0

Н а конгреса си социалистите дадоха поредния объркан сигнал за българска политическа партия. Те генерираха неясна смесица от "прагматизъм", леви (популистки) предложения и несвойствени за една социалистическа партия пропазарни идеи.

Странностите започват още от начина, по който БСП анализира текущата икономическа картина. Той не се различава съществено от самооценките на преходните два кабинета.

Формулата е "финансова стабилност + членство в ЕС + чужди инвестиции = растеж", като след това идва "дежурното" за всички управляващи обяснение "защо хората на усещат резултатите". Интересно е, че всички позитивни политики, посочени в анализа като причини за стопанския растеж, са десни по своята същност - най-вече намаления на данъци и осигуровки.

БСП директно заявява, че всяка политика, която застрашава финансовата стабилност и икономическото развитие, е антисоциална. Тълкуването на подобна декларация може да бъде едно от двете - или цялата партия вярва в това, или ръководството се съмнява, че членовете го разбират, и затова смята за нужно да им го напомни.

Това обаче не е доказателство за пропазарна еволюция в БСП. "Лявото" в България, представяно основно от БСП, се припознава или като защитаващо комунистическия режим до 1989 г., или като недалновидната политика на Жан Виденов, довела до макроикономически крах.

Това идентифициране е погрешно. Леви и десни политики може да има и извън ситуация на криза. Ето защо решенията на конгреса на БСП трябва да се анализират не от гледна точка на това дали застрашават финансовата стабилност - както изглежда, това няма да се случи (засега).

Приоритетите на БСП

БСП предлага облекчено студентско кредитиране, допълнителни субсидии за детските градини, създаване на фонд за финансиране на образованието на всяко дете.

Ръстът на заплатите в бюджетната сфера да бъде поне 10% годишно плюс възможност за още толкова за сметка на икономии и преструктуриране. Личи неясна заявка за намаление на данъците, но за сметка на това отлагане на намалението на осигуровките за 2008 г. заедно с повишение на минималните осигурителни прагове.

Ще се повишават и пенсиите, като това ще бъде маскирано като "отстраняване на несправедливостите". Ефективно увеличение на тежестта на здравните вноски чрез облагане на "богатите и капиталистите" заедно с премахване на потребителската такса и ренационализиране на част от болниците.

Мерките могат да бъдат разделени в няколко групи - полезни, вредни и безсмислени. Тази оценка, разбира се, се основава на ефективността им спрямо достигането на някакви общоприети цели на политиката - например подобряване на качеството на публичните услуги, стимулиране на икономическата активност и повишаване на благосъстоянието.

Идеите за намаляване на преките данъци са полезни, но остава въпросът какво мотивира отлагането на решението за свиване на осигурителната тежест още от средата на годината в изпълнение на Закона за държавния бюджет.

Обратно, предложенията за де факто увеличаване на здравната вноска и минималните осигурителни прагове биха влошили значително бизнес климата.

Мерките в здравеопазването са откровена крачка назад в и без това плахите опити за създаване на система от пазарни стимули за поведение в сектора и отчетност на разходите.

Като "подправка" на целия набор от приоритети БСП добавя и няколко откровено безсмислени идеи. Като идеята за споделяне на таксата за детска градина (предполагаемо в помощ на младите семейства с деца), при положение че в големите градове се "доплаща" (нещо като подкуп, но облечено във форма на спонсорство), за да запишеш детето си в общинските заведения.

Засега в същата група попадат и фонд "Интелект" и "облекченото студентско кредитиране" - при безплатно средно и почти безплатно висше образование едва ли мотивацията за учене у родители и деца ще се повлияе от няколко лева месечно.

Извън тези групи попадат намеренията за увеличаване на бюджетните заплати и пенсиите. Но трябва да се каже, че благоразумната фискална политика не предполага гарантиране на номинални стойности на разходите за бъдещи периоди, без да е ясна динамиката на приходната страна в бюджета.

Лявата БСП

От идеологическа гледна точка решенията на конгреса са предпоставка за "лява" политика. Поддържането на макроикономическа стабилност не прави едно управление дясно, както и намалението на някои ставки на избрани данъци.

От фис­кална гледна точка "дясната" политика би означавала намаление на нивото на преразпределение през бюджета - а това не се случва в рамките на този мандат.

Ето защо е мит разбирането, че БСП се отказвали от левите си идеи. Още повече проактивистките идеи за централно администрирани програми са типичен подход на социалистическите партии.

Може да се твърди, че за пръв път след управлението на Жан Виденов БСП открито заявява намерения за конкретни (леви) политики - за тези над 10 години партията приемаше общи за всички приоритети (членство в ЕС, излизане от кризата, растеж), като обаче призоваваше за някакви абстрактни "умереност" и "социалност".

Сега нещата са ясни - болниците трябва да са държавни, държавата да плаща за детски градини, да обложим доходите от капитал със здравна вноска и така нататък - все автентични инструменти за преразпределение на доход и държавна намеса.

БСП не слага сред приоритетните мерки реформи в разходни сфери като образование, отбрана, здравеопазване, енергетика, публични инвестиции, насочени към повишаване на ефективността, отчетността и конкуренцията. Така партията, без да е изключение от практиката на българските политици, показва завидна лекота за създаване на нови програми, без обаче да има смелост да променя вече съществуващи неработещи, скъпи или откровено вредни политики.

Дясната алтернатива

Парадоксалното в ситуацията е липсата на смислен отговор от наричащите се десни партии. Представители на дясното направиха абсурдните изяв­ления, че БСП били откраднали идеите им. Извън намаляването на данъка върху доходите нищо от решенията на конгреса не би трябвало да бъде сред програмните документи на дес­ни или либерални политици.

Всичко това доказва склонност­та на партиите да конвергират икономическите си програми. В средата на 90-те общото бе "излизане от кризата и стабилизация", след това дойде "присъединяването към ЕС", а сега като че ли фокусът е генерирането на различни социални или пробизнес програми, обединени от централното администриране и харченето на пари на данъкоплатците.

Доколкото БСП прави това, което се очаква от една социалистическа партия, тези, които искат да привлекат хората с пазарно мислене, трябва да си дадат ясна сметка, че опозиционността не може да се изчерпи само с позиция по ролята на бив­шата Държавна сигурност или корупцията.

Ако несоциалистите искат освен това да бъдат разпознавани като политици с десни икономически убеждения, те трябва да контрират социалистическите идеи на БСП не с още по-щедри обещания, а с алтернативни решения, базирани на повече свобода и по-малко държавна намеса.

Ако БСП иска допълнително плащане за детските градини, десните трябва да поискат приватизирането им.

Ако социалистите ще ренационализират болниците, дес­ните трябва да поискат приватизация, доброволно осигуряване и конкуренция в здравните фондове. Списъкът може да бъде продължен.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Многоетажна сграда рухна върху хора в Южна Африка

Многоетажна сграда рухна върху хора в Южна Африка

Свят Преди 4 минути

Властите смятат, че 47 работници са останали в капана на развалините

Кари Фишър смятала, че "Междузвездни войни" ще унищожи кариерата й

Кари Фишър смятала, че "Междузвездни войни" ще унищожи кариерата й

Любопитно Преди 1 час

"Междузвездни войни" носи на Кари Фишър световна слава, но и много лични проблеми.

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Свят Преди 3 часа

Бусът пътувал днес към близкия град Хатай, когато се сблъскал с бетоновоз

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Свят Преди 5 часа

Освен на книгата, Пиво беше голям любител на футбола и виното

Германия отзова посланика си в Русия

Германия отзова посланика си в Русия

Свят Преди 5 часа

Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака

ЕС разчита на Китай да накара Русия да спре войната в Украйна

ЕС разчита на Китай да накара Русия да спре войната в Украйна

Свят Преди 5 часа

Урсула фон дер Лайен: Президентът Си изигра важна роля в деескалирането на безотговорните руски ядрени заплахи

Дилян: В “Един за друг” намерих своя брат в лицето на Петър!

Дилян: В “Един за друг” намерих своя брат в лицето на Петър!

Любопитно Преди 5 часа

Двойката от Сливница сподели, че са разочаровани, че са отпаднали

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Избори 2 в 1 Преди 6 часа

Вълчев обяви, че "в европейското семейство "Има такъв народ" ще се присъедини към консервативните партии"

Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Избори 2 в 1 Преди 6 часа

Водач на листата за Европейския парламент е д-р Джевдет Чакъров

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Русия обяви, че е превзела още две украински села

Свят Преди 8 часа

През последните месеци Киев изпитва сериозни затруднения да удържи фронтовата линия

а

Намериха кокаин за 40 милиона лири до кръчма във Великобритания

Любопитно Преди 8 часа

Или кое е точното определение за полицейска находка

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Димитър Главчев: Очаквайте честни и прозрачни избори

България Преди 9 часа

"Ако имаше сигнали за купуване на гласове, щяхте да видите и наши действия", коментира той

Кевин Спейси

Кевин Спейси: Не съм безгрешен, но не приемам измислици

Свят Преди 10 часа

Актьорът категорично отрече новите обвинения от документален филм на Channel 4

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Президентът Румен Радев: В подобни времена неглижирането на българската армия е немислимо

България Преди 10 часа

"Процесът по модернизация и развитие все още се движи твърде бавно", смята той

.

Путин разпореди учения за използване на ядрени оръжия в близост до Украйна

Свят Преди 11 часа

Информацията идва директно от руското Министерство на отбраната, предаде "Ройтерс"

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Изтребители летяха над София в Деня на Българската армия (СНИМКИ и ВИДЕО)

България Преди 11 часа

Традиционният водосвет на бойните знамена и знамената светини се състоя днес в Деня на храбростта