10
Пи ицията в Пловдив разби престъпна група, извършвала интернет измами с обещания за намиране на работа в чужбина, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в града.

Задържан е организаторът на групата - 48-годишният Й.У., който е криминално проявен.

Според събраната информация до момента групата е печелела по около 20 хил. лева на месец.

Задържаният е бил собственик и управител на четири фирми и е ползвал под наем два офиса в Пловдив с 20-25 служители.

Те владеели различни чужди езици и се представяли с фалшиви английски имена.

Фирмите предлагали намиране на работа във Великобритания, а по-късно в Африка и Индонезия.

Групата е ползвала уебсайтове, регистрирани с фалшиви имена и адреси, предимно на Острова, както и виртуално създадени фалшиви фирми - "Фирма посредник за намиране на работа" и "Фирма за документи".

Списъкът с клиенти се зареждал всеки ден от легални сайтове за предлагане на работа, като се извличали всички имейли на регистриралите се в тях.

Измамниците пращали уведомителни писма до кандидатите с искане да представят личните си данни, след което и писмо, че им е намерена работа.

Желаещите се свързвали със служител от офиса и влизали в процедура за назначение.

На последващ етап те трябвало да заплатят 33 евро или 30 паунда за преводи и 16,50 евро за куриер.

След това обаче "работодателят" отказвал да плати таксата за разрешително за ползване на работник от чужбина и на кандидата се предлагала нова процедура, но таксата за следващия комплект документи вече била 76,50 евро с куриера.

След прибиране на парите "фирмата посредник" изчезвала.

По данни на полицията сумите били изпращани чрез фирми за парични преводи по сметка на лица, които упълномощили близки на организатора Й.У. или самия него. Част от тях са от ромски произход и са роднини.

Престъпната дейност се развивала от 2007 г. насам. Полицията продължава събирането на информация за броя на засегнатите български и чужди граждани.

В офиси, наети от задържания, са иззети 47 компютъра, 23 сидита, 12 харддиска, печати с ключове, сървър, преносима памет, рутер, папка с ведомости за заплати, голямо количество документи.

В жилището, обитавано от него и майка му, са намерени два лаптопа, компютър, 20 хил. лева, огромно количество платежни документи за парични преводи, платежни нареждания към банки и пълномощни.

Задържани са и членовете на групата 37-годишния С.Н. и 34-годишната В.Б. Разследването продължава под ръководството на районната прокуратура.

При акцията са проверени девет адреса и три автомобила.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@