Екомания
Източник: netinfo
0

Екомания ли е новия „зелен" стремеж? Може би да. Нашият възглед и решение за по-добро бъдеще, отговорност и широко отворено око. „Еко" вече не е само мода и реклама, това е осъзнатост, че нашият дом е планетата Земя, където всички сме едно семейство, и че нашите градивни и разрушителни действия оказват влияние върху процеса наречен живот. Екомания е нужна както е нужен свеж йонизатор в една постепенно замърсяваща се стая. Това е нашето решение и нов избор.

Толкова ли е трудно да мислим глобално, да разбираме, че сме част от едно голямо разнообразие, едно цяло? Може би не. Вече все по-ясно виждаме истинската природа на нещата и къде сме ние, екологичните проблеми се случват сега и решенията за овладяването им ще трябва да заработят сега, защото утре е бъдещето ни, защото утре може да е прекалено късно. Избирам оптимизма, той е всеки ден във всяка една моя клетка, оптимизъм за всичко, но той е цветна залъгалка за душата, ако не е подкрепен със здравата стъпка на разумната мисъл. Защото празната мечта без визуалност и план е една красива илюзия.

Много от нас са привлечени към някаква мания, едни за превъзходство, други мания за пазаруване, трети мания за благотворителност, едни от тях ни помагат, други не толкова. С какво би ми помогнала Екомания? Засяга ли мен? Силата и красотата й е във взаимовръзката и разбирането, че помагайки на планетата, природата, хората, животните и всички живи организми ние помагаме на себе си. Изграждаме живот, който е в хармония със заобикалящия ни Свят, пазим чисто и отговорно взимаме решения. Това е стил на живот на всяко едно поколение, стил помагащ ни да разберем грешките които досега допуснахме, и че те струват скъпо.

Алтернативи за глобалното затопляне, замърсяването на околната среда, развалянето на качеството на храните има и те ще заработят с бързо темпо тогава, когато вземем решението те да заработят, защото колкото и голяма да е една задача тя може да бъде решена като е разделим на няколко по-малки задачи.

Често приемаме природата, която имаме за даденост и е оценяваме едва когато се загуби под някой бетонен пласт например, или когато се замърси. А оценяването е обич, любопитство и будност, природата е част от нас и ние сме част от нея, не трябва да забравяме това. Прекомерното изсичане на горите е една от големите грешки които се случват, истинската цена на едно дърво е с милиони пъти повече отколкото търговеца го продава на купувача, то е дори безценно. Аз мисля, че не трябва да се борим само срещу фирмите и организациите изсичащи незаконно горите, а и срещу алчността и незнанието, защото заслепени от парите и от невежата представа за това, което правим ние губим човешкото в нас и гората около себе си.

Казват, че в основата на всяка една култура стои красотата и знанието, може би сега е времето за една нова култура, за една еко култура която нарежда на правилното място точните парченца пъзел, напомняйки, че всеки от нас е парченцето пъзел и в същото време цялата картина. Една еко култура, която има за приоритет образованието, природата, духовното, физическо и емоционално развитие на човека, една маниашка култура изправена лице в лице с алчността и несправедливостта, показвайки й колко грозна и ненужна „физиономия" има, показвайки й пътя към състраданието и любовта, към правилния път.

Екомания която забравя предразсъдъците си и е отворена за новото и градивното, едно красиво и зелено цвете разнасящо цвят и мирис на всеки. Едно лого гравирано върху мозъчната ни кора, което светва и напомня в моменти, когато трябва да изберем градивното или разрушителното, новото или пагубно старо, засягащотото личния ни интерес или полезното за всички хора. За мен екомания включва колоезденето, вегетарианството, грижата за растенията и животните, пестенето на електроенергия, вътрешната трансформация и възглед, чувството за отговорност и справяне с егото ни, истинска етика. Както и ползването на нови технологии в наша полза, подкрепа и единомислие с правителството и бизнеса на една страна.

Екомания е начин на мислене, интелигентност и мъдрост в едно, това е отговорното чувство, че оставяме следа след себе си и не сме незначителни. Когато осъзнаем това действията ще започнат да следват новите градивни знания, а те не са само в училище, в дома, на улицата и в университета. Те би трябвало да са в нас от самото начало, една основа, един навик, това е поглед както навън, така и навътре.

Науката ни помага да виждаме и разбираме по нов начин живота и света, тя описва същите неща, които описват най-древните книги и познания останали оцелели до днес, но на друг език. И всички те доказват, че живота не е поточе, а буйна река, която се мени постоянно, но не губи същността си, и че действат природни закони свързани помежду си проектирани сякаш от гениален разум. Тя ни разкрива тайни за света около нас и как може да бъде подобрен като все по-малко черпим енергия от изчерпаемите ни ресурси. С новите знания които носи науката и усъвършенстваната технология, ние сме способни да променим качеството и начина си на живот към по-добро, без да замърсяваме и нанасяме вреда на нашата планета, нашия град, нашата улица.

Казват, че идеята е най-скъпото нещо на света и може би са прави, една единствена идея за по-екологичен начин на живот ни променя и всичко около нас, сега имаме хиляди такива, това което ни липсва е масовото им приложение и най-вече разбирането от ползата, значимостта и практичността й.

Аз вярвам, че ще дойде време когато ще владеем част от природните процеси, вярвам, че ще дойде време когато ще владеем самото време и климата на планетата ни, тогава ще се наречен господари на климата и ще разберем още повече силата и слабостите, които притежаваме. Тогава и отношението ни към екологията ще се промени, тогава еко няма да е само мания. Тази мания не трябва да бъде само моментно увлечение, а ежедневие и смисъл, едно еволюционно придвижване напред, елегантна предприемчивост развита у всеки.

Ние сме това, което ядем, нашия свят е този, който изградим, децата ни и техните деца ще ни бъдат или благодарни за това, което им оставим или възмутени от лекомислието и неразумното използване на природните ресурси, жестокото избиване на невинни животни и замърсяването на почвата. Тази мания е отговорността ни пред тях, за техния благоприятен и изобилен живот незастрашен от урагани и силни заметресения, от войни и природни бедствия.

Започвайки от правилното използване на плодородната почва, залесяването на дървета, включването на „зелени" технологии и премахването на стари, нови закони в полза на природата и животните, възвръщане на образователната мисия на медиите, ежедневни еко инициативи, рециклирането на боклука, даването на пример на други страни и взимането на пример от други страни, образование разкриващо и развиващо по-голям потенциал на ученика, построяването на еко селища и градове ние правим първите големи крачки към един по-красив и устойчив живот. И не само към това, а и крачки към трамплин, който ще ни отведе още по-надалеч, както навън, така и навътре в нас самите, защото разбирайки за ползата от всичко това започваме да „туптим" в един ритъм с природата, започваме да разбираме езика, слабите и силните й места, започваме да чувстваме удовлетворение, че не просто живеем, ходим на работа, забавляваме се, а и че сме малко колелце, което задвижва целия свят към едно по-добро и красиво бъдеще.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 50 минути

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 2 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 5 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 5 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 6 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 6 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 6 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 6 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 7 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 8 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 8 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 8 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 8 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 8 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 9 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща