимават единствено с покупко-продажба на недвижими имоти, отбелязва "Труд".

Плащането на пенсия до края на живота срещу недвижима собственост или парична сума се нарича пожизнена рента, което е животозастрахователен продукт, категоричен е първият вицепрезидент на "Алианц България" Максим Сираков. Същото е мнението на изп.директор на ДЗИ Валери Алексиев.

"А ако борсата започне да пада" - този въпрос задава от първа страница "Капитал", за когото българската фондова борса е основна тема днес. От десетина година насам тя само се качва, а най-новата й история е изтъкана от сюжети на радост и трицифрена доходност. Но пазарите имат характерното свойство и да падат, което ще се случи и тук след месеци или години, пише вестникът.

"Има ли манипулатори тук?" - пита в друг материал "Капитал". Да се докаже преднамерена манипулация на цени е трудна задача, коментира вестникът.

"Резервоарът вече гълта стотачка", твърди "Труд". Нов ужас надвисна над света - цените на суровия петрол всеки момент ще прескочат границата от 100 долара на барел, съобщава вестникът в рубриката "Темата".

Ново лого върху храните, с което да се отличават качествените, замисля земеделският министър Нихат Кабил, информира "Сега". Това ще е една от дейностите на бъдещата Агенция по храните, за чието създаване настоява ЕС и за чийто контрол се борят здравното и земеделското министерство.

"България се учи да казва "не", коментира "Сега". След светкавичното си посещение като български главнокомандващ в Афганистан Георги Първанов заяви, че няма да пращаме повече войници там. Засега. Можело да окръглим ротата в Кандахар от 200 на 220 войници - и толкоз, пише авторът.

Това си бе направо дързост два дни след неофициалната среща на НАТО в холандския курорт Норвийк, на която генералният секретар на алианса Яп де Хоп Схефер изплака, че много държави се дърпат от по-засилено участие в международните сили ИСАФ в Афганистан, допълва той.

"Българин откри "часовника на смъртта", съобщава "Труд". Български учен можел да предскаже на хората колко време им остава да живеят след инфаркт или инсулт. На база на специална методика и апаратура той можел да следи състоянието на болния и да дава прогноза за развитието му през следващите 10 дни.

"Богатите българи вече пътуват с авиокомпании, специално създадени за луксозно летене. Те предпочитат частните джетове, вместо да чакат с часове по летищата заради суровите мерки за сигурност", пише в челния си материал "24 часа".

"Депутатите са лоши актьори", смята актьорът Васил Попов. В политиката има свестни хора, но властта и привилегиите ги изпортват, казва той пред "Монитор".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 52 минути

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 1 час

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 2 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 2 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 2 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 3 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 3 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 4 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 4 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 4 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 5 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 5 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 5 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 6 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция