0

С 31 376 гласа - неколкократно повече от другите два конкурентни дуета, перкусионистите Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи бяха избрани да представят България на финала на песенния конкурс "Евровизия 2007" във Финландия през май.

Двамата професионални музиканти с множество изяви зад граница бяха лансирани като фаворити още след полуфинала, макар авторската им песен "Вода" да звучи нестандартно на фона на останалите 11 композиции финалисти. А може би точно заради това...

Победителите бяха определени чрез телефонни обаждания и SMS-и в продължение само на 10 минути след края на 12-те изпълнения на живо в ефира на БНТ (BNT.bg).

Текстът на "Вода" е на български, дело на Елица, и напомня народното творчество. В музиката пък, според обясненията на самите автори, звучат мотиви от шопския фолклор, съчетани с "африкански племенни ритми", изпълнени и от двамата на много ударни инструменти.

Може да чуете песента и да видите видеоклипа на Валери Милев в личните им уебсайтове: ElitsaTodorova.com и StoYankoulov.com.

След като в продължение на няколко години зрителите от страните членки на "Евровизия" избираха песни в етностил (турска, украинска, гръцка), на финала в Атина през 2006-а изненадващо, но донякъде и логично на първо място се класира "Хардрок алилуя" на финландците "Лорди".

Тогава музикантите направиха впечатление не само с уникалното си (в сравнение с останалите участници) рок изпълнение, но и със своя външен вид. Всеки от тях е гримиран обилно като различно чудовище и не афишира истинската си самоличност.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@