0
Бг гария влияе за положителните промени в Балканския регион, пише Ерик Джонсън от международния отдел на американската информационна агенция "Юнайтед прес интернешънъл" (UPI.com) в анализ, озаглавен "Сближение на Изток - пирамида над България". В материала с вчерашна дата се изтъква, че българското правителство и българите допринасят за мира и икономическото развитие на регион, който се бори да се възстанови от война и да избегне война, съобщава правителствената пресслужба.

Повод за публикацията е триъгълната гранична пирамида, която бележи точката, където се пресичат границите на България, Югославия и Република Македония. Пирамидата бе официално открита в края на миналата седмица от външните министри на трите държави - Соломон Паси, Горан Свиланович и Илинка Митрева, които разговаряха в манастира "Св. Йоаким Осоговски" в Република Македония и приеха съвместно изявление.

Ето и пълният текст на статията, предоставен от пресслужбата на Министерския съвет:

"Външните министри на три страни от Югоизточна Европа не призоваваха мистични духове, когато тази седмица се срещнаха в планината за тържество пред една пирамида.

По-скоро един нов дух на сътрудничество мотивира министрите от България, Югославия и Македония да пристигнат с хеликоптер до невидимата точка, където се пресичат границите на техните държави. Именно там откриха пост, увенчан с тристранна пирамида - символ на единството, напредъка и мира в размирните Балкани.

Скептиците може и да са нарекли събитието "циркаджийски фокус". В края на краищата то се разиграва в регион, където етническите кавги и заплахата от война изглеждат неизкореними.

Има обаче силни основания да се вярва, че с пирамидата тези правителства направиха значителен поврат към по-добро в раздирания от конфликти регион.

Защо? Защото зад тази промяна стои България.

Някога един от най-твърдите съюзници на Съветския съюз, а през 90-те години - гнездо на посткомунистическа корупция, неотдавна България възприе много по-уважаваната роля на нещо като "голям брат" за балканските си съседи.

Българското правителство прие да оказва подкрепа в областта на политиката, икономиката и сигурността, която с течение на времето би могла да върне стабилността на Балканите и да изравни региона с останалата част на Европа.

България, както и Румъния, имат принос към усилията за регионална стабилност в качеството им на одобрени бъдещи членове на НАТО и на Европейския съюз. Те са най-големите от седемте страни, поканени да станат членове на НАТО миналата седмица, и формират част от т.нар. "южен фланг" на защитата на Европа. Освен това има перспектива да влязат в ЕС до 2007 г.

Разширяването на НАТО и ЕС с включването на България и Румъния ще обкръжи Република Македония, Югославия и другите балкански държави с море от дружески и икономически развиващи се страни. В крайна сметка взаимните интереси в областта на търговията и сигурността на Европа биха могли да се разгръщат, след като Балканският регион престане да е остров.

"Регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа... става все по-надежден инструмент в изграждането на доверие и ограничаването на нестабилността", заяви българският президент Георги Първанов в речта си при приемането в НАТО миналата седмица в Прага.

Способността на България да влияе на промените в региона произтича отчасти от нейната история. Страната е истински културен кръстопът, където славянското мнозинство се е смесило с етнически турци, цигани, българомохамедани, евреи и арменци.

За разлика от балканските си съседи българите са изградили изключително толерантно общество след падането на Желязната завеса. Грубите комунистически опити да се заличат всички етнически групи, мюсюлмански имена и вероизповедания бяха последвани през 90-те години от полюсна обществена реакция, която стимулира многообразието. Проучвания на общественото мнение през последните години показват, че поне 90% от българските мюсюлмани и християни се приемат взаимно за равни.

Наистина българският опит може да даде ценни поуки за тези балкански държави, които се стремят да изградят културни мостове.

Българското правителство застана начело и в областта на сигурността. Например въпреки претенциите в миналото към голяма част от Македония, българите дадоха добър пример, като отказаха да се намесят в регионалните спорове за държавните граници. Миналата година правителството се съгласи да подпомогне мироопазващата мисия на НАТО в Република Македония.

Поздравявайки България за поканата да стане член на НАТО, държавният секретар на САЩ Колин Пауъл изрази благодарност за "вашия принос към операциите на НАТО на Балканите и във войната срещу тероризма. Вие действахте като фактически съюзници."

В изпълнение на друг международен ангажимент София засили дейността в институционалната сфера. Тази година България стана непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, а през 2004 г. се очаква да поеме председателството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

"Поддържането и по-нататъшното засилване на ролята на България като генератор на стабилност в Югоизточна Европа ще бъде външнополитически приоритет", заяви неотдавна министърът на външните работи Соломон Паси.

Важно е да се отбележи, че България не пое тази нова смела роля без външна финансова помощ. Заедно с балканските държави тя получи част от помощта от 6 млрд. долара от Западна Европа и САЩ посредством инициативата за уреждане на конфликта след Косово през 1999 г., наречена "Пакт за стабилност за Югоизточна Европа". Някои от проектите, финансирани с чуждестранни долари, са ремонтите на магистрали, дунавските пристанища и Летище София.

Нещо повече, Европейската инвестиционна банка отпусна около 1 млрд. долара за български инфраструктурни проекти в последното десетилетие. Миналата седмица от ЕС заявиха, че ще поемат 75% от разходите за два нови черноморски патрулни кораба за охрана на държавната граница.

Българското правителство и българите не просто получават пари. Те ги и печелят, като допринасят за мира и икономическото развитие на район, който се бори да се възстанови от война и да избегне война.

На церемонията по откриването на пирамидата тримата министри постигнаха съгласие за провеждане на регионални преговори следващата година по въпросите на транспорта и енергетиката, които са жизнено важни за насърчаване на бизнеса в региона. Като най-преуспяла сред страните, България ще застане начело.

С течение на времето упоритата работа на България може да помогне на Европа да реализира дългосрочната си цел за приобщаване на балканските държави в ЕС и НАТО. Макар че до членството в ЕС се очертава дълъг път, Югославия, Хърватска и Албания вече изразиха стремеж за влизане в НАТО.

Междувременно водещата роля на България сега и в идващите години ще даде на балканските държави пример, които си струва да се следва. Тук именно е истинската сила на пирамидата в планината", заключава журналистът от Ю Пи Ай.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

България Преди 12 минути

Изтеглените от продажба козунаци са насочени за унищожаване

Родилка и бебе починаха в Самоков

Родилка и бебе починаха в Самоков

България Преди 40 минути

Разпоредена е проверка

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 3 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 4 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 4 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 4 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 5 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 6 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 6 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 6 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 7 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 8 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 8 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 9 часа

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 9 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън