1

С лед осем години на власт Джордж Буш ще напусне Белия дом, но светът ще го запомни с голям брой нелепи снимки и колекция от "бушизми" - безсмислени изявления, които забавляваха хората.

Много често Буш забравяше къде се намира. Случвало се е да обърка австралийските военни с австрийски, срещата на АПЕК (Азиатско-Тихоокеанското сътрудничество) с ОПЕК (Организация на страните износителки на петрол) и Словения със Словакия.

Но в историята завинаги ще останат изказвания като:

"Чух че някой пита къде е (Нелсън) Мандела? Ами Мандела е мъртъв. Саддам уби всички Мандели", каза Буш за носителя на Нобеловата награда за мир и бивш южноафрикански президент, през септември 2007 г.

"Мисля, че всички бяхме посрещнати добре. Но не беше миролюбиво посрещане", заяви Буш през декември 2005 г. по повод инвазията на САЩ в Ирак.

"Прекарваме много време в разговори за Африка, както и трябва да бъде. Африка е нация, която боледува от невероятна болест", бе коментарът на Буш за "Черния континент", направен на пресконференция в Европа през 2001 г.

"Много пъти ме питат какво ги е грижа САЩ, че хората умират от малария в Гана. Това означава много. Това означава много морално. Това означава много от, ъ-ъ...това е нашият национален интерес", каза той в Гана в началото на 2008 г.

"Аз съм началникът, нали разбирате. Няма нужда да обяснявам защо казвам разни неща. Това му е интересното на това да си президент".

"Тук съм за да ви съобщя, че този четвъртък от летището "Роналд Рейган" ще излетят всички самолети и гишета".

"Уау, Бразилия е голяма!", възкликна той през 2005 г., когато неговият домакин бразилският президент Луис Игнасиу Лула да Силва му показа карта на страната.

"А вие имате ли черни?", беше попитал Буш няколко години по-рано предшественика на Лула да Силва, Фернандо Кардосо.

"Всички ние в Америка искаме да има правда, когато става дума за справедливост" - изказване на Буш във Вашингтон през 2007 г.

"Освен това не съм и аналитик. Не прекарвам много време да разсъждавам върху себе си и защо правя някои неща".

"Най-важното за нас е да намерим Осама бин Ладен. Това е нашият приоритет и няма да мирясаме докато не го намерим", каза Буш през 2001 г. а година по-късно вече твърдеше "Не знам къде е бин Ладен. Идея нямам и наистина не ме интересува. Не е толкова важно. Той не е наш приоритет".

"Намерихме оръжието за масово унищожаване. Намерихме биологичини лаборатории... и ще намерим още оръжие с времето. Но тези, които твърдят, че не сме намерили забранените устройства или забраненото оръжие, те грешат. Намерихме го."

"Нашите врагове са изобретателни и находчиви, ние също. Те никога не спират да мислят нови начини да навредят на нашата страна и нашия народ, ние също", каза той през 2004 г.

Не само Буш обаче забавлява народа

Кандидат-президентските двойки Барак Обама-Джо Байдън и Джон Маккейн-Сара Пейлин също оставиха запомнящи се моменти в историята по време на кандидат-президентската борба.

Някои от тези гафове бяха забавни и безобидни, но други носеха донякъде трагичен потенциал при мисълта, че през следващите четири години авторът им ще решава съдбата на най-голямата политическа и военна сила в света.

Най-сериозните словесни недоразумения с възможни последствия за управлението на страната, дойдоха от страна на кандидата за вицепрезидент на Републиканската партия, Сара Пейлин.

В интервюто си с Кейти Корик от телевизията Си Би Ес (CBS), на Пейлин й се привидя как не някой друг, а Путин (който отдавна вече не е руски президент) "надига глава" и застрашава въздушното пространство на САЩ.

След това, отново в същото интервю, тя не можа да назове по памет нито едно решение на Върховния съд на САЩ.

Накрая дойде върхът на политическата й неграмотност, когато в интервю за колорадска телевизия, се оказа, че не знае какви са основните функции според конституцията на длъжността, към която се стреми - вицепрезидентската.

Нейният далеч по-опитен в политиката партньор Джон Маккейн не направи сериозни гафове, но макар и неволно успя да развесели аудиторията на предизборно мероприятие в Южна Дакота. Той заяви, че не изключва възможността съпругата му Синди да участва в състезанието "Мис Бъфало". Очевидно Маккейн бе забравил да се информира, че по традиция участничките в това шоу дефилират пред журито само по бикини, а понякога дори и без тях.

Един от най-големите гафове на Маккейн бе лъжата му към водещия на вечерно шоу по телевизията Си Би Ес Дейвид Летърман, че трябва да замине за Вашингтон, за да участва в дебатите за финансовата криза и не може да дойде за предварително уговореното интервю. В същото време Летерман го засякъл да се подготвя за интервю с Кейти Корик, журналистка в същата телевизия. "Той не е на летището, не ви ли се струва, че по-скоро е на маникюр?", каза Летерман на фона на кадри, показващи Маккейн в гримьорната преди интервюто с Корик.

Но безспорно един от най-големите гафове с неговата личност направи дъщеря му Меган, когато в предаването Гледна точка (The View) философски заяви: "Той не е живял цял живот с манията да бъде президент. Особено когато е бил млад, той е бил съвсем различен, например е имал за гадже топлес танцьорка."

Барак Обама направи словесен гаф с доста сериозни последствия още по време на първичните избори, когато на събиране с дарители за кампанията си в Сан Франциско каза, че "някои американци от малките градчета се озлобяват и единственото, което им остава, е да се хванат за религията и оръжията".

По-безобидно смешно положения, в които Обама изпадна, бе изказването му по време на предизборна среща в Орегон, че е бил в 57 американски щата и че му остава още само един, за да ги обиколи всичките (американските щати са точно 50 плюс федералния окръг Колумбия).

Той предизвика доста усмивки по време на първичните избори и с играта си на боулинг в Пенсилвания в опит да се хареса на чиновниците от щата, чието любимо занимание в свободното време е боулингът. Обама постигна катастрофално слаб резултат в играта и си заслужи репликата: "Ако управлява страната така, както играе боулинг, нищо добро не ни чака."

Известният с прекомерното си говорене Джозеф Байдън, кандидат за вицепрезидент на Демократическата партия, също може да се похвали с неловки положения. По време на предизборен митинг в щата Мисури той подкани местния сенатор Чък Грейъм да се изправи. В това не би имало нищо смущаващо, ако Грейъм не беше обездвижен в инвалиден стол.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 4 минути

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 9 минути

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Мъж получи шокиращ страничен ефект от химиотерапия</p>

Шокиращ страничен ефект от химиотерапията: Бурен растеж на миглите

Любопитно Преди 35 минути

Миглите на един мъж стават необичайно дълги и се извиват драматично, каква е причината за това

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 37 минути

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 52 минути

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 54 минути

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 57 минути

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев

<p>Борисов: Честито на новата коалиция</p>

Борисов: Честито на новата коалиция между "Възраждане", ПП-ДБ, ИТН и БСП, ГЕРБ ще бъдат достойна опозиция

България Преди 1 час

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 1 час

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 1 час

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

<p>Това са отчаяни времена за Украйна (ВИДЕО)</p>

VOA: Това са отчаяни времена за Украйна

Свят Преди 2 часа

Пакетът от помощи на Вашингтон за Украйна се състои предимно от заеми, което предизвика интензивен дебат в Украйна

Финансовият министър на Великобритания Джереми Хънт

Великобритания: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Свят Преди 2 часа

Тази седмица британският премиер обяви новата военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. паунда

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

САЩ се координира с други страни, за да пресече потока от незаконни наркотици

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 2 часа

Разпространението на болестта все още е на клъстери

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 2 часа

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент